URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2011, 17:26

Bolojan despre regionalizare: "Am crezut că este o tâmpenie care se va termina relativ repede"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan se opune proiectului de regionalizare susţinut de premierul Emil Boc. Şeful executivului local a avut miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, prima intervenţie oficială pe tema împărţirii administrative a ţării în opt mega-judeţe. "Nu am dat până acum declaraţii pe această temă pentru că am crezut că este o tâmpenie care se va termina relativ repede. Am crezut că este unul dintre baloanele specifice politicii româneşti care dau de lucru moderatorilor TV", a spus Bolojan.
Primarul a desfiinţat argumentele invocate de premierul Emil Boc cu privire la necesitatea regionalizării: debirocratizarea şi stimularea absorbţiei de fonduri europene.

Birocratizare prin regionalizare

În ceea ce priveşte debirocratizarea, Ilie Bolojan a arătat că "nimeni nu împiedică Guvernul României să îşi debirocratizeze structurile, dacă doreşte".

Primarul a afirmat că în contextul crizei şi a scăderii veniturilor la buget, administraţiile locale, inclusiv Primăria Oradea, au făcut deja reduceri de personal, în vreme ce instituţiile centralizate au evitat acest lucru, iar regionalizarea nu va schimba datele problemei.

Primarul a spus că prin strămutarea factorului de decizie de la Prefectura Bihor la centrul de regiune din Cluj aparatul birocratic va deveni şi mai lent. "Adică, nu o să ne mai ducem la domnul Ghilea la Prefectură pentru avizul de legalitate pentru proiectele care "ard" şi să rezolvăm treaba în zece minute, ci la Clu,j până unde doar drumul îţi ia două ore şi jumătate", a spus primarul.

Ministerele nu ştiu atrage fonduri europene

În ce priveşte atragerea de fonduri europene, şeful executivului local spune că instituţiile centralizate nu pot decât să ia lecţii de la autorităţile locale, şi nu invers!

"Toate datele arată că autorităţile locale au accesat şi încheiat contracte pentru 90% din fondurile puse la dispoziţie prin Planul Operaţional Regional (n.r - destinat administraţiilor locale). În schimb, prin Planul Operaţional Sectorial au fost atrase numai aproximativ 20% din fondurile alocate (n.r. - de către ministere). Dacă se dorea creştea nivelului de absorbţie, trebuia insistat ca ministerele să îşi facă treaba", a concluzionat Bolojan.

În acest context, primarul Oradiei a propus ca fie ministerele să fie presate să accelereze demersurile pentru atragerea de fonduri, fie ca parte din fondurile europene alocate prin POS şi nefolosite de ministere să fie redirecţionate către POR, pentru a putea fi accesate de administraţiile locale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
De la Alesd la capitala
De ce ? Cu centrul la Cluj, Bolojan va fi mai aproape de capitala regiunii. Ca doar economiseste distanta Oradea - Alesd. .
Postat 16 Iunie 2011, 13:29 de Blue
Generatorul de timpenii
Si eu am crezut ca este o timpenie si se va termina repede ... mandatul Bolojan.
Postat 16 Iunie 2011, 13:25 de Tile
clientela
numai e mult pana sa-ti plesneasca vena in cap. care comunitate exercita acum controlul asupra fondurilor din judet. cei din consililul local ii distribuie unde vor ei. ei voteaza cumva acest lucru si pe urma...
Postat 16 Iunie 2011, 13:22 de @suparatu
descentralizare
nostri....Atat deocamdata. Oricu sunt dezamagit ca oameni politici tineri si de calibru oarecum in loc sa se aplece sincer si corect asupra acestei probleme , sa vina cu cu explicatii realiste si de bun simt in fata noastra se complac in a dezavua gratui aceasta problrma .Stiti exista o problema importanta : noi nu tratam cu seriozitate aceasta cerinta a unei noi lumi si o sa ne trezim cu ea ,,implementata" de tot felul de netrebnici gata sa-si vanda si tara , iar noi in loc s-o ducem mai bine vom medita iar la ,, mintea romanului cea di urma ..."...
Postat 16 Iunie 2011, 08:52 de suparatu
descentralizare
din pacate si bolojan dovedeste ca habar nu are ce inseamna cu adevarat un proces european , modern de descentralizare . Nu discut de loc initiativa aiuristica prin care gasca lui basescu vrea sa puna caru inaintea boilor si nici ,,infoierile" penibile si revoltatoare ale unora care se cred reprezentantii maghiarimii din Romania ( fara sa fie in realitate ). Am sa spun acum un singur lucru : printr-un proces real de descentralizare banii publici din Romania vor fi in sfarsit sub control cu adevarat si nu la cheremul unui stat care este inca aproape la fel de centralizat ca pe vremea lui ceausescu, nu la dispozitia unor structuri birocratice de tip mafiot dar cu titulaturi de stat care nu fac decat sa praduiasca in fiecare judet banii nostri care in Romania nu sunt de loc putini . Printr=un real proces de descentalizare banii nu vor mai fi risipiti pe tot felul de nebunii gen sala de sport de la Petrileni fiindca controlul comunitatii asupra lor va fi exercitat mult mai direct , descentalizarea aducand dupa sine si o reala autonomie LOCALA. La urma urmei dupa atatia ani de saracie de ce sa nu recunoastem ca dorim sa traim mai bine si ca ne intereseaza tot mai mult ce se face cu banii
Postat 16 Iunie 2011, 08:42 de suparatu
Ce vorbesti!
Da bine le mai spune Bolojan acum ! Nu-i plac unificarile si le considera total nepotrivite pentru o administrare eficienta a fondurilor . Dar spitalele le-a unificat pe acelasi principiu ca sa le administreze mai bine . Cand minte Bolojan ?
Postat 16 Iunie 2011, 07:29 de marte
ioi
iredentistul, Ardealul viseaza si sa prinda cat mai multi.... fluturi.
Postat 15 Iunie 2011, 22:31 de muiu pisti
sper ca NOROCUL sa ne insoteasca
sa scapam de canalile din primarie:)) nu s a schimbat nimic aceiasi spaga, aceiasi pachet spionajul e in floare :)) doar oamenii sunt altii auzi microfoane ca cineva vb la microfon daca vrea ceva, DOMICILIU, TELEFON nu ai urmarit pana acum atunci inseamna ca i probleme-sa dam CLUJULUI tot numai sa ne accepte cat le am data scursurilor acre ne au condus sper sa le dam si lor sa crepe fierea in ei ca noi oricum nu aavem ce sa culegem e INFECTAT:)) asa ca dam cu darnicie dar nu vedeti ca TANTARUL mai vrea sa sugggga:)))) ha, ha, ha, sange infectat
Postat 15 Iunie 2011, 22:01 de anca
kk
iredentismul unguresc naste monstri !
Postat 15 Iunie 2011, 21:19 de pisti'tembelu
pt anca
anca esti o proasta, stai jos.
Postat 15 Iunie 2011, 21:15 de pt anca
hhhm
fara gunoaie de unguri iredentisti.
Postat 15 Iunie 2011, 21:13 de neapisti distrusu
DOAMNE AJUTA!
sustin CENTRALIZARE, sa fie intr un ceas bun, restul sa si mai suga burtile:)) daca Clujul va fi centrul suntem pe maini bune, am sa am a doua casa in CLUJ, superb arata si Bihorul va arata nu ne vom mai lupta cu drumuri mizerabile, peticite , marketing central grotesc cu vaci si masini si sana vanduta in amabalaj din anii 80 ce sa mai spun vedem flori cand se organizeaza CARNAVALUL FLORILOR unguresc,salivam sa l vedem "osul " aruncati "osul" parca traim evul mediu serios sa mutat satul in ORAS:)) ha, ha, ha iesiti ca sa intelegeti ce spun altfel o sa ma injurati degeaba.
Postat 15 Iunie 2011, 20:33 de anca
DOAMNE AJUTA!
sustin CENTRALIZARE, sa fie intr un ceas bun, restul sa si mai suga burtile:)) daca Clujul va fi centrul suntem pe maini bune, am sa am adoua casa in CLUJ, superb arata si Bihorul va arata nu ne vom lai lupta cu drumuri mizerabile, margeting centrau frotesc cu vaci si masini si sana din anii 80 ce sa mai spun vaedem flori cand se organizeaza CARNAVALUL FLORILOR unguresc, para traim evul mediu serios sa mutat satul in ORAS:)) ha, ha, ha iesiti ca sa intelegeti ce spun altfel o sa ma injurati degeaba.
Postat 15 Iunie 2011, 20:31 de anca
Pentru Oradea!
Din pacate nu e asa D-le Bolojan. E o posibilitate care pare din ce in ce mai materializabila, si cu consecinte destul de nefaste asupra Bihorului. Am discutat si eu acest subiect aici: http://pentruoradea.wordpress.com/2011/06/14/va-fi-oare-bihorul-o-amintire/
Postat 15 Iunie 2011, 18:09 de Pentru Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON