URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2011, 10:15

Bolojan nu renunţă: Primăria caută asociat pentru parcarea supraetajată de pe Tribunalului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan nu renunţă la ideea construirii unei parcări supraetajate pe platoul din spatele Tribunalului. Potrivit unui comunicat al municipalităţii, municipalitatea a demarat vineri o nouă procedură de licitaţie publică pentru selectarea unui investitor dispus să se asocieze cu Consiliul Local pentru construirea parcării.

În principiu, municipalitatea va intra în afacere cu terenul iar partenerul privat cu banii pentru construcţia parcării. "Spre deosebire de licitaţiile precedente, pentru a face mai atractivă oferta oraşului, de data aceasta riscul administrării viitoarei parcări a fost mutat de pe partenerul privat pe Primărie. Adică, asociatul municipalităţii va construi parkingul, după care îşi va recupera banii din chirie vreme de zece ani. Când va termina lucrarea, investitorul nu îşi va mai bate capul cu urmărirea afacerii. El îşi va primi an de an suma pe care a licitat-o", a declarat pentru BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan.

Sistemul gândit de municipalitate prevede ca odată construită, parcarea va fi închiriată de către Primărie pe zece ani, urmând ca la terminarea perioadei construcţia să devină proprietatea oraşului. În schimb, pentru o lucrare estimată la circa 5,5 milioane euro, municipalitatea se obligă să plătească asociatului o chirie de cel mult 600.000 euro pe an, adică 6 milioane de euro în cei 10 ani, diferenţa fiind îndestulătoare pentru ca investitorul să îşi recupereze banii cu profitul aferent şi să îşi acopere eventualele credite.

Eduard Florea, directorul economic al Primăriei, a spus că varianta asocierii a fost aleasă pentru ca lucrarea să nu influenţeze datoria publică a oraşului. "Aşa nu îndatorăm oraşul pentru că nu luăm un credit. Tot ce trebuie să facem este să găsim un asociat care să ceară o chirie cât mai mică", a spus Florea.

În ultimii doi ani municipalitatea orădeană a organizat nu mai puţin de patru licitaţii pentru desemnarea unui asociat dispus să investească în construirea unei parcări în zona centrală, urmând să îşi recupereze ulterior banii în rate. Pentru că licitaţiile nu au avut succesul scontat primarul Ilie Bolojan a anunţat anul trecut că va ridica o parcare din banii oraşului, poziţie asupra căreia acum a revenit.

"Dacă nici acum nu găsim un asociat nu avem ce face şi va trebui să mai scădem din durata închirierii, nu ştiu cât, dar până va deveni atractiv pentru un investitor, astfel încât să îşi recupereze banii mai repede. Problema este că nu ne putem permite să punem la bătaie peste patru milioane de euro din bugetul local ca să construim o parcare în condiţiile în care de anul viitor începem să plătim ratele la tramvaiele Siemens şi avem de rambursat împrumuturi", a mai spus primarul Ilie Bolojan.

Potrivit comunicatului Primăriei firmele interesate pot obţine documentaţia în vederea participării la licitaţie de la sediul Primăriei Municipiului Oradea, camera 23 parter. Termenul limită de depunere a ofertelor este data de 22 februarie 2011, ora 10, iar deschiderea plicurilor va avea loc în aceeaşi zi, de la ora 13.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
BOLOJAN ar fi bine sa se reintoarca in ALESD
am fost Oradea nu este un HABITAT poentru masini si poluare, in ALESD sa si faca parcare etajata , acolo sa sufoce oamenii cu MONOXID DE CARBON de la masini, sa ne lase noua verdeata nu CIMENT si betoane, cat timp mai rabdam TIRANISMUL acestui ROBOT , nu avem nevoie de PARCARI sa le faca in FELIX nicidecum in ORAS, avem mijloace comune de transport si suficente locuri pentru masini cei cu domiciului in Oradea sa circule cu mijloace de transport asa ar fi natural si normal si nu cu 3 trei masini pe familie atata destrabalarea fantastic, cine isi permita sa platesca taxa de parcare care are domiciliul in oradea? straini nu stau mai mult de cateva ore in rest se duc unde stau o zi doua, nu are logica acesta investitie decat sa fim inconjurati de BETOANE...cine stie ce favoruri a facut ca sa obtina acest proiect? sunt dedesupturi pe care noi nu le stim le va sti cel care le va prelua:))
Postat 31 Ianuarie 2011, 09:13 de @un cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON