URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 19 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă circuli prin oraş, este imposibil ca la 2-300 de metri să nu dai peste un mic şantier. Ba se sparge o stradă, ba se renovează o clădire. Se introduc ţevi, se raşchetează asfaltul, se amenajează pietonale, este o efervescenţă de parcă la noi s-ar ţine Olimpiada Constructorilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Faţă de ediţiile de mai demult, la Gala Premiilor lui Bihorel de anul acesta au lipsit aproape toţi destinatarii înţepăturilor publice cu parfum de premiu. Nu a fost o surpriză pentru nimeni. Din păcate, acesta este un semn că, deşi râde tot mai mult, clasa politică se află într-o pierdere constantă a simţului umorului. Premiile lui Bihorel nu au vrut să umilească niciodată, ci doar au luat în balon lucruri cunoscute de toată lumea: derapaje pe lângă lege, tare de comportament, învârteli şi mânăreli făcute pe sub masă, eşecuri profesionale sau chiar condamnări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
04 Octombrie 2010, 09:05

Bolojan îl acuză pe Ghilea că nu ştie decât să distrugă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce vineri Prefectura a anunţat Primăria prin fax decizia de a ataca în contenciosul administrativ hotărârile Consiliului Local care stabilesc măsurile pentru reabilitarea clădirilor din centrul istoric, primarul Ilie Bolojan a făcut unele aprecieri pe blogul personal, acuzându-i pe funcţionari, în frunte cu prefectul Gavrilă Ghilea, de abuz.

Bolojan le impută acestora faptul că, deşi aveau la îndemână pârghiile legale să corecteze aceste hotărâri din timp şi să ceară revenirea asupra lor, angajaţii Prefecturii le-au atacat după mai bine de jumătate de an, din start în instanţă, pentru suspendarea lor. Edilul şef consideră că aceştia au acţionat doar politic, în defavoarea cetăţenilor care au fost puşi pe drumuri şi deja bulversaţi de noua taxă de faţadă, mai ales în contextul în care municipalitatea a acordat deja credite pentru reabilitarea faţadelor, iar în unele cazuri lucrările au şi început!

Primarul afirmă că atacul Prefecturii a fost făcut doar cu scopul de a "muşca" o parte din electorat, eludând scopul primordial al acestor hotărâri: un nou aspect pentru centrul istoric plin de clădiri părăginite şi siguranţa cetăţenilor care trec prin dreptul lor.

Bolojan le arată obrazul "unor astfel de oameni", care, cât timp au fost pe funcţii publice au căutat doar să-şi facă propriile afaceri şi să distrugă, să blocheze iniţiativele liberalilor, fără a avea argumente solide. El i-a reamintit prefectului Ghilea că tocmai pentru că PDL-iştii (care l-au susţinut pe Ghilea în funcţie) au şicanat şi au blocat unele proiecte de interes local au pierdut alegerile în 2008. Nu în ultimul rând, Bolojan a aruncat "săgeţi" şi către funcţionarii prefecturii, spunând că atunci când el a fost la cârma instituţiei, a încercat să le schimbe mentalitatea, "să nu se mai lase călcaţi în picioare de orice politruc numit prefect". Dar degeaba...

Citiţi mai jos integral comentariul primarului Ilie Bolojan:

De la uz la abuz - sau cum să-i blocăm pe alţii

Crez politic: Prima dată suntem bihoreni şi apoi membrii unui partid sau altul.
Crez administrativ: Dacă eşti în opoziţie şi alţii sunt la putere, procedezi astfel: dacă fac lucruri bune, nu-i blochezi, dacă nu fac nimic, îi critici, dacă fac prostii, le dai peste degete.

După cum ştiţi, la sfârşitul acestei săptămâni, Instituţia Prefectului a comunicat printr-un fax Primăriei Oradea decizia de a ataca în contencios hotărârile Consiliului Local care stabilesc măsurile pentru reabilitarea clădirilor din centrul istoric. Această decizie duce la suspendarea tuturor măsurilor luate.

Prin faptul că toate aceste reglementări au fost suspendate, au fost anulate, pe lângă taxa de patrimoniu, şi posibilitatea acordării de împrumuturi, precum şi scutirile care au fost prevăzute privind obţinerea autorizaţiilor de construcţie, a certificatelor de urbanism şi a celorlalte avize necesare pe linie de monumente şi inspecţie în construcţii, care de acum înainte vor trebui obţinute toate contra cost. Se anulează practic o muncă de un an de zile (studiile de faţade realizate, activitatea fundaţiei pentru monumente, simplificarea avizării).

Nu a fost anulată doar taxa de patrimoniu în sine, ci tot setul de măsuri care au fost adoptate. De asemenea, prin această decizie, se creează serioase greutăţi finalizării procedurilor de împrumuturi care deja au fost demarate (spre exemplu, la clădirea din Piaţa Unirii nr. 5, unde au început lucrările de refacere a faţadei).
Se pune întrebarea dacă această acţiune a Prefecturii este una justă. Din punctul nostru de vedere, este un abuz.

În condiţii normale, Instituţia Prefectului ar fi putut să facă cel puţin două lucruri:
• Dacă ar fi fost bine intenţionaţi, ar fi putut să propună secretarului şi Direcţiei Juridice modificările pe care Consiliul ar trebui să le aducă pentru ca hotărârea să fie legală. Primăria Oradea va accepta întotdeauna sfaturi de la oameni competenţi. Această măsură ar fi fost un semn al responsabilităţii faţă de o problemă importantă a oraşului, cum este cea a reabilitării centrului istoric.
• Dacă i-ar fi preocupat legalitatea şi ar fi găsit elemente clare de nelegalitate, ar fi avut timp suficient în primele şase luni ale acestui an să demareze procedura prealabilă acţionării în instanţă şi să solicite Consiliului Local modificarea hotărârilor privitoare la reabilitarea faţadelor. În felul acesta, nu i-am mai fi pus pe cetăţeni pe drumuri şi am fi putut eventual să corectăm neajunsurile. N-au făcut niciunul din aceste lucruri. În schimb, s-a procedat cu rea-credinţă, acţionându-se în contencios şi suspendându-se astfel toate măsurile prevăzute pentru zona centrală.

Uzul de drept s-a transformat astfel în abuz, dintr-un simplu calcul politic, care sună cam aşa: în mod clar, cei care ar fi urmat să plătească o taxă în plus pentru faptul că nu au faţadele întreţinute nu sunt încântaţi de taxa de patrimoniu. În mod clar, cei care au primit notificările, chiar dacă n-ar fi trebuit să plătească taxa suplimentară, au fost nelămuriţi. Ca să atragă aceste două categorii de cetăţeni, s-au gândit că anularea taxei ar fi cea mai bună măsură. Domnul Ghilea şi compania nu s-au gândit însă la cei cărora s-ar putea să le cadă bucăţi de tencuială în cap, nici la cei care nu se pot bucura de patrimoniul acestui oraş, pentru că este acoperit cu plase, nu s-au gândit la dezvoltarea acestui oraş pe componenta turistică, pentru că niciodată n-au făcut nimic pentru sistemul public.

Atunci când au ocupat funcţii publice, filosofia unor astfel de oameni a fost de a-şi rotunji cifra de afaceri a firmelor lor şi ale apropiaţilor, iar atunci când au avut posibilitatea, să blocheze iniţiativele şi munca altora.

Indiferent cine va fi primarul Municipiului Oradea, indiferent care va fi majoritatea în Consiliul Local, reabilitarea clădirilor de patrimoniu şi a centrului oraşului trebuie să rămână o prioritate. Noi n-am inventat roata în acest domeniu. Sunt nişte măsuri pe care le-au adoptat şi alţii: ajutoare pentru cei care locuiesc în aceste clădiri şi nu au posibilităţi, facilităţi fiscale pentru cei care îşi repară clădirile şi îşi întreţin fatadele, dar şi sancţionarea celor care nu fac nimic. Aveţi alte soluţii? Până şi Ministerul Dezvoltării are un proiect de lege privind această problemă, oraşul Oradea fiind luat ca exemplu de bună practică în România. Părerea doamnei Elena Udrea chiar nu contează pentru dumneavoastră, domnule prefect?

Având în vedere faptul că ultimul proces de contencios are ca termen luna aprilie 2011, Primăria Oradea va solicita instanţelor programarea cu celeritate a acestor procese, pentru ca aceste măsuri să fie puse cât mai rapid în practică. Nu ştiu care va fi decizia instanţelor şi când va fi dată. De multe ori în România pierzi şi cu dreptatea în mână. Nu va câştiga Primăria sau Prefectura. Dar cineva va pierde.

Domnule prefect! Orădenii şi bihorenii sunt suficient de inteligenţi ca să înţeleagă că singurele victime ale blocării unor proiecte bune sunt ei înşişi. Că inactivitatea şi incompetenţa unor decidenţi politici îi costă în primul rând pe ei. Orădenii sunt victimele deranjului şi vandalismului provocat de consumul nocturn excesiv de alcool. În loc să faceţi ceva şi să-i puneţi pe poliţişti la treabă, aţi blocat şi aici măsurile propuse de Primărie. S-au mai pierdut câţiva ani fără un parc industrial şi fără o centură a Municipiului Oradea. Orădenii şi-au rupt maşinile şi s-au sufocat în trafic, n-au avut locuri de muncă bine plătite în Oradea şi au plecat să lucreze în străinătate. Chiar nu vreţi să se facă nimic pentru orădeni?

Nu aşa se câştigă alegerile, domnilor!

V-au taxat în 2008. Pentru şicanele şi blocajele pe care le faceţi în aceşti ani, veţi fi taxaţi şi în 2012.

PS: Atacul în contencios a trebuit îmbrăcat într-o haină de legalitate. Haina a fost croită de juriştii Prefecturii. Cu toate că am încercat să-i schimb atunci când am fost prefect, în aşa fel încât să nu mai dea soluţii juridice la probleme politice şi să nu se mai lase călcaţi în picioare de orice politruc numit prefect, se pare că n-am reuşit acest lucru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Primaru vrea banii oradenilor
De ce sa plateasca orqadenii de la periferie reabilitarea cladirilor din centru, in care locuiesc miliardarii politici, care au obligatia sa-si intretina proprietatea? Nu este decat un alt smen PNL, o alta mana bagata in buzunarul oamenilor cinstiti. Si nu, banii nu intra intr-un cont separat ci la gramada in bugetul general al primariei. Cine o sa-i urmareasca cum o sa fie cheltuiti? :) Fanatici PNL au posibilitatea sa doneze acesti bani benevol si poate le-ar mai trece nervi ca firmele sefiilor au pierdut afacerea. Si ceilalti fraieri care-l cred pe Bolojan :) sa dea 3 milioane la primarie, ca doar ii in interesul lor :))
Postat 15 Octombrie 2010, 13:29 de Crisan
star
Bolo, nu uita ca ai fost ales cu 50,035 la suta de oradeni!,ar fi bine sa locuiesti in Oradea daca vrei sa pui taxe pe bietii oradeni loviti de criza!
Postat 10 Octombrie 2010, 21:00 de super
moare PDL de grija voastra, bai animalelor:))
ce imi place cand membrii PDL, in lipsa de argumente, posteaza comentarii de genul "ungurul bolojan". probabil acest ungur de bolojan l-a numit sef peste cultura bihoreana pe sarkady, ala de dadea afara romanii pe la filarmonica!!! stiti care e singura greseala a lui bolojan? faptul ca nu a gasit o formula mai decenta pentru oamenii saraci de a plati aceasta taxa. de exemplu plata in rate, urmand apoi ca toti banii din aceasta taxa sa se adune intr-un cont utilizat doar pt imprumuturi pt reabilitari! in rest, initiativa e laudabila si sunt convins ca o sa ramana in vigoare. ce l-a impiedicat pe ghilea sa conteste taxa pana acum? foar se stia de cel putin un an de aceasta decizie...
Postat 04 Octombrie 2010, 22:53 de fas
sand
domnu sand, deci dumneavoastra ati fost prins impreuna cu el? cu sau fara vaselina? tzo placut, eah?!!!
Postat 04 Octombrie 2010, 22:15 de @sand
Bourul bihorean
Fata asta de bour confunda un constructor cu un demolator. Asa cum a confundat-o pe nevasta cu amanta, atunci cind cea din urma l-a prins in flagrant.
Postat 04 Octombrie 2010, 19:56 de sand
supraimpozit
fiecare sa-si faca fatada. nu pe banii mei. eu mi-o fac singur. sau atunci toti oradenii sa contribuie la taxa de perimetru istoric. in centru nu se plimba doar cei care locuiesc acolo. este o taxa ILEGALA. nu platim pentru altii si mai ales pentru carp si ideile lui.
Postat 04 Octombrie 2010, 16:12 de cetatean
hotie
suntplatitor de impozite. dl primar ar face bine sa reabiliteze cladirile pe care le retrocedeaza din alte fonduri ! asa cum dumnealui nu are fonduri ,nici noi nu avem bani acum , in plina criza !
Postat 04 Octombrie 2010, 15:29 de titi
Intrebare
Probabil, toti cei care sunt pentru taxa de perimetru nu trebuie sa o plateasca, sau au o sustinere in primarie pentru a primi bani de la altii, mai ales nerambursabili si nemunciti.\n Cred ca aceasta hotarire este numai pentru fraieri care sunt buni de plata. De ce cind este vorba de a obtine o autorizatie de constructie esti aminat la infinit si trebuie sa aduci tot felul de acte? S-ar putea sa-ti renovezi fatada, dar cei de la primarie sa comenteze si sa nu-ti accepte lucrarea, cerindu-ti la fel o gramada de acte doveditoare. Pentru ce le trebuie? Doar se vede daca o casa a fost renovata recent sau nu. La noi legile se aplica pentru fraieri iar cei smecheri gasesc intodeauna o solutie. Ha, ha, ha, ....
Postat 04 Octombrie 2010, 14:45 de pagubit
!Crisan!
Tu ai macar un minim de habar despre ce vorbesti?????
Postat 04 Octombrie 2010, 13:37 de @Crisan
Taxa noua pt. fraieri
Ce voiau PNL-ii cu noua taxa? Oradenii sa achite o suma la primarie, din care firmele PNL sa fie platite pt. reabilitarea faţadelor clădirilor istorice, unde considera ei, la complexul transilvania, spre exemplu. Se pricep :) Asa apar miliardarii. Pentru asta, PNL-ii voiau sa ia banii de la TOTI oradenii, nu numai de la cei care locuiesc in cladiri istorice. Jaf si nesimtire din partea celor care conduc primaria, care cu tupeul obisnuit, ne spun ca-i spre binele oradenilor. Spumega de furie acum ca au pierdut milioane de EU. Fiecare proprietar are obligatia sa-si intretina casa, daca nu o face poate fi amendat! De ce sa fim obligati daca nu locuim in cladiri istorice sa platim pentru renovarea lor?
Postat 04 Octombrie 2010, 12:42 de Crisan
CE SA SPUN !!
CE SA SPUN ..? NICI EU NU AM FOST MAI BUN LA VREMEA MEA ... DAR CE AM FACUT EU VA RAMANEA PESTE VREMI , ADICA AM VANDUT ORADEA UDMR-ului CU TOATE FUNCTIILE EXECUTIVE !!!! VOI ROMANI PLECATI IN VALAHIA CA ACOLO E DE VOI . EU VOI RAMANE AICI IMPREUNA CU UDMR-ul VESNICUL UNGURUL-BOLOJAN-COAODA DE CIOCAN !!!
Postat 04 Octombrie 2010, 12:16 de UNGURUL BOLOJAN
Jilica thumbsdown
In 2008 m-am certat la cutite cu niste oameni care sustineau PDL si carpa Groza pt primarie. Stiti ce s-a intamplat de atunci???? Aceeasi oameni imi spun acum (fara sa recunoasca ca am avut dreptate :))) ca Bolojan a facut ceva in Oradea si ca e primar bun! Eu ard de nerabdare sa vad ce raspunde Ghilea, care NU A FOST ALES DE ORADENI PRIN VOT DIRECT!!!!!! Vreau sa vad ce face prefectura atunci cand (DIN NOU) o caramida va cadea in capul cuiva! Mai ceva: Ghilea singur nu e in stare de chestii din astea, are niste politrucolocoteneti plantati langa el, care il "ajuta". In concluzie, dragi pedelisti, ne auzim in 2012, cand o sa va ard again!
Postat 04 Octombrie 2010, 10:46 de oradean
ei da asta da echilibru
sincer o functie pUBLICA cere ARMONIE el vesnic dar de cand e la conducere face in ciuda altora practic persevereaza in BOALA , tot ce se construieste cu URA se va darama, are aceiasi tactica ca TRAIAN BASESCU cine v a pus sa formati TABERE daca nu sunteti in ECHILIBRU? in viata puteti face orice dar daca nu ajungeti la echilibru nu omagiati DREPTATEA , omagiatii viciile si BOLIILE .Veti spune ca e FILOZOFIE dar ironie se intampla in PRACTICA zi de zi, si singuri care au de suferit si OAMANII nu ei, ei deloc persevereaza in BOALA si ne imbolanvesc si pe noi.
Postat 04 Octombrie 2010, 10:30 de anca
jos pedeul!
bravo bolo! nu te lasa la taranu analfabet de ghilea! pedeul face totul impotriva orasului astuia! jos cu ei,hotii naibii!!!
Postat 04 Octombrie 2010, 09:54 de mari
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Urmaşii Marii Uniri îşi cinstesc înaintaşii: În Chioag a fost dezvelită o placă în memoria săteanului care s-a dus, în 1918, la Alba Iulia (FOTO)
 • Cartea 'România, te iubesc' a fost lansată la Oradea. Jurnalistul Alex Dima: „Aici este dovada că se poate!” (FOTO/VIDEO)
 • Drumul nou dintre Oradea şi Sântandrei, deschis circulaţiei. Cei doi primari au anunţat noi investiţii în traficul dintre cele două localităţi (FOTO/VIDEO)
 • Zăpada face ravagii în Bihor: 79 de localităţi fără curent, peste 28.000 de cetăţeni afectaţi! (FOTO)
 • A venit zăpada! Utilajele RER Vest au ieşit pe străzile Oradiei (FOTO)
 • „Lumea contemporană. Puncte de vedere”: La Muzeul Țării Crișurilor a fost vernisată expoziția de sculptură a artistului Ovidiu Pascu (FOTO)
 • Gala Premiilor lui Bihorel 2018. Petrecere cu poante video, caricaturi şi concert Compact la Majoratul BIHOREANULUI. Vezi câteva momente! (FOTO / VIDEO)
 • Campionul K1 Adrian Maxim, prins de procurorii DIICOT Oradea cu un kilogram de cannabis. Sportivul a fost arestat şi trimis în judecată (FOTO)
 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON