URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2010, 15:15

Majoritatea bugetarilor au zis "pas" la grevă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fără grevă

În judeţul Bihor, nicio primărie nu a notificat Prefectura că ar fi intrat în grevă şi că nu desfăşoară relaţii cu publicul. Nici salariaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor nu au făcut grevă, dar susţin, la fel ca angajaţii majorităţii instituţiilor publice din judeţ, că vor participa la un miting de protest care va avea loc marţi, cu începere de la ora 13.00, în faţa Prefecturii Bihor.

Liderul sindicatului Finanţe Bihor, Dorin Micle, a afirmat pentru BIHOREANUL că 98% dintre sindicalişti sunt de acord cu greva, dar aceasta nu a fost declanşată deoarece încă nu a fost publicat actul normativ ce impune scăderea salariilor.

"Dintre cei 721 de angajaţi, membri de sindicat sunt 636, iar 620 şi-au dat acordul scris pentru grevă, dar, fiindcă nu a apărut încă actul normativ privind reducerea salariilor, deocamdată nu ştim faţă de ce protestăm".

"70% dintre angajaţi au datorii la bănci şi când vor vedea că nu au de unde să-şi plătească ratele şi nu au ce să pună pe masă la familii, va ieşi o grevă necontrolată", a mai adăugat Micle.

Şi angajaţii Consiliului Judeţean Bihor au lucrat luni, după un program normal dar, potrivit liderului sindical Kiss Judit, 125 din cei 153 de angajaţi poartă banderole albe, în semn de solidaritate cu greva celorlalţi angajaţi din sistemul bugetar. "Noi încă nu facem grevă propriu-zis pentru că mulţi colegi nu pot pierde salariul pe o zi, deoarece salariile noastre sunt şi aşa mici", a arătat Kiss.

Nici poliţiştii bihoreni, şi nici angajaţii de la Direcţia Regională Vamală nu au făcut grevă, şi nici nu au purtat panglici albe, desfăşurându-şi programul normal, iar funcţionarii de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului se solidarizează cu greviştii, dar fără a-şi fi întrerupt activitatea.

Muncă, parţial

În schimb, o mână de angajaţi ai Casei de Pensii, au ieşit, luni, în faţa instituţiei, având coli A 4, pe care scria "Noi muncim ca să trăim, nu ca să cerşim".

"Am anunţat încă de vineri conducerea instituţiei că vom face azi (n.r. - luni) o grevă de două ore, pentru care au semnat 31 din cei 39 de membri ai sindicatului. Munca, însă, nu a fost întreruptă, s-a asigurat activitatea în toate compartimentele, mai ales în cele de lucru cu publicul. Noi încercăm să obţinem o reglementare conform căreia diminuarea salariilor să fie diferenţiată, nu de 25% pentru toată lumea", a declarat pentru BIHOREANUL Elisabeta Dan, liderul sindical al angajaţilor din Casa Judeţeană de Pensii. La această instituţie lucrează 79 funcţionari publici şi 54 de angajaţi pe bază de contract.

Tot grevă de solidaritate au făcut şi angajaţii Poliţiei Comunitare Oradea. Potrivit lui Ioan Găluţ, preşedintele Sindicatului Liber al Angajaţilor Poliţiei Comunitare-Locale Oradea "Lex Pol Loc", angajaţii serviciului au asigurat pe parcursul zilei numai o treime din activitate.

"Noi lucrăm cu doar o treime din efective. Am declanşat grevă de solidaritate pe tot parcursul zilei", a spus el, adăugând că, din cei 63 de angajaţi ai Poliţiei Comunitare Oradea, 56 sunt sindicalişti şi au semnat pentru grevă. Găluţ a adăugat că angajaţii care vor fi liberi vor participa marţi la mitingul de protest programat în faţa Prefecturii Bihor.

La fel, şi angajaţii Penitenciarului Oradea au asigurat tot numai o treime din activitate. Potrivit liderului sindical Cosmin Silviu Balogh, dintre cele 70 de cadre care au lucrat luni în tura de zi, 40 au fost în grevă de solidaritate. "Ceilalţi 30 au lucrat ca să asigure paza locurilor de deţinere", a declarat Balog, adăugând că şi angajaţii instituţiei pe care o reprezintă vor participa la mitingul de marţi, în faţa Prefecturii Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
greva
pentru "eu cu mine" ! Cu tine chiar nu as face schimb.Unde lucrezi?Avand in vedere modul tau de exprimare, probabil prestezi pe la pubele..........
Postat 01 Iunie 2010, 05:57 de bugetar
mda
bugetarii nu isi merita nici macar salarul asta ce se preconizeaza a fi redus cu 25% trebuia taiat cel putin 50%,cand nu se vor mai preface ca muncesc atuncia sa urle dupa bani,putoriile,sa mearga la privat sa vada ce "usor" se castiga un ban,cat munca trebuie depusa,nu la stat unde numai stau si atat,cate o fituica semnata si completata,stie ei ca la privat nu mai e boierimea de la stat,generalizez desi stiu ca sunt si printre ei oameni onesti dar sunt prea putini comparativ cu 99,9% angajati aiurea la stat,hai faceti schimb de locuri de munca cu cei de la privat,stiu in mod sigur ca nu o sa va inghesuiti,va este teama de munca.
Postat 31 Mai 2010, 15:57 de eu cu mine
mda
bugetari fac greva pt. ca?lucreaza putin pe bani multi sau de ce?ah,da lucreaza 8 ore din care 7 la cafelute si tigarete?
Postat 31 Mai 2010, 15:52 de eu cu mine
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON