URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2016, 11:54

Căutăm chiriaşi! Consiliul Local a stabilit preţurile de pornire ale licitaţiilor pentru spaţiile din Cetate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spaţiile au fost amenajate, să vină comercianţii! Consilierii locali au aprobat vineri preţurile de pornire a licitaţiilor pentru închirierea spaţiilor comerciale din incinta Cetăţii. Astfel, dacă preţul de pornire al licitaţiei pentru închirierea spaţiului rezervat anticariatului va porni de la 2 lei pe metru pătrat lunar, tariful pentru magazinul de antichităţi va începe de la 4 lei mp / lună, iar licitaţia pentru închirierea spaţiilor comerciale de tip cafenea şi restaurant va începe de la 21 lei mp / lună.

Potrivit hotărârii adoptate cu unanimitate de voturi, contractele de închiriere ale spaţiilor din Cetate se vor încheia pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire pentru tot atât. În primii doi ani, până îşi pun afacerea pe roate, chiriaşii vor plăti doar jumătate din chirie.

"Să fie 21 de lei!"

Noile tarife au fost votate inclusiv de reprezentanţii opoziţiei, care au susţinut chiar că preţul de pornire al licitaţiilor pentru închirierea spaţiilor comerciale din incita Cetăţii ar trebui aplicat la nivelul întregului oraş. "Tariful de pornire, de 21 de lei pe metrul pătrat, să fie preluat şi la închirierea altor spaţii comerciale, cum ar fi cele de la Administraţia Domeniului Public", a cerut consilierul local Adrian Stângă.

PSD-istul spune că de vreme ce limita inferioară a chiriei pentru un spaţiu comercial în incinta celui mai important monument istoric al Oradiei este de 21 lei ADP exagerează atunci când cere de nouă ori mai mult.

"Licitaţiile pentru închirierea spaţiilor comerciale ale ADP-ului ar trebui să înceapă tot de la 21 de lei, nu de la 180 lei pe metrul pătrat, cât cere în Piaţa Rogerius. Dacă se organizează o licitaţie normală, preţul va urca singur la nivelul de pe piaţă", a declarat ulterior consilierul pentru BIHOREANUL.

Stângă susţine că sunt deja comercianţi care renunţă la spaţiile închiriate în Piaţa Rogerius pentru că nu mai pot plăti chiriile.

Cetatea fără strategie

De altfel, grupul social-democrat din Consiliul Local a fost cât se poate de critic nu doar la adresa ADP, care încearcă să îşi recupereze investiţia în centrul de afaceri pe seama comercianţilor, dar şi la adresa municipalităţii.

Cei cinci PSD-işti din Consiliul Local au refuzat să voteze propunerea Direcţiei Patrimoniului Imobiliar de introducere în circuitul comercial a unor materiale de tip suvenir sau broşuri de prezentare care să fie vândute prin Centrul Municipal de Informare Turistică din Cetate.

La propunerea municipalităţii o ilustrată reprezentând stampe medievale cu Cetatea va costa 3 lei, iar un ghid turistic ilustrat al fortificaţiei va costa 15 lei.

Grupul PSD s-a opus însă adoptării hotărârii nu din cauza tarifelor, ci în semn de protest faţă de faptul că Primăria nu are nicio strategie de punere în valoare a monumentului istoric.

"Văd că noi aprobăm materiale de tip suvenir, dar nu avem o strategie de turism, nu avem evenimente organizate în Cetate, nu avem nimic. Dacă vine un străin are doar un ghid în limba română", a protestat Stângă.

Hotărârea de Consiliul Local privind comercializarea de suveniruri cu Cetatea a fost adoptată cu 19 voturi "pentru" din partea aliaţilor PNL-UDMR în condiţiile în care grupul PSD s-a abţinut de la vot.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
da
muzeul tra sa mearga in cetate. asa va fi cel mai bine
Postat 28 Februarie 2016, 08:28 de omul_din_ombuds
Protesteaza fara sa stie de ce
Stanga asta e cam stangaci de felul lui. E bine sa iei salar baban de la ambulanta din banii nostri, dar cand e de votat pentru binele orasului e total pe langa. Ce motiv imbecil sa nu votezi pentru suveniruri care ar aduce bani la buget. Sunt sigur ca e total pe langa si la ambulanta dar daca a fost pus de partid e ok, la fel ca si colegul lui popa liviu care ia 20000 lei/luna, si-a tras masina din banii nostri si doar se umfla in pene pe acolo. Si ei se gasesc sa ii critice pe altii. Penibili!
Postat 27 Februarie 2016, 23:08 de hateretards
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON