URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2020, 15:39

”Bomba” de la Aleșd, ținută la secret de DSP Bihor: Secţia de Pneumologie a Spitalului Orășenesc, închisă și plasată în carantină. 7 persoane infectate

”Bomba” de la Aleșd, ținută la secret de DSP Bihor: Secţia de Pneumologie a Spitalului Orășenesc, închisă și plasată în carantină. 7 persoane infectate foto: spitalulalesd.ro

O primă secţie de spital este închisă şi în judeţul Bihor din cauza unei contaminări pornite de la un pacient, dar şi din cauza medicilor neglijenţi. DSP Bihor a raportat Ministerului Sănătăţii închiderea secţiei de Pneumologie a Spitalului Orăşenesc din Aleşd, contaminată după internarea unui pacient din Bulz, în condiţiile în care personalul unităţii nu a acţionat conform regulilor, ceea ce a determinat şi infectarea altor bolnavi internaţi în unitate.

Informaţia a fost dezvăluită în cursul zilei de luni de site-ul libertatea.ro, care a intrat în posesia unui document trimis Ministerulu Sănătăţii de către DSP Bihor, care arată că la Aleşd au fost confirmate 7 cazuri de pacienţi infectaţi cu Covid-19, dar cadrele medico-sanitare ale spitalului din Aleşd „sunt negative”. De menționat că, deși era o informație deosebit de importantă pentru public, DSP nu a comunicat nimic presei despre aceste rezultate, nici despre instituirea carantinei.

Raport dezvăluit

Potrivi sursei citate, încă din data de 2 aprilie, DSP Bihor a trimis Ministerului Sănătăţii o raportare privind închiderea secţiei de Pneumologie a Spitalului Orăşenesc din Aleşd, unde pe data de 26 martie a fost internat un bărbat din Bulz în vârstă de 70 de ani care nu le-a spus cadrelor medicale că a intrat în contact cu o persoană revenită dintr-o zonă roşie. De altfel, aşa cum a scris BIHOREANUL, acesta a fost transferat ulterior la Spitalul Municipal din Oradea, unde a încetat din viaţă duminică seară.

Pacientul din Bulz a fost confirmat cu Covid-19 pe 28 martie, când DSP Bihor a declanşat o anchetă epidemiologică, aceasta confirmând până în prezent alţi 6 pacienţi cu coronavirus, în timp ce pentru cadrele medicale testate rezultatele au fost negative.

Conform raportului DSP Bihor citat de libertatea.ro, în urma accidentului epidemiologic de la Aleşd s-au recoltat probe biologice de la 35 de persoane, atât din rândul cadrelor medico-sanitare (de la Ambulanţă, camera de gardă şi cadre de la Secţia de Pneumologie) din Aleşd, cât şi de la „4 contacţi de salon şi 4 contacţi familiali” ai pacientului din Bulz.

Lanţul slăbiciunilor

Documentul DSP arată că „testele pentru personalul medico-sanitar şi la 3 contacţi de salon” au fost negative, dar pe 1 aprilie un pacient din salon cu care bărbatul din Bulz fusese în contact a fost depistat pozitiv.

După acest test, pentru că acesta a fost în contact cu personalul din Secţia Pneumologie, DSP Bihor a decis testarea întregului personal al acesteia şi a celorlalţi pacienţi internaţi în secţie în data de 1 aprilie. Rezultatele testării au fost cunoscute a doua zi, pe 2 aprilie, şi, conform raportului către Minister, s-a identificat „prezenţa a încă 5 pacienţi pozitivi internaţi pe aceeaşi secţie şi rezultat negativ la personalul medico-sanitar”.

Potrivit raportului DSP Bihor, „în acest moment, având 7 pacienți confirmați Covid-19, DSP Bihor, în vederea limitării răspândirii infecției cu noul coronavirus, a hotărât carantinarea secției de pneumoftiziologie, care are internați în prezent 11 pacienți și 3 cadre medicale (1 medic, 1 asistent medical, 1 infirmieră). Toți pacienții Covid+ au fost transferați la Spitalul Municipal Oradea”.

De asemenea, raportul către Ministerul Sănătăţii arată că ancheta epidemiologică va continua şi va fi extinsă.

Între timp, așa cum BIHOREANUL a scris, în Spitalul Municipal din Oradea a decedat și un al doilea pacient, bărbatul în vârstă de 82 ani care, potrivit surselor ziarului, ar fi fost contract al celui din Bulz, primul încetat din viaţă duminică.

Managerul se ascunde, DSP încă tace

Cu toate că BIHOREANUL a încercat să afle informaţii suplimentare, managerul Spitalului Orăşenesc din Aleşd, Florin Creţ, a refuzat să răspundă la telefon, inclusiv după un SMS prin care i-au fost solicitate explicit aceste informaţii de interes public.

Pe 31 martie, într-o declaraţie video transmisă alături de primarul oraşului Aleşd, Ioan Todoca, Creţ susţinea că în spitalul pe care îl conduce au fost izolate 16 persoane şi li s-au făcut teste, iar 12 fuseseră confirmate negativ, dar a adăugat că pacientul din Bulz a intrat în contact şi cu pacienţi cu TBC, care au fost şi ei testaţi, toţi fiind negativi, cu excepţia unuia singur, la care testul ar fi fost neconcludent şi urma să fie repetat. După acel moment, Creţ nu a mai făcut nicio declaraţie publică.

Pe de altă parte, dr. Gheorghe Carp, coordonatorul tuturor spitalelor din Bihor, a descris situaţia de la Aleșd ca fiind „un caz tipic de inconştienţă a personalului”, deși acesta „a fost instruit cum să acţioneze”. Carp a criticat faptul că la Spitalul din Aleşd nu s-a ţinut cont de recomandarea de a se lucra în ture. „Acolo a fost un lanţ de slăbiciuni al personalului şi al directorului, pentru că li s-a recomandat să lucreze cu personal redus şi în ture de 12 ore. Nu au făcut-o şi, într-o zi, pacientul a intrat în legătură cu trei ture”, a declarat Carp.

BIHOREANUL a încercat să obţină lămuriri şi de la purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, care a solicitat să-i fie adresată o cerere scrisă în acest sens, cu promisiunea că va furniza răspunsul în cel mai scurt timp posibil. Asta, după ce zile în șir instituția nu a suflat un cuvânt despre situația gravă de la Aleșd.

UPDATE: Precizări fără explicații, de la DSP Bihor

Punerea în carantină a secţiei de Pneumologie a Spitalului Orăşenesc din Aleşd şi extinderea anchetei epidemiologice a fost confirmată luni după-amiază, oficial, pentru BIHOREANUL, de către DSP Bihor, prin purtătorul de cuvânt, dr. Dorel Ţîrţ.

„Direcţia de Sănătate Publică Bihor a dispus toate măsurile necesare la Spitalul Orășenesc Aleșd pentru limitarea răspândirii COVID-19 în comunitate și a informat reprezentanții spitalului și autoritățile locale și centrale privitor la măsuri”, a transmis reprezentantu DSP Bihor, la cererea BIHOREANULUI.

Acesta a precizat că au fost testate nu mai puţin de 29 cadre medicale de la Spitalul Orășenesc Aleșd, toate fiind cu rezultat negativ privitor la infecția Covid-19. De asemenea, au fost testați 18 pacienți, iar „testele pozitive sunt confirmate de la nivel central de Grupul de Comunicare Strategică”, adică, altfel spus, se găsesc în statisticile generale, care nu indică însă de unde provin cazurile.

Reprezentantul DSP Bihor a mai arătat, totodată, că 7 pacienți au fost transferați de la Spitalul Orășenesc Aleșd la Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea.

El nu a răspuns, însă, cu privire la motivul pentru care aceste informaţii nu au fost făcute publice până acum.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
...........
In urma cu 30 de ani, la Medicina, daca luai un 9(noua), mergeai la marire! Acum iei 10(zece) daca stii cum te cheama. Criteriul de accedere in functie este pupincurismul de partid, nu competenta. Asta si distrugerea planificata a invatamantului ne-au adus aici, sa fim condusi la toate nivelurile de nulitati.
Postat 08 Aprilie 2020, 07:08 de pinonel
CINDUCEREA DSP BIHOR SI MANAGERUL =DEMISIA
Incompetenta ucide s a dovedit de nenumărate ori.Conducera DSP BIHOR să își asume aceasta greșeală împreună cu managerul instituției și să plece din funcțiile de conducere.Cei abilități și în măsură să facă acest demers pe scara ierarhica pentru soluționarea acestei situații fără precedent pentru Aleșd, astfel încât să nu urmând exemplele negative de la nivel național.
Postat 06 Aprilie 2020, 21:37 de User anonimizat
Manager incompetent
Conducerea spitalului Alesd este de doi bani.Manager slab sustinut de primar slab.
Postat 06 Aprilie 2020, 20:43 de benz
Eu tot spun că-i haos deja ... dar liberalii nu cred asta "nici morți" !?!
Cunoscându-i pe cei ca Pasztor, Bolojan, Carp și cei ca ei, incluzându-l aici și pe măscăriciul de Prefect "uns" de primul "diliu" al mun. Oradea, era evident că se apucă să ascundă adevăruri elementare, cu scopul de a gestiona împreună ori separat, pe persoană fizică, tot felul de decizii ce se leagă de puterea de a achiziționa, pe bani mulți, tot felul de flecuștețe !?! "Banul e ochiul dreacului" dar, să te spuci să ascunzi morți și vii, bolnavi de Covid după cei cu diabet ori cancer ... este de-a dreptul criminal !?! Așadar "neterminații" ăștia sunt niște "criminali" !?!
Postat 06 Aprilie 2020, 16:58 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON