URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2019, 16:55

Ca-n filmele cu... deştepţi: Consilierii judeţeni ai PNL au votat împotriva unui proiect cerut chiar de primarul Oradiei, Ilie Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Harababura din Consiliul Judeţean Bihor produce uneori situaţii consternante. Aşa s-a întâmplat şi joi, când aleşii bihorenilor au avut de votat un proiect cu un titlu foarte tehnic, „Proiect de hotărâre privind aprobarea Actului Adiţional nr. 1 al Documentului de Poziţie al sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor”, dar vital pentru interesele Oradiei.

Cu această denumire alambicată, proiectul a fost iniţiat de conducerea CJ Bihor la dorinţa primarului Oradiei, Ilie Bolojan, care încă din luna ianuarie a reclamat lentoarea cu care se desfăşoară licitaţiile pentru desemnarea operatorilor de salubritate din judeţul Bihor, în cadrul Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Bihor (SMID).

Într-o conferinţă de presă, primarul arăta că întârzierea licitaţiilor pune în pericol salubrizarea Oradiei, deoarece în prezent aceasta este asigurată de societatea RER Vest, în baza unui contract care nu mai poate fi prelungit, iar în lipsa desemnării unui alt operator această activitate nu va mai putea fi desfăşurată legal în municipiu.

În pofida importanţei proiectului, la reuniunea de joi a CJ toţi reprezentanţii PNL prezenţi au votat împotrivă, spre deosebire de cei ai PSD, UDMR şi ALDE, ceea ce l-a făcut pe preşedintele Pasztor Sandor să-i ironizeze după vot. „Acum ştiţi ce s-a întâmplat? Oradea devine independentă în SMID, dar nu cu voturile dumneavoastră”.

Întrebaţi de reporterul BIHOREANULUI de ce au votat împotrivă, consilierii judeţeni ai PNL nu au reuşit să dea nicio explicaţie, semn că, cel mai probabil, au făcut-o din cauza unei grave lipse de atenţie.

În fapt, aşa cum a lămurit ulterior consilierul judeţean PSD Bujor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, din care fac parte CJ Bihor şi toate cele 100 Consilii Locale din judeţ, actul adiţional tocmai votat prevede crearea unei zone distincte pentru salubrizarea Oradiei. „Practic, actul adiţional prevede ca Oradea să fie a şaptea zonă de salubrizare, aşa încât să nu fie întârziată organizarea licitaţiei pentru salubrizarea municipiului”, a spus PSD-istul.

Până la acest act adiţional, municipiul reşedinţă de judeţ făcea parte dintr-o zonă în care erau incluse, de asemenea, şi comunele din Zona Metropolitană Oradea.

Pe de altă parte, tot joi, un alt proiect de hotărâre, de astă dată votat de toţi cei 34 consilieri prezenţi, prevede avizarea de către CJ a caietelor de sarcini pentru organizarea licitaţiilor în vederea desemnării operatorilor de salubrizare în toate zonele judeţului. Documentaţiile vor trebuie votate, însă, şi de toate cele 100 Consilii Locale din judeţ, iar apoi de membrii Adunării Generale a Ecoland, din care fac parte primarii celor 100 municipii, oraşe şi comune bihorene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Aleșii de pe liste
Așa votează nerumegatoarele ajunse în funcții, cine stie cum, de pe listele propuse de partide. La fel votează și parlamentarii. Dar nici cu europarlamentarii nu mi-e rușine!
Postat 28 Martie 2019, 17:47 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON