URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2011, 14:31

Carp: CAS pedepseşte spitalele orădene pentru că au făcut reformă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Plăteşte, bolnavule!

"Pentru că pacientul are dreptul la liberă informare, s-ar putea ca în curând conducerea celor trei mari spitale din Oradea - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul Municipal şi Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie - să pună afişe la intrarea în spitale sau în ambulatorii, ori să distribuie fluturaşi prin care să anunţe pacienţii că ar putea fi obligate de CAS să instituie coplata serviciilor medicale care nu au caracter de urgenţă, întrucât CAS a scăzut alocările de fonduri către spitalele orădene".

Anunţul a fost făcut luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, de viceprimarul Oradiei, Gheorghe Carp, cel în a cărui responsabilitate se află coordonarea unităţilor spitaliceşti preluate anul trecut de municipalitate de la Ministerul Sănătăţii.

Reformaţi, dar subfinanţaţi

"Anul trecut, după descentralizare, am făcut tot posibilul pentru luarea măsurilor de reformă şi pentru eficientizarea activităţii, am crescut semnificativ calitatea serviciilor medicale, am scăzut cheltuielile de personal cu peste 16% şi am redus numărul de paturi de la 813 la 713", a declarat managerul Spitalului Clinic Judeţean Oradea, dr. Carmen Pantiş.

Aceasta a precizat că, totuşi, CAS a alocat unităţii pe care o conduce, pe lunile ianuarie şi februarie, fonduri mai mici nu cu 16%, ci cu aproape jumătate, adică 6,3 milioane lei pe cele două luni în acest an, faţă de aproape aceeaşi sumă, anul trecut, pe o singură lună.

"Anul trecut, CAS ne deconta serviciile medicale pentru 3.200 de pacienţi lunar, anul acesta, în urma aplicării măsurilor de reformă, inclusiv un mai bun triaj al pacienţilor la internare, avem lunar 2.500 de pacienţi, dar din fondurile de la CAS nu putem asigura servicii decât pentru 2.100 de pacienţi pe lună", a mai spus managerul spitalului.

Discriminare pentru Oradea

Dr. Carmen Pantiş a specificat că unitatea pe care o conduce a ajuns la performanţa de a avea o durată medie de spitalizare de 6,25 zile per pacient, în timp ce media naţională este de 9 zile iar cea europeană de 5 zile, şi cu toate acestea CAS nu alocă fonduri conform performanţelor.

"Suntem victimele propriei reforme", a spus şi dr. Călin Hozan, directorul medical al Spitalului Judeţean. "În timp ce Ministerul Sănătăţii ţine cont de gradul de clasificare a spitalelor, CAS nu ţine cont de acest lucru, la fel cum nu ţine nici de performanţele spitalului", a mai spus Hozan. Urmarea, a adăugat el, este că "s-a ajuns la situaţii paradoxale, pentru că spitalele din restul judeţului, care nu au aplicat măsuri de reformă, primesc fonduri la fel ca anul trecut, în timp ce noi primim mai puţin".

Ca exemplu al acestei anomalii, directorul medical a afirmat că "pentru un pacient cu apendicită cronică pe care nu îl rezolvă şi pe care îl externează după 3 zile ca să ni-l trimită nouă, Spitalul din Beiuş primeşte 1.300 lei, iar noi, care rezolvăm cazul, primim doar jumătate din această sumă".

Buni, dar degeaba

Situaţia e cu atât mai absurdă, a remarcat viceprimarul Oradiei, Gheorghe Carp, el însuşi medic şi fost manager al Spitalului Municipal, încât CAS nu ţine cont nici de clasificarea spitalelor, nici de specializarea cadrelor medicale din spitalele orădene faţă de colegii din restul judeţului, şi nici de complexitatea cazurilor pe care le rezolvă spitalele din reşedinţa de judeţ, ci doar de numărul de paturi.

"Judeţul Bihor are în total 3.500 de paturi, din care 2.100 de paturi în spitalele orădene, deci acestea au 70-75% din totalul numărului de paturi de spital din judeţ, dar primesc de la CAS doar 60% din fondurile alocate pentru serviciile medicale prestate în judeţ, în condiţiile în care peste 60% din pacienţii spitalelor orădene sunt, totuşi, din afara municipiului", a spus viceprimarul, subliniind: "Aşadar, cazurile complexe se rezolvă la Oradea, dar spitalele orădene primesc doar jumătate din sumele pe care le primesc spitalele care le trimit aceste cazuri".

La CAS sunt banii dvs.!

Viceprimarul Gheorghe Carp a anunţat că în cursul săptămânii trecute a avut loc o întâlnire între reprezentanţii municipalităţii, cei ai CAS Bihor şi conducerile spitalelor orădene (cele trei deja menţionate, plus Spitalele de Neurologie şi Psihiatrie, respectiv de Pneumoftiziologie). "Am arătat conducerii CAS Bihor că nu este corect modul în care au alocat fondurile pentru spitalele orădene şi ni s-a spus că nu pot lua o decizie decât în cadrul Consiliului de Administraţie, care se va întâlni abia luna viitoare. Dacă nu se va rezolva problema, vom fi nevoiţi să luăm măsuri extreme şi nepopulare, urmând ca pacienţii să fie solicitaţi să acopere singuri costul spitalizării", a afirmat Carp.

Acesta consideră că modul de alocare a fondurilor de către CAS este incorect, deoarece - spre deosebire de Ministerul Sănătăţii - CAS nu ia în calcul gradul de complexitate sporit al prestaţiilor medicale asigurate pacienţilor în spitalele orădene şi, în schimb, alocă fonduri la fel de mari pentru spitalele care nu au aplicat nicio măsură de reformă.

"Este în judeţ un spital care primeşte fonduri la fel ca anul trecut, deşi a reuşit să nu reducă numărul de paturi, iar 90% din cheltuielile pe care le face sunt cheltuieli de personal", a mai spus Carp, refuzând să nominalizeze spitalul respectiv. "Cei care au făcut reformă sunt sancţionaţi acum de CAS. Sistemul spitalicesc din Oradea este viabil, avem personal medical bun şi aparatură, avem un sistem reformat, dar el nu poate funcţiona corespunzător dacă este în aşa fel subfinanţat", a concluzionat viceprimarul Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
jesus maria
Bai boilor (ca nu ma mai pot abtine, chiar daca stiu ca o sa stergeti comentariul asta, da' poate pana maine dimineata mai citesc cativa), si tu asta Adrian Cris, care ii lingi in qur pe toti cei care platesc, si mai ales nenorocitul asta de Carp, care a vrut sa "unifice" toate spitalele doar din ambitia de a fi el director peste toate, dar evident ca e o idee tampita, o sa vada ei oradenii pe dreaq in curand !
Postat 31 Ianuarie 2011, 22:14 de nana Saveta
vai, vai
nene carp, e luni si ar fi trebuit, macar, sa te barbieresti...
Postat 31 Ianuarie 2011, 19:43 de tanti denissa
servicii de calitate
ce servicii de calitate ofera spitalele din oradea? cu ce sunt mai bune serviciile decat cele din judet? ce mari profesionisti aveti? faceti exact ce face judetul domnule carp. si o spun cu regret.
Postat 31 Ianuarie 2011, 15:50 de pacient
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON