URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2017, 15:45

Bolojan, despre măsurile fiscale ale Guvernului: "Dragnea ne-a luat podul Centenarului şi pasajul peste şoseaua de centură!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea îşi va diminua drastic bugetul de investiţii! Primarul Ilie Bolojan a declarat miercuri că "efectele reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10% vor fi distrugătoare pentru bugetul local".

Potrivit simulărilor făcute de edil, prin intrarea în vigoare a măsurilor fiscale anunţate de Guvernul Tudose și promovate de liderul PSD Liviu Dragnea, bugetul local va pierde numai anul viitor 9,25 milioane euro.

Întrucât cheltuielile de funcţionare a municipalităţii, cum ar fi cele cu iluminatul public sau salubrizarea, nu pot fi diminuate drastic, reducerea veniturilor oraşului se va reflecta în diminuarea investiţiilor.

Cu 9,25 milioane euro, municipalitatea ar fi putut construi un spital nou, similar centrului oncologic din Rogerius, sau un campus şcolar de dimensiunile celui construit pentru Colegiul Partenie Cosma ori ar putea reabilita 20 de străzi de pe dealurile Oradiei.

"Putem spune că Dragnea ne-a luat podul Centenarului şi pasajul peste şoseaua de centură", a declarat primarul.

Cum să pierzi un miliard

Edilul de Oradea a calificat reducerea cu 40% a impozitului pe venit ca fiind "cea mai dură măsură luată de un guvern împotriva administraţiilor locale din România în ultimii 10 ani".

Aceasta va avea avea influenţe pe termen lung, va afecta bugetele de investiţii, predictibilitatea politicilor de dezvoltare locală şi gradul de îndatorare a administraţiilor locale.

Bolojan a spus că, anul trecut, statul român a colectat din procentul de 16% reprezentând IVG suma de 27,8 miliarde lei, din care 18,3 miliarde lei au fost virate în bugetele autorităţilor locale, iar 9,5 miliarde lei au constituit venituri la bugetul de stat.

Prin diminuarea procentului la 10%, veniturile ar scădea automat la 17,4 miliarde lei, din care 11,4 miliarde lei ar reveni bugetelor locale şi 6 miliarde lei bugetului de stat.

Dintr-o singură mişcare, autorităţile locale vor pierde nu mai puţin de 6,9 miliarde lei. "Putem afirma că peste un miliard de euro nu vor mai investiţi în 2018 pentru proiecte de dezvoltare locală", a spus edilul.

Avânt tăiat

Conform evidenţelor municipalităţii, încasările municipalităţii din IVG au crescut constant în perioada 2011 - 2017, de la 24,1 milioane euro la 39 milioane euro.

Acest lucru s-a datorat înfiinţării de noi locuri de muncă prin stimularea parcurilor industriale, creşterii salariilor prin apariţia concurenţei între firme pentru forţa de muncă de pe piaţă, dar şi majorării salariului minim pe economie.

Cum creşterea anuală a veniturilor din IVG a fost, în medie, de 9%, iar pentru anul 2018 procentul prognozat este de 10%, teoretic Oradea ar fi trebuit să încaseze anul viitor 43 milioane euro, cu 4 milioane euro mai mult decât în 2017.

Însă, prin diminuarea cotei de 16% la 10% veniturile oraşului vor scădea de anul viitor de la cele 43 milioane euro la doar 27,5 milioane euro, înregistrând un deficit de 15,5 milioane euro.

Compensaţii de faţadă

În cadrul discuţiilor purtate marţi la Bucureşti, reprezentanţii Guvernului le-au propus primarilor de municipii măsuri compensatorii pentru diminuarea acestor pierderi.

Măsurile vizează compensarea veniturilor la bugetul local până la nivelul IVG-ului încasat în 2017. Suma în compensare va fi diminuată însă, potrivit algoritmului Guvernului, cu cu jumătate din excedentul aflat în cont la 31 decembrie 2016.

"Primăria avea în cont la sfârşitul anului trecut 10,5 milioane euro. Această sumă reprezenta economiile oraşului Oradea, din care 5,5 milioane euro pentru termoficare, 2,2 milioane euro economiile pe 2016 şi 2,2 milioane euro bani din anii anteriori. Astfel, oraşul ar beneficia de o compensare de 5,25 milioane euro", a explicat Bolojan.

Adunând cele 4 milioane euro, reprezentând creşterea IVG care nu se va mai realiza, cu cele 5,25 milioane euro care nu se vor compensa, potrivit primarului Ilie Bolojan, bugetul local va pierde în total venituri de 9,25 milioane euro.

Majorări de taxe şi reduceri de personal

Ilie Bolojan a spus că municipalitatea are mijloace extrem de limitate de compensare a acestor pierderi.

"Pentru a putea pune în operă cele 100 de proiecte propuse pentru Centenar va trebui probabil să majorăm taxele pe proprietate, poate vom elimina facilităţile acordate firmelor din parcurilor industriale şi este foarte posibil să operăm o reducere a cheltuielilor de personal", a spus Bolojan.

Cel mai probabil, municipalitatea va îngloba în aparatul propriu, începând din ianuarie 2018, atât Poliţia Locală cât şi Administraţia Socială Comunitară Oradea. Acest lucru se va face cu reducerea posturilor de jurist sau contabil care se suprapun în cele trei structuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Ti-a luat banii pt ca-ti bati joc de ei!
Azi asfalteaza pe Tudor Vladimirescu, pe ploaie, prin balti, ce conteaza.... P.S. utilajele purtau sigla belina, de la beniamin.
Postat 09 Noiembrie 2017, 13:11 de ili3
a luat-o razna
acest primar a devenit megaloman daca veniturile oamenilor vor scadea, in timp ce cresc preturile la benzina, curent, gaze, alimente, e normal sa mai puna taxe? daca nu era sarbatoarea, mai avea obsesia cu podul centenarului? sa revizuiasca prioritatile, asa incit sa se incadreze in veniturile pe care le are, fara sa ne imbolnaveasca pe noi cu taxe in plus mai vrem o pauza de la atitea santiere incepute si neterminate cine raspunde de groapa de pe malul crisului, care nu se mai finalizazeaza cu parcare? mai schimba in viteza 2, primarule, ca asta inseamna fluiditate, nu ne tine tot intr-a sasea (doar pt. ca esti vitezoman)! si mai adu-ti aminte si de locuitorii orasului, care nu traiesc cu poduri, pasaje si alte de-astea, ci cu alimente, apa si caldura, care acum costa mai mult. o sa vina si vremea podurilor, dupa ce pica psd si iesiti voi acolo trebuia sa lucrezi, daca tot esti mare politician liberal dar v-ati dovedit la fel ca psd=niste amatori pusi TOTI pe capatuiala proprie hai sictir!
Postat 09 Noiembrie 2017, 09:28 de saruman
@Dorel
Dorele nu te mai chinui cu postacii de prin preajma ca astia-s mai dusi cu pluta ca mentorul lor, draqnea. Iti dai seama ce limitati sunt si astia, ca si cei ce au facut legile, daca nici macar nu pricep cum vor afecta comunitatile locale, adica pe fiecare dintre noi, indiferent cine este la putere. Astia cred ca legile se fac pt perioada cat sunt ei la putere si nu realizeaza ca roata/puterea se invarte. Efectul este clar de supunere a primariilor si dependenta de bugetul central. Cine nu pricepe asta, ii recomand sa se apuce de table. Eventual sa se antreneze cu draqnea. Vai de noi toti, inclusiv de rosii. Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac ! Sunt saraci cu duhul.
Postat 08 Noiembrie 2017, 23:00 de oradea_mea_si_a_ta
Dorel2016
Asta cred si eu
Postat 08 Noiembrie 2017, 19:02 de sandu1200
@windos
Ce legătură are bugetul local cu contribuțiile sociale?
Postat 08 Noiembrie 2017, 18:54 de andy
Reducerea impozitului pe profit la 10%.
Aceasta reducere a impozitului pe profit va diminua bugetul administratiilor locale si le va face dependente de banii de la bugetul central adica de banii de la Bucuresti care de obicei vin doar pe filiera de partid si anume se impart doar la primariile conduse de primari ce fac parte din partidele de la putere adica PSD + ALDE. In concluzie cei ce au gandit aceasta masura vor sa-i faca pe primari si mai depedenti de banii de la Bucuresti adica o noua centralizare.
Postat 08 Noiembrie 2017, 18:33 de Dorel2016
V-am spus ca edilul sef e incompetent, avand in vedere ca e absolvent de aritmetica?
Tipul nu stie nici sa faca un calcul elementar ... pentru el 3.331leix39,25%x 4.100.000 de contribuabili ocazionali e mai mare decat 3.600leix37,5%x6.300.000 de contribuabili permanenti !?! Nu e vorba de simpla aritmetica de scoala primara, ci un pic mai mult si cu pretentii de la unul ce conduce Oradea si care ar trebui sa aiba notiuni de baza in calculul impactului economico-financiar al unor masuri legislative !?! As vrea sa vad acum alegeri anticipate, cu toate ca in Romania ar fi culmea absurdului ce nu il vom vedea vreodata, ca sa cuantificam un PNL adus sub 10% dupa vot ... urmare faptului ca numai prostii notorii vor sa conduca, tinand tot timpul piciorul pe frana in raport de majoritatea oamenilor !?!
Postat 08 Noiembrie 2017, 18:15 de WinDos
O propunere
De ce nu tai salariile si sporurile nesimtite ale celor din primarie in frunte cu tine, primare?! Sau ,,solidaritatea" cade numai in carca populimii?! Nu sunt de acord cu vraistea asta din economie provocata de psd, dar n am fost si nu voi fi de acord nici cu felul in care iti bati joc de banii oradenilor! Nu mai stii ce proiecte sa implementezi pt. a umple buzunarele camarilei care te inconjoara! Vazand baietii ca treaba cu ,,dezvoltarea" Sinmartinului a cazut, v-ati apucat de drumuri catre Osorhei si Santandrei. Se vorbeste ca terenurile pe langa care vor trece drumurile modernizate sunt ale cui trebuie, deci poti sa-i dai bice. Scump si prost, asta e deviza sub care ,,construiesti" administratia liberala in Oradea!
Postat 08 Noiembrie 2017, 17:35 de pinonel
Taxe locale marite???
Esti cu capul, bai bolovane????
Postat 08 Noiembrie 2017, 16:44 de User anonimizat
HAIDA
Pe bune? Păi ești AS în accesarea F.E. Demonstrează! Fă-l părtaș și pe " popă " că doar sunteți " hoaveri " ! Bașca amândoi aveti cu ce!
Postat 08 Noiembrie 2017, 16:20 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON