URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2019, 20:51

Cadou pentru Papa Francisc de la un orădean: A oferit un butoiaş cu pălincă de gutui şi a primit la schimb un bilet de acces VIP pe Câmpia Libertăţii de la Blaj

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Faimos pentru pălinca sa, din care de-a lungul vremii au gustat personalităţi precum Corneliu Coposu ori prinţul Charles al Marii Britanii, orădeanul Alexandru Tătar a contribuit şi la vizita pe care Papa Francisc o face la finele acestei săptămâni în ţara noastră.

Sandu de la Pericei, cum îl cunosc mulţi concitadini din Oradea, unde sălăjeanul s-a stabilit cu zeci de ani în urmă, este unul dintre ultimele personaje "exotice" ale urbei.

Fost membru al PNŢCD Bihor şi al comunităţii greco-catolice din Oradea, originar dintr-o localitate învecinată cu Bădăcinul lui Iuliu Maniu şi Bobota lui Corneliu Coposu, Alexandru Tătar a fost, totodată, unul dintre primii mici întreprinzători locali şi un apreciat producător de pălincă, de-a lungul anilor oferind din aceasta unor personalităţi politice de prim rang, precum foştii lideri ţărănişti Corneliu Coposu şi Ion Raţiu, fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, Casa Regală a României, prinţul Charles al Marii Britanii, prinţul Carol al Spaniei etc.

Mai nou, Sandu de la Pericei a devenit şi "furnizorul" de pălincă pentru Papa Francisc, cu ocazia vizitei pe care Sanctitatea Sa o face la sfârşitul acestei săptămâni în România.

"Ştiind că vine în România, l-am contactat pe Fericitul Cardinal Lucian Mureşan, i-am comunicat că doresc să ofer un dar al Ardealului, al pământului românesc pe care m-am născut, adică palincă de gutui făcută de mine, pentru că aşa promovez eu România", a povestit BIHOREANULUI Sandu de la Pericei.

"Cu aproape un an în urmă, când am aflat că vine Papa la noi, am comandat un butoiaş de 5 litri, din lemn de cireş, cu şase pahare şi suport pentru ele, tot din lemn de cireş, în care am pus pălincă de gutui special pentru Papa. Pe butoiaş a fost gravată o inscripţie: "Pălincă de gutui, 51 de grade, Oradea, România, Sandu de la Pericei", iar deasupra o crenguţă cu doi gutui. La invitaţia Fericitului Cardinal, acum câteva luni am dus butoiaşul cu pălincă la Blaj, pentru verificare, şi a rămas acolo. Din pălinca aia vor gusta participanţii la masa festivă de duminică, în cinstea Papei, episcopi şi autorităţi mirene", a explicat Alexandru Tătar.

La rându-i, orădeanul a primit din partea Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică un bilet de acces special pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, unde va avea loc duminică un eveniment istoric: beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici martiri, ucişi de regimul comunist pentru că nu s-au lepădat de credinţă, refuzând "convertirea" la ortodoxie şi ruperea legăturilor cu Roma.

Unul dintre aceştia a fost şi Valeriu Traian Frenţiu, care din 1922 până la ocupaţia horthistă (1940) a condus Eparhia Oradiei, lăsând în urma sa numeroase edificii cu destinaţie religioasă şi laică. El a fost arestat de Securitate în octombrie 1948 şi închis la Sighet, unde din cauza regimului dur de detenţie, cu foame, frig şi bătăi, a trecut la cele veşnice în iulie 1952, fiind înhumat fără cruce, într-o groapă anonimă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON