URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2018, 12:22

Casă din Salonta, distrusă de foc din pricina jarului căzut din sobă (FOTO)

Casă din Salonta, distrusă de foc din pricina jarului căzut din sobă (FOTO) foto: ISU Crişana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un incendiu violent a distrus, miercuri seară, o gospodărie din Salonta. Din cauza jarului căzut din sobă pe linoleum, bucătăria unei case de pe strada Spiru Haret s-a făcut scrum, cu tot cu mobilă şi aparate electrocasnice.

Pentru a stinge flăcările şi pentru a salva restul casei de foc, 15 pompieri au intervenit mai bine de o oră. Misiunea lor a fost dificilă pentru că, atunci când au ajuns la gospodăria cu pricina, flăcările ardeau violent în bucătărie şi la o parte din acoperiş.

"Timp de  aproximativ o oră şi 15 minute, cei 15 pompieri militari mobilizaţi la faţa locului au acţionat pentru stingerea focarelor, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, reuşind să împiedice propagarea incendiului la celelalte încăperi ale casei şi să salveze astfel bunuri de o valoare considerabilă", a declarat maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Tot miercuri seară, însă în cealaltă parte de judeţ, mai precis în localitatea Valea Cerului, comuna Suplacu de Barcău, a avut loc un incendiu violent într-un depozit de furaje din cadrul unei gospodării.  

"În urma incendiului, provocat, cel mai probabil, de jocul unui copil (în vârstă de 4 ani) cu focul, au ars aproximativ 4 tone fân, circa 80 de snopi coceni de porumb şi o suprafaţă de aproximativ 25 de metri pătraţi din acoperişul construcţiei auxiliare", a mai transmis Camelia Roşca. Din fericire, copilul nu a fost rănit.

Mai bine previi!

Pompierii militari transmit însă că bihorenii trebuie să fie mai grijulii, pentru a preveni astfel de nenorociri. Pentru a evita incendiile provocate de jarul căzut din sobă, în faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minimum 70X50 centimetri, iar cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu, şi numai după ce se sting complet resturile de jar. De asemenea, nu trebuie folosite sobe defecte, improvizate, supraalimentate sau nesupravegheate, iar depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de centimetri, în cazul sobelor de cărămidă sau teracotă.

Pe de altă parte, pentru prevenirea evenimentelor ce pot periclita vieţile copiilor, pompierii militari readuc în atenţia părinţilor, bunicilor şi tutorilor legali, următoarele măsuri: supravegheaţi copiii, păstrând chibriturile, brichetele şi alte surse de foc în locuri în care aceştia nu au acces, nu blocaţi copiii în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune şi înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor.

Totodată, este indicat să învăţaţi copiii că focul îi poate răni şi poate distruge lucrurile la care ţin, iar brichetele şi chibriturile nu sunt jucării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON