URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2012, 14:55

Ca la "Centru": În Consiliul Judeţean PSD-iştii s-au certat cu liberalii din cauza "poporului din Diaspora", adică din zona maghiară a Bihorului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca la nivel naţional, parcă a intrat strechea şi în USL-iştii din Bihor, tocmai la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean.

Vineri, după ce au început reuniunea cu întârziere de un sfert de oră, cam cât durau până acum şedinţele CJ, aleşii bihorenilor au votat fără nici un fel de dispută rămânerea taxelor şi impozitelor la nivelul de anul trecut, prelungirea contractului de închiriere pentru Centrul de la Cighid cu încă un an (la nivelul unei chirii de 1.000 de euro pe lună, cât este din 2003, plătibilă moştenitorilor contelui Tisza, fostul proprietar al Castelului din localitate), precum şi aprobarea strategiei judeţene în domeniul asistenţei sociale pe perioada 2012-2016.

Când, însă, a venit rândul dezbaterii şi votării strategiei şi Regulamentului privind transportul public de persoane prin curse regulate în judeţul Bihor pe aceeaşi perioadă de patru ani, consilierii judeţeni ai PSD au declanşat un atac pe o temă minoră, dar în faţa căruia preşedintele liberal al CJ, Cornel Popa, a părut extrem de nervos.

"Imaturitate!"

Atacul pe o temă aparent benignă, cum este strategia privind transportul public de persoane, a început printr-o manevră de învăluire. Mai precis, după ce preşedintele Consiliului Judeţean a enunţat titlul proiectului de hotărâre care trebuia votat, preşedintele comisiei de Urbanism, PSD-istul Marius Rotar, l-a informat pe Cornel Popa că membrii acesteia nu au putut lua o decizie asupra corectitudinii materialului prezentat de Serviciul de profil al CJ.

"Aveţi, să mă scuzaţi, o uşoară imaturitate politică!", a reacţionat Cornel Popa după ce a aflat că în comisie s-a votat 4 la 4, adăugând că dezbaterea trebuia continuată până când membrii comisiei ar fi tranşat eventualele nelămuriri.

Următorul pas l-a făcut tot un consilier PSD, Florin Bogdan, care la început a teoretizat despre traseele de transport public de persoane aprobate deja în anul acesta şi în cei trecuţi de aleşii bihorenilor, spunând că unele trasee sunt profitabile pentru companiile de transport, iar altele neprofitabile, motiv pentru care acestea ar trebui concepute "la pachet". Concret, Bogdan a dat exemplul zonei de nord a judeţului, spunând că în toată această zonă ar trebui ca toate cursele să fie asigurate de o singură firmă.

El a fost contrazis de Popa, care a făcut o demonstraţie de liberalism, susţinând că în acest fel s-ar încălca libera concurenţă dintre firme, singura care îi poate determina pe transportatori să asigure călătorilor condiţii civilizate.

În horă a intrat apoi şi consilierul liberal Viorel Pop, director adjunct al OTL, care a afirmat că în prezent aceasta este singura companie care poate asigura acoperirea unei zone geografice mai mari din judeţ, neabţinându-se să adauge că există pe piaţă operatori privaţi ale căror autobuze nu au nici măcar încălzire iarna ori aer condiţionat vara.

Popa a încercat să pună capăt discuţiei, precizând că nu este de acord nici măcar cu un eventual monopol al OTL, fie el şi parţial, într-o anume zonă a judeţului, precum Zona Metropolitană Oradea, cerând consilierilor să voteze proiectul supus atenţiei lor, adică strategia pe următorii patru ani.

"Să votăm direct firma!"

În situaţia în care PSD-istul Bogdan a insistat ca, în ciuda faptului că pe masă se afla un proiect privind cadrul general al unei activităţi, să se discute punctual despre înfiinţarea unei curse între Cubulcut-Oradea cu staţii la Marghita şi Săcueni, dar şi instituirea unui traseu nou, Şimian-Valea lui Mihai-Săcueni-Diosig-Sălacea, preşedintele CJ a cerut din nou votarea "la obiect", ceea ce a stârnit riposta liderului grupului de consilieri judeţeni PSD, Ovidiu Copil.

Pentru că Popa i-a cerut lui Bogdan "să ne dezbrăcăm de anumite interese" (insinuând, probabil, că pesedistul voia de fapt să răspundă solicitării unei firme care îşi dorea să opereze pe noul traseu), Copil i-a dat o replică dură: "Om fi noi la putere împreună, dar trebuie să respectaţi legea şi să supuneţi la vot amendamentul colegului nostru", după care vicepreşedintele Ioan Mang a intervenit şi el, cerându-i lui Popa "să nu aruncaţi cu acuze, e un coleg al meu" şi să supună la vot, ca în Parlament, întâi "amendamentul şi apoi proiectul de Regulament în forma iniţială".

Discuţia a fost preluată apoi de şeful Serviciului Transport al CJ, Vlad Gaje, care s-a chinuit să explice că înfiinţarea unor noi trasee nu face obiectul strategiei supuse discuţiei, dar şi că dacă s-ar institui o cursă directă între Cubulcut şi Oradea cu staţii în localităţile menţionate de consilierul PSD, acest lucru ar contraveni legii, deoarece pentru celelalte trasee au fost deja eliberate licenţe de traseu către alte firme.

Pentru că Bogdan a insistat, în cele din urmă şeful CJ a cedat, permiţându-i consilierului pesedist să-şi expună "amendamentul", cu aceeaşi argumentaţie, că "eu reprezint populaţia din Diaspora, să zic aşa, din nordul judeţului", timp în care consilierii UDMR, care îşi pierduseră răbdarea, s-au dus la masa pe care se aflau cozonaci pentru a-şi potoli foamea.

În cele din urmă, după ce liberalii au acuzat că "atunci mai rămâne să votăm direct firma" care va opera noul traseu, aleşii bihorenilor - din lehamite sau din dorinţa de a pleca mai repede spre case - şi-au dat acordul, în unanimitate, pentru înfiinţarea unui nou traseu şi chiar şi a orei la care vor pleca din Cubulcut călătorii, cu autobuzele firmei ce urmează să câştige licenţa pe această rută. Cu specificaţia că orarul curselor care vor fi efectuate de aici va trebui să ţină seama de cel al firmelor care deja operează între Săcueni şi Oradea, astfel încât firma nouă să nu "sufle" clienţii celei mai vechi, iar aceasta să nu dea în judecată Consiliul Judeţean pentru nerespectarea contractului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
???
Prea multi eschimosi,prea putine foci.(Baciu-i ciolanos,carnea-i numai...os.)
Postat 23 Decembrie 2012, 19:51 de gyorgy tozser
replica la articol
Keke -mekea! La mijloc este conflictul de interese ,gashca mea nu se intelege cu gashca ta si vrea sa o distruga!:))=)).Sa ce? TRANSPARENTA DECIZIONALA in luare decizilor si hotararilor ,la mijloc sunt interese mari ,si bani multii, care trebuiesc sa curga intr-un buzunar sau celalalt buzunar de la partidul rival ,sa nu-mi spuna ca se face totul pentru binele si interesul cetateanului pt ca nu-i cred nici pe unii si nici pe ceilalti ,totul este facut ca sa se umple buzunarele celor alesi in conducere restul sunt vorbe goale .S- a amstecat in vorbe siex senatorul PLAGIATORUL Ioan Mang presedinte PSD Bihor (inca ) dar pe nimeni nu intereseaza parereasi opinia sa ,pt ca afost cumparat cu o functie in Consiliul Judetea Bihor de catre Tromful Cornel Popa presedinte PeNaL Bihor !:))=))BAH PLAGIATORULE a venit si rindul tau ca sa iesi din PSD Bihor p[t ca nu ne faci cinste in gesturi si fapte si ne-ai facut de rusine pe simplii membrii PSD Bihor,care nu am uitat ca conducerea PSD Bihor si TSD Bihor trebuia schim,bata in luna noiembrie 2012 .Puterea PSD este in noi simplii membrii si nu in tine PLAGIATORULE Ioan Mang ex senator,si viitor ex p Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 23 Decembrie 2012, 19:33 de Romanul Simplu
@simi
:) poate ai vrut sa zici badaran ! a sarit si a ajuns la ciolan ? a facut-o !
Postat 23 Decembrie 2012, 05:52 de @simi
blat
ASTA DIN POZA E BOGDAN? CA DACA DA, ASTA E UN PROSTANAC. Si un cioban vorbeste mai bine si coerent ca acest sa ii ziceom. Nu ca Popa are un vocabular mai bun.
Postat 22 Decembrie 2012, 11:28 de simi
Vtem alianta intre romani indiferent de partidee
Faceti macar singurul lucru de care sunteti capabili : ALIANTA INTRE VOI ROMANII. Macar atat. Nu vrem sa va vedem santajati sau tradati de UDMR. Ati promis si acesta este motivul pt. care v-am votat o mare parte dintre romani. Suntem peste 70 % din populatia Bihorului, nu vrem sa neglijam sau subestimam minoritatile, dar vrem sa se tina cont de parerile noastre, ale majoritarilor.
Postat 22 Decembrie 2012, 11:19 de Dan
TUPEU
Ma intreb pana unde poate sa mearga tupeul lui Mang.A INTRAT SENATOR DUPA LACUL 4,s-a ascuns dupa fusta USL si dupa munca lui Popa si a intrat in CJ pretanduse umilitor pt un presedinte de partid,la functia de vice si ne-avand curaj sa mai iasa in fata oamenilor la un vot direct.Este blatist de profesiesie si bineinteles un plagiator.
Postat 22 Decembrie 2012, 11:14 de SAMARTIN
mang
In opinia mea aceasta utopie numita USL isi pregateste colosala prabusire. Cel putin in Bihor alianta nu exista decat in mintile imbatranite ale lui Popa si a lui Mang. Iar PNL aplica politica pasilor marunti de inlocuire a tuturor oamenilor apartinand PSD, PDL. Galbenul acopera ca o ceata bolnavicioasa intreg judetul. Mai maraie cate unul mai rosu dar tot degeaba. Mang tremura ca varga pentru functia de vice presedinte CJ si inabusa in forta orice mica revolta impotriva confratilor din alianta de frica sa nu piarda fonctia. Da bine mai camarade Mang! E corect ce faci? E corect sa calci in picioare oameni care au tras pentru partid si acum nici nu ii bagi in seama. Rau a mai ajuns PSD Bihor. Presuri pentru Popa Cornel. Stimabile Mang, daca nu mai poti face fata mai bine lasa-l pe altul care poate. Multumesc. O sa mai revin. Ca asa nu mai merge.
Postat 21 Decembrie 2012, 22:18 de horia simion
la placinte, inainte !
unii mai fomisti ca altii.
Postat 21 Decembrie 2012, 22:03 de book
ce falci are si asta, deja.
astia s-au aruncat primii la ciolan. asa e peste tot in judet. cica, "diaspora".
Postat 21 Decembrie 2012, 21:43 de ciordel popa
Asa da
Cj-ul a fost cistigat de USL, Pnl- Pc- Psd, asa ca , trebuie sa caste bine Cornel Popa ochii, inainte de a avea soarta lu Tirle, poate chiar m- ai rau. Ca - sa nu dai cu capul trebuie sa ai grija la picioare.
Postat 21 Decembrie 2012, 20:20 de Bubu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON