URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2012, 17:01

Bunoiu i-a măsurat "ochiometric" pe cei 40.000 de vizitatori ai Toamnei Orădene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Directorul Casei de Cultură a Municipiului Oradea, Flavius Bunoiu, a prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, un scurt bilanţ al Festivalului Toamna Orădeană 2012, pe care l-a organizat în premieră pe o perioadă de doar 14 zile.

Bilete mai multe şi mai scumpe

Deşi a aşteptat două săptămâni pentru a prezenta un bilanţ al festivalului, acesta nu a fost unul detaliat, directorul etalând bilanţul veniturilor şi cheltuielilor fără a intra în detalii despre costurile artiştilor ori despre firmele care s-au ocupat de aducerea lor la Oradea.

În total, veniturile evenimentului desfăşurat în perioada 1-14 octombrie au fost în valoare de 501.073 lei, din care 245.000 lei alocaţi din bugetul municipalităţii, iar 256.073 lei venituri proprii realizate din sponorizări (100.701 lei), chirii de la comercianţii care au vândut diverse produse în Parcul 1 Decembrie (100.927 lei), respectiv din vânzarea de bilete la spectacolele desfăşurate în săli (54.445 lei).

"Anul acesta s-a inversat ponderea veniturilor. Contribuţia din bani publici a ajuns la 40%, iar cea din venituri proprii la 60%. Sponsorizările au crescut cu 22% faţă de anul trecut, însă, încasările de la comercianţi au scăzut cu aproximativ 30.000 lei din cauza faptului că, spre deosebire de alţi ani, nu au fost trei weekend-uri de evenimente în aer liber", a declarat Bunoiu.

În privinţa numărului de bilete vândute pentru spectacolele unde nu a fost acces gratuit, directorul CCM a precizat că acestea au fost cu 30% mai multe faţă de cele de anul trecut, iar încasările de pe urma acestora au crescut cu 69%, tot în comparaţie cu anul 2011.

Asta nu neapărat datorită faptului că în acest an au fost mai multe spectacole în săli, ci pentru că biletele au fost mai scumpe, ajungând chiar şi la 35 de lei. "Spectacolele au fost mult mai mari şi mai complicate", a precizat Flavius Bunoiu, adăugând că dintre acestea cele mai apreciate au fost "Love Stories", cu Maia Morgenstern, "Carmina Burana", adus de Teatrul Naţional Târgu Mureş, şi spectacolul de balet "Don Quijote", adus de Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa.

Bunoiu a declarat că până acum a achitat cheltuieli în valoare de 487.903 lei. "Ca şi anul trecut, n-am primit încă factura de la Electrica şi cea de la RER", a mai spus acesta.

Pe ghicite

Directorul CCMO a izbucnit în râs când a fost întrebat cum s-a aplanat conflictul dintre instituţie şi reprezentanţii PDL, în frunte cu Cristian Puşcaş, care a acuzat faptul că festivalul nu a fost al orădenilor şi că voluntarii PDL au numărat aproximativ 7.500 de orădeni care au vizitat zilnic Parcul 1 Decembrie.

"N-a fost practic un conflict, n-am înţeles ce a fost cu declaraţiile respective. Domnul Puşcaş a fost pe la mine şi a încercat să-mi explice că în presă nu a ieşit exact ceea ce voia să spună. Le-am spus că dacă vor să ajute sunt deschis să colaborăm. Dacă au aşa de mulţi voluntari, să ni-i pună la dispoziţie, că sigur le găsim ceva mai practic şi mai interesant de făcut decât să numere orădenii care intră în parc", a afirmat organizatorul.

Totuşi, întrebat cum a numărat el cei 40.000 de orădeni pe care i-a anunţat ca participanţi spectacolele în aer liber, Bunoiu a declarat că nu a discutat cu jandarmii pe marginea acestui aspect, ci doar a făcut o estimare.

"Dacă eu am zis că au fost 10.000 pe parcursul unei zile, ei (PDL, n.r.) au zis că au fost 7.500-8.000. La mine a fost un fel de ochiometrie, dacă pot să-i spun aşa. Nu am cum să număr, dar după atâţia ani de realizat concerte şi evenimente cam pot să-mi dau seama cam câtă lume avem la eveniment", a susţinut directorul CCMO.

După bunul plac

Întrebat de BIHOREANUL cum a realizat procedura de selecţie pentru firmele care au realizat impresariatul pentru trupele şi evenimentele organizate în cadrul festivalului, Bunoiu a declarat că a ales din mai multe oferte venite fie pe adresa Primăriei, fie pe cea a CCMO, dar a recunoscut că nu a anunţat în vreun fel că va avea loc o selecţie de oferte.

"Toţi impresarii şi toţi cei care ofertează artişti ştiu şi sună. Am primit sute de oferte pe parcursul anului", a afirmat Bunoiu, adăugând că le-a selectat în funcţie de preţuri şi de disponibilitatea societăţilor de a se ocupa de artiştii aduşi.

"Oamenii din Oradea cu care am încheiat contracte sunt dispuşi să alerge toată ziua după artişti. Un impresar din Bucureşti spune doar: "vezi că-ţi vine trupa", s-a explicat Bunoiu, care a recunoscut, de asemenea, că a ales artiştii şi trupele invitate după gusturile lui.

În concluzie, directorul CCMO a susţinut că, după patru ani, a reuşit să creeze festivalului "o identitate" şi că îşi doreşte ca şi anul viitor evenimentul să fie întins tot pe două săptămâni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
sandaua rupta
Asta "unu" e taman din redactia bihoreanului, se vede dupa limbajul folosit, din care transpare frustrarea de a nu putea face nimic sa incaseze niste bani :))))))) Asta e, las ca va da bolojan destul din primarie, iar acum o sa-l * de lupa si pe Popa ciordel :)))))))
Postat 07 Noiembrie 2012, 07:58 de Sandy Bell
bnunoiu gunoiu
ba, disperatule, iara iti dai singur mesaje si ti-ai pus cateii de blogeri sa comenteze pe forumuri? n.am nicio legatura cu scrisul, nu-s nici presa nici blogher, dar toamna oradeana a fost de cacat, o zic ca un oradean simplu, care astepta mai mult, spectacole pentru pulime nu pentru inteligentii ca tine, si mi se rupe ca banii erau folositi din impozitele din care te platesc si pe tine sau de la firmele de la care iti iei tu spaga. dispari,, tiganule, de unde ai venit
Postat 31 Octombrie 2012, 01:40 de unu
@mircea
si eu pot spune la fel ca si tine ca esti un hot, fara nici o dovada. si nu, nu sunt un lingau de-a lui bolojan, sunt un cetatean satul sa citesc acuze fara acoperire, o practica obisnuita in presa romaneasca, de altfel. greu de priceput?
Postat 30 Octombrie 2012, 14:38 de sign
tile-n drum
Auziti, dar ziarele din Oradea n-ar trebui sa promoveze gratuit Toamna Oradeana ? Chiar asa, astia de la Bihoreanu, daca tot sunteti atata de isteti, demonstrati ca sunteti patrioti locali si promovati gratuit Toamna Oradeana ! Sa vedem daca sunteti chiar asa de cinstiti cum vreti sa pareti. In felul acesta le veti arata oradenilor ca sunteti o publicatie pentru oras, nu-i asa ?
Postat 30 Octombrie 2012, 12:49 de tilenol
walk on the road
se vede de la o posta ca astia au ceva cu el, ca altfel ar vedea diferenta. eu cre ca ori nu le da bani sa "promoveze" si ei, ori poate ar vrea sa organizeze ei ziaristii toamna oradeana, sa manca si gura lor ceva :D
Postat 30 Octombrie 2012, 12:43 de Wall-E
Bihorel n-a fost la spectacole
La fel cum declarau si concitadinii de mai jos, decand acest om "lucreaza" la Toamna Oradeana, lucrurile s-au schimbat in bine. Nu mai avem parte de trupa Voltaj in fiecare an, nu mai mergem in parcari pline de pipi pe jos, de PET-rui si de oameni jegosi care vin sa se imbete si sa faca scandal. Totul este mai civilizat, mititeii se invart cu manusi (desi nu in toate cazurile) etc... E adevarat ca preturile la taraba sunt mari, dar e alegerea ta daca servesti sau nu. O bere isi permite toata lumea, daca bani de mancat in oras nu ai. Am fost la cateva spectacole: balet, teatru in tramvai, concerte in aer liber si vreau sa spun ca nu mi-a parut rau nici un moment ca am dat banii pe ele. Daca vrei calitate scoti banii, daca nu stai acasa. Bihoreanul ar trebui sa se limiteze la a relata echidistant evenimentele si nu trebuie sa recurga atacuri la persoana. N-ar fi prima data fata de Bunoiu>
Postat 30 Octombrie 2012, 11:51 de baba cloanta
schema este ca se fura ...
si ca unul ca si Gunoiu o face in stil mare aduce tot ceea ce el vrea, organizeaza un fel de licitatie proprie pt a alege impresariatul, numara ma i ult ca si altii, nu da socoteala nimanui ce si cum. Pt. sign@ schema este ca totul se fura, din cele spuse mai sus, pe banii nostrii, ai tai nu sunt sigur ca esti un lingau de partid sau un angajat a lui Faraon aka Bolovan. Fuego@ du-te unde vrei la Maia, ca eu nu te tin, aici nu este Bucuresti, cine vrea plateste si 50 sau 100 care e problema? Este praf ca TO a ajuns de rasul lumii cu blogeri si mediatizari cu 10 zile inainte, etc. Formatii de cacao, comasari si preturi inalte la comercianti care se reflectau direct in preturile la produsele comercializate. Vai si amar. Hotia bate viata.
Postat 30 Octombrie 2012, 11:43 de mircea
care-i schema cu bunoiu, totusi?
mai dar voi chiar va rezolvati problemele personale in vazul nostru? ati facut o fixatie pentru acest om? e ridicol! eu nu-l cunosc, dar trebuie sa remarc ca toamna oradeana se desfasoara in conditii tot mai civilizate de cand - coincidenta - se ocupa tipul asta de ea. nu mai terminati odata? e penibil!
Postat 30 Octombrie 2012, 08:42 de sign
Toamna Oradeana nu mai e a oradenilor
In ultimii doi ani Toamna Oradeana s-a transformat intr-un talcioc cu tarabe jegoase si preturi ca de restaurant.. tiganie curata. Nu mai e ce a fost si nici nu va mai fi cat e lasata pe mana lui neica bunoiu de la Olt.
Postat 29 Octombrie 2012, 19:41 de vasi
fuel(go)
Da cat ai vrea fa ziarizdo sa coste un bilet la Maia Morgenstern ?? dupa mintea aia a ta creatza, stii cat costa in Bucuresti un bilet la spectacolele Maiei ? vai si-amar de capu tau, iti dai tu cu parerea ca a fost scump
Postat 29 Octombrie 2012, 18:41 de Fuego
palmares
pt mine ca oradeean conteaza un singur lucru: ca din venituri proprii s-a asigurat 60 la suta si ca banii nostri a fost folositi mai putin ! asa ca puteti face spume cat vreti ca e singur lucru care conteaza
Postat 29 Octombrie 2012, 18:33 de palma peste ochi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON