URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2019, 15:06

Bolojan se repetă: Consiliul Judeţean să coopereze cu Primăria pentru dezvoltarea Aeroportului! TAROM a dublat prețurile pe ruta București - Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni la sediul PNL Bihor, primarul Oradiei a reiterat necesitatea ca municipalitatea şi Consiliul Judeţean să coopereze pentru dezvoltarea Aeroportului, fie prin transformarea acestuia din regie autonomă în societate comercială şi cooptarea Consiliului Local în acţionariat, fie prin păstrarea lui ca regie autonomă şi reprezentarea municipalităţii în Consiliul de Administraţie, pentru ca apoi aceasta să poată susţine financiar redeschiderea unor curse low cost către Capitală, dar şi externe.

Monopol = scumpire

Bolojan a arătat că în prezent, când doar Tarom mai are curse spre Bucureşti, preţul biletelor s-a dublat faţă de perioada când la Oradea exista şi concurenţa privată Blue Air.

De pildă, a spus primarul, pentru cursa Tarom de dimineaţă şi întoarcere după-amiaza din ziua de 16 aprilie, preţul unui bilet dus-întors a explodat la 1.441 lei, pe când un bilet, tot Tarom, între Cluj şi Capitală, respectiv între Timişoara şi Capitală, este de numai 629 şi respectiv 575 lei, doar pentru că aceste două aeroporturi au şi alternative cu companii low cost.

„Se văd efectele când nu există competiţie. Sigur, bugetarii care zboară spre Bucureşti pe banii instituţiilor nu le simt, dar orădenii care zboară pe banii lor simt dublarea”, a exemplificat Bolojan.

La bani fruntaşi, la lucru codaşi

Primarul a afirmat că în condiţiile în care Consiliul Judeţean „rămâne pe aceste poziţii, de a refuza orice colaborare cu grupul PNL din CJ şi cu Primăria Oradea, doar pentru că au altă culoare politică, perdanţi sunt orădenii şi bihorenii.

În acest context, Bolojan a criticat încă o dată politica păguboasă a CJ de a permite ca membrii Consiliului de Administraţie de la Aeroport, toţi numiţi politic, să-şi dea singuri prime de 132.000 lei în total (4.000 euro fiecare, în medie). „Nu merită aceşti bani, cu care, iertaţi-mă, se poate cumpăra o maşină second hand, cu o activitate de mâna a cincea”, a spus primarul.

Dispus să bage bani

Aşa stând lucrurile, Bolojan a cerut, prin intermediul presei, ca şefii CJ Bihor să renunţe la ceea ce a numit „obsesia de a nu-i lăsa pe alţii să bifeze o realizare”, acceptând oferta Primăriei de a contribui la dezvoltarea Aeroportului, prin „două posibilităţi legale”: fie să transforme regia autonomă Aeroportul în Oradea în societate comercială, după modelul OTL, în care Consiliul Local să devină acţionar, fie să permită reprezentarea municipalităţii în Consiliul de Administraţie al regiei, pentru ca aceasta să aibă baza legală de a contribui financiar la aeroport. Edilul nu a explicat concret cum ar putea simpla prezenţă în CA să rezolve problema finanţării Aeroportului de către municipalitate.

„La Aeroportul din Debreţin sunt şi Primăria oraşului, şi Consiliul Judeţean (n.r – Hajdu Bihar), şi operatorul privat (n.r. – compania Wizz Air)”, a spus Bolojan, precizând că dacă şi municipalitatea orădeană ar avea baza legală, ar acorda Aeroportului de aici „în primul rând o susţine financiară” pe care „Primăria are capacitatea s-o acorde". "Nu ne place să facem asta (să cheltuie bani - n.r.), dar trebuie!”, a încheiat primarul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON