URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2014, 15:16

Bolojan despre "efectele perverse" ale "taxei pe stâlp": o companie din Parcul Industrial renunţă la o investiţie de 15 milioane euro!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lăcomia guvernelor Ponta II şi Ponta III are "efecte perverse". Cu o zi înainte ca Guvernul să discute aprobarea normelor de aplicare a Ordonanţei prin care, în decembrie 2013, a instituit aşa-numita "taxă pe stâlp", primarul Oradiei, Ilie Bolojan, trage un semnal de alarmă serios: deciziile Guvernului pot "amputa" politicile prin care municipalitatea a încercat în ultimii ani să dezvolte industria din Oradea şi să creeze oraşului condiţii pentru a putea concura atât cu alte oraşe din străinătate, cât şi din ţară în ce priveşte dezvoltarea economică.

Pagubă în lanţ, de la OG la HG

Aşa-zisa "taxă pe stâlp", instituită prin OG 102/2013, obligă companiile să plătească la bugetul de stat, în fiecare an, un impozit pe construcţii de 1,5% din valoarea construcţiilor pe care le deţinea în luna decembrie a anului anterior, şi pentru care Guvernul pregăteşte pe marţi, 20 mai, să emită o HG pentru aprobarea normelor de aplicare.

"Cu toţii am spus că se va datora impozit pe construcţii pe aşa-numita grupă de construcţii speciale. De altfel, în trecut, pe aceste construcţii speciale se plătea impozit la bugetul local. Normele noi, însă, detaliază modul de stabilire a bazei impozabile pentru impozitul pe construcţii de 1,5%. În continuare, valoarea impozabilă se determină prin scăderea din grupa mare a unor categorii de construcţii, numai că se precizează explicit (n.r. - în proiectul de HG privind normele de aplicare a OG) că din valoarea construcţiilor existente în patrimoniu la 31 decembrie a anului trecut nu se scade valoarea clădirilor prevăzute la articolul 250 din Codul Fiscal, care se referă la scutiri, adică la acele categorii de clădiri pentru care nu se datorează impozit, prin efectul legii, la punctul 9 din articol fiind menţionate clădirile din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice", a explicat Ilie Bolojan, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Bihor.

Concluzia? "Impozitul pe această categorie de construcţii - clădirile din parcurile industriale - nu se scade din impozitul pe valoarea construcţiilor atunci când se determină baza impozabilă pentru stabilirea impozitului pe construcţii" sau, mai simplu spus, sunt vizate de noua "taxă pe stâlp" nu doar "construcţiile speciale", ci şi clădirile din parcurile industriale, care vor fi impozitate.

Angajamentele statului şi autonomia locală, încălcate

În condiţiile în care, în prezent, legislaţia naţională prevede facilităţi pentru companiile din parcurile industriale, iar în cazul concret al Oradiei municipalitatea a adus investitori acordându-le scutirea de plata impozitului pe clădiri către bugetul local (stabilit la 1%), dar prin noile OG şi HG aceleaşi companii vor fi obligate să achite un impozit de 1,5% către bugetul de stat, primarul Oradiei a afirmat că "taxa pe stâlp" are cel puţin două "efecte perverse".

"Sunt două probleme majore, că aceasta este o încălcare a unor angajamente ale statului asumate prin Codul Fiscal şi prin schemele de ajutor de stat ce garantează scutirea de impozitul pe construcţiile din parcurile industriale, dar şi un lucru incorect faţă de bugetele locale. Dacă aceste norme (n.r. - de aplicare a OG 102/2013) nu vor fi modificate de Guvern, companiile din Parcul Industrial Oradea, care deja au finalizat clădiri de 43 milioane euro, în loc să ne achite nouă impozitul de 1%, de care le-am scutit, adică 430.000 euro pe an, vor achita bugetului de stat 1,5%, adică 643.000 euro pe an. Nu putem fi invidioşi pe stat că ia mai mulţi bani, dar orice primar este normal să prefere să aibă bani în bugetul local decât să meargă la Guvern, indiferent de culoarea acestuia, şi Guvernul să-i împartă te miri cum şi pe unde", a spus Bolojan.

Firmele, alături de Primărie

Edilul a declarat că a discutat deja situaţia cu reprezentanţii tuturor companiilor din Parcul Industrial, "iar dânşii sunt solidari cu ce întreprinde Primăria pentru menţinerea facilităţilor şi modificarea normelor. Am făcut demersuri la Ministerul Finanţelor şi la Secretariatul General al Guvernului pentru a informa cu privire la afectele perverse OG", a spus primarul.

Pe de altă parte, a arătat Bolojan, în această săptămână, miercuri sau joi, va fi convocată o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, pentru a adopta o Hotărâre prin care să fie contracarate efectele OG: "Ori să renunţăm la această politică de parcuri industriale, pentru că prin OG vom fi puşi în rând cu cei care n-au făcut nimic pentru a avea parcuri industriale, ori, de la 1 iulie, când statul nu va mai avea o schemă de sprijin, să nu mai acordăm companiilor din Parcul Industrial facilităţile privind impozitul pe clădiri", a spus Bolojan, în acest din al doilea scenariu, mult mai probabil, urmând ca - în loc să achite statului 1,5% ca impozit pe construcţii - companiile din Parcul Industrial Oradea să achite 1% bugetului local.

Partea proastă, a spus primarul, este însă că încrederea companiilor în Guvern scade, deoarece au fost puse să achite un impozit pe care nu l-au prevăzut în planurile de afaceri iniţiale, iar competitivitatea României, în acest fel, scade. "Reprezentantul unei companii care a investit deja în Parcul Industrial a spus, de faţă cu toţi ceilalţi, că renunţă la intenţia de a-şi suplimenta investiţia de aici cu 15 milioane euro şi o va face în Polonia", a anunţat Bolojan, refuzând să nominalizeze însă această companie.

Discuţie cu Ponta

Întrebat ce alte demersuri a făcut pe lângă informările trimise Ministerului Finanţelor şi Secretariatului General al Guvernului în vederea modificării proiectului de HG pentru adoptarea normelor de aplicare a OG 102/2013, primarul a arătat că a sesizat şi Asociaţia Municipiilor, de la care speră să obţină sprijin chiar dacă unele parcuri industriale au ajuns deja la "vârsta" de 5 ani după care nu mai acordă scutiri de impozitele pe clădiri şi chiar dacă unele parcuri industriale din unele localităţi (precum Cluj-Napoca, Floreşti şi Jucu - toate din judeţul Cluj) sunt operate de Consilii Judeţene.

Pe de altă parte, întrebat dacă va încerca să-i explice şi premierului Victor Ponta efectele negative ale OG şi HG joi sau vineri, când şeful Guvernului are programată o vizită electorală la Oradea, primarul a spus că dacă va avea o întâlnire îi va cere "corectarea erorii", acelaşi lucru urmând să-l facă şi reprezentanţii companiilor. "Sunt convins că dacă domnul Ponta vine la Oradea şi va avea o întâlnire cu mediul de afaceri nu va scăpa de acest lucru", a spus primarul.

În fine, Bolojan a afirmat că va cere şi sprijinul parlamentarilor, pentru ca la toamnă, când în Parlament va ajunge proiectul de aprobare a OG, senatorii şi deputaţii să respingă prevederile acesteia referitoare la impozitarea, către bugetul de stat, a clădirilor din parcurile industriale, în interiorul perioadei în care companiile au dreptul la scutiri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
@snow, crap &co
Multumim din Inima PSD ca ne creaza locuri de munca in oras si moare de grija romanilor! Multumim din inima postacilor ca aroga "meritele" tot lui Bolojan! Bolojan si cainii maidanezi sunt de vina si ei se opun eforturilor neprecupetite ale partidului rosu de a aduce cat mai multi invesititori in Romania!!!
Postat 21 Mai 2014, 13:42 de Oradean
PRIMAR DARNIC
PRIMARUL DARNIC A LASAT 1,9 MILIOANE EU AMENDA PT. FIRMA CARE A STRICAT PASJUL VULTURU NEGRU,NU DA DIN BANII SAI
Postat 20 Mai 2014, 22:45 de SNOW
Bolojan şi Kaizen, incompatibilitate sau incapacitate !?!
Câteva dintre companiile care au izbutit în România și au trecut cu bine peste criza financiară, ce a lovit întreaga lume, au în spate o rețetă japoneză de succes, și anume Principiile KAIZEN, ale Sistemului de Management al Îmbunătățirii Continue. Iată cele 7 Principii KAIZEN, prezentate de Dr. Julien Bratu, Director al Institutului KAIZEN® România, care au fost aplicate cu succes în România de companiile membre ale Asociației KAIZEN Manager Club. 1. Vremurile grele sunt vremuri bune. Vremurile grele sunt ocaziile marilor schimbări. Atunci, trebuie înțeles că ceea ce, odinioară, ți-a adus succes în perioadele dificile nu mai funcționează și trebuie căutat ceva nou. Dificultățile stimulează creativitatea și schimbarea, iar, în astfel de momente, poți transforma obstacolele și constrângerile în oportunități de câștig și dezvoltare. 2. Gândește-te cum să rezolvi problemele ce apar și nu îți pierde vremea căutând scuze pentru a nu le rezolva. Abordează o atitudine pozitivă, optimistă și curajoasă în fața problemelor, privindu-le ca oportunități de dezvoltare, pentru tine și echipa ta. În fond, rolul adulților pe Pământ este de a-și rezolva problemele. 3. Nu aștepta să fii perfect! Rezolvă imediat, chiar dacă rezolvi doar 50% din obiectiv, pentru început! Important e să acționezi. Prin acțiune înveți, formându-ți propria experiență și, astfel, te apropii de perfecțiune. 4. Corectează imediat o greșeală pe care ai observat-o! Atunci când descoperi o eroare, acționează imediat. Nu amâna rezolvarea pe mai târziu, altfel vor crește șansele ca eroarea să devină tot mai dificil de înlăturat. 5. Întreabă-te cât mai des ”De ce”. Aplică metoda ”5X De ce?”, pentru a afla cauza rădăcină a lucrului care te preocupă. Răspunsurile te vor ajuta să înțelegi mai profund procesul care te conduce la rezultatul dorit. În special, când se ivește o problemă, întreabă, în primul rând, de ce a apărut problema și nu cine e vinovat de apariția ei. 6. Stimulează și utilizează inteligența tututor oamenilor pentru a face KAIZEN. Încurajează oamenii să vină cu idei de îmbunătățire, pentru că “Unde sunt mai multe idei, puterea crește!” Investiția în inteligență este cea mai rentabilă investiție. 7. Gândirea KAIZEN este inepuizabilă, ca și Viața însăși. Calea KAIZEN înseamnă evoluție, prin schimbare și învățare continuă. În plus, Institutul KAIZEN® România a adăugat încă trei principii, special pentru schimbarea “mentalității mioritice” – de resemnare în fața pericolului - care sunt “puse în ramă” în secțiile de producție din companiile care aplică cu succes KAIZEN. Nu există ”Nu pot”. Nu există ”Nu știu”. Cooperarea este mai bună decât conflictul. Mă întreb: ”Cum pot să contribui..?” ”Cum pot să ajut...?” - See more at: #sthash.WPBltaTU.dpuf
Postat 20 Mai 2014, 21:57 de Carp III
A-ti vazut bannerele cu Bolojan si Norica Nicolai?????
Citez din ce a spus Nicolai, urcand in masina din fata sediului PNL cu care Popa o ducea ... acolo unde era de dus ... "Mai Cornele, dar Ilie asta e cam batut in cap! ...".
Postat 20 Mai 2014, 21:41 de Sofer de ocazie
Re>>> raul
Ce e aia viziune, dupa capul tau, sa iei 60.000.000 euro credite asa cum a facut primarul tau de 5 ani incoace, ca sa investesti 30.000.000 euro in lucrari care se fac si apoi se desfiinteaza (ex. sensuri giratorii neconforme, strazi pe care nu circula decat carutele, adaposturi de caini care se eutanasieaza cu garduri cu tot, amenajari de pasaje in care te plimbi cu barca cand ploua, gaz la fraieri atunci cand urmeaza cea mai puternica crestere de pret din ultimii 50 de ani, etc, etc)? I-a spune-ne tu, ca esti destept de crapi, care sunt cele 5 (cinci) elemente care definesc o viziune? Sau o strategie daca intelegi similitudinea!
Postat 20 Mai 2014, 21:34 de Bean
Re: grig
Cati stalpi ai tu in proprietate ca sa platesti ceva pentru ei? Esti investitor sau boschetar?
Postat 20 Mai 2014, 21:25 de Port
@Raul ;;;INTREBARE
Si cum te gandesti tu ca ar trebui sustinut mai bine primarul bei raulica tata????Spune tu concret....fecior!!!
Postat 20 Mai 2014, 16:46 de soso
Vai Si Amar
Vai si amar de capul nostru.
Postat 20 Mai 2014, 10:43 de Costel
pentru ...zoom
de-aia pleaca investitorii , ca mor cainii? ma zoom , da multa minte iti mai trebuie....ce are una cu alta....investitorii investesc bani sa scoata bani, nu investesc bani , sa vada maidanezi....ce dobitocie iti fata mintea , tu le-ai dat pui din mintea ta si la alea ce fac scandal , cand le apuca...pe la primarie...sau esti si tu ceva foaita de maidanez(a).....
Postat 20 Mai 2014, 08:57 de emilian
campanie
Extraordinar cum sar toti "cainii" PSD-ului la gatul primarului. Si mai sustineti ca sunteti oradeni. Ce legatura are articolul de mai sus cu comentariiloe voastre. "Eu ca investitor, vin in Oradea pt ca mi se acorda o scutire de impozit conform legii. Incep investitia si cand a gata sau aproape gata vin guvernul si anuleaza respectiva facilitate ba chiar introduce un impozit mai mare. Concluzia : am fost un prost pt ca am investit aici mai bine investeam in Bulgaria, Polonia, Serbia etc. Normal ca atunci cand o sa mai fiu interpelat cu privire la afacerile mele din Romania o sa-mi exprim nemultumirea si uite asa poate ca sa se mai intorca din drum si alti potentiali investitori pt ca un stat care acorda si anuleaza dupa bunul plac facilitatile acordate nu poate prezenta incredere cu tot BBB" Asa ca "latrati" in continuare la Bolojan ca asa se vor rezolva toate problemele si va curge "lapte si miere".
Postat 20 Mai 2014, 07:41 de grig
Tu vorbesti de ,,perversitate"?!
Bravo, mai biraule.... ai descoperit America! Ai aflat ca oaia se tunde nu se beleste, beli-mi-ai... Dar tie, care ne-ai pus tot felul de taxe, una mai aberanta ca cealalta, ce ar trebui sa-ti facem... sa te ,,pervertim" nitel... pe tine si pe tot neamul tau ?!
Postat 20 Mai 2014, 06:30 de ion
PSD distruge tot
Bolojan merita felicitari si trebuie sustinut. Este primul primar cu viziune si care chiar vrea sa schimbe in bine viata oradenilor
Postat 19 Mai 2014, 21:33 de raul
LA LUPTAAA!
Ce oameni domnule! Chiar stiam si eu un INVESTITOR ce dorea sa faca HALE de 100 de MILIOANE de EURO... si acum PLEACA!! Consiliul Local la LUPTAAA! "Pe de altă parte, a arătat Bolojan, în această săptămână, miercuri sau joi, va fi convocată o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, pentru a adopta o Hotărâre prin care să fie contracarate efectele OG" Dar ce ne facem daca PONTA AMANA APROBAREA HG-ului MARTI? Ce va face EXECUTIVUL cu ei? Oare il vor exclude pe MURESAN (ca si represalii) din EXECUTIV? Ce zici @Trifa? LA LUPTAA! Hai Oradean, Trifa, ...P.S. Propun o incalzire pt. lupta adevarata ... o mica batalie cu BALAURUL de la MUZEU... dam si in dusmanul lui BOLO... CHIRIAC... Nu ne zicea BOLO ca incape Muzeul in CETATE? Ce... Chiriac nu putea alege un TOM DEGETELUL in locul BALAURULUI? P.S. Si Lucian ne cheama la LUPTA...
Postat 19 Mai 2014, 20:30 de Adi Oradeanul
PRIMAR
NORMAL CA PLEACA FIRMELE DIN PARCUL INDUSTRIAL DIN CAUZA TAXEI SI A RECLAMEI NEGATIVE PROMOVAT DE PRIMAR CU EUTANASIEREA CIINILOR,GESTIONAREA DEFICITAREA A INVESTITILOR,MAJORAREA TAXELOR SI UTILITATII ,PROASTA CALITATEA A DRUMURILOR,APARATUL SPAGAR DE LA PRIMARIE
Postat 19 Mai 2014, 20:27 de ZOOM
???
cum se poate asa ceva?nu au trecut inca doi ani de cind promitea lapte si miere si acum se pregateste sa-l pupe-n fund pe Pinochio,da-ti demisia ca ne-ai saracit destul tu si uslasii tai,nu ca ceilalti ar fi mai buni dar nu au mintit atit
Postat 19 Mai 2014, 20:24 de luky
Re: trifa
Esti prost sau sau ai idei fixe cu privire la pupatul in fundul celui mai prost primar pe care l-a avut vreodata orasul acesta? E atat de simplu, pleaca investitiile din Oradea pentru ca primarul tau a scos urbea de pe harta Europei, in timp ce Romania primeste calificativ mai bun de investitii straine la fiecare sezon electoral. Daca nu s-ar fi nascut indivizi ca Ponta sau Bolojan, Basescu sau Udrea, Blaga sau Boc, Antonescu sau Voiculescu, Trifa sau Florea, tara asta era la calificativul AAA, nu la BBB+.
Postat 19 Mai 2014, 19:18 de Nail
Vrăjeală tipică de Bolojan !?! Pleacă ce nu a venit, adică o investiţie-promisiune de papagal !?!
Scurtând vrăjeala, primarul zice că impozitul aferent clădirilor din parcuri industriale nu se mai scade din impozitul datorat municipalităţii care este, în fapt, o valoare totală de impozit plătit de proprietari asupra construcţiilor respective !?! Asta pentru că aceste construcţii, din parcurile industriale, intră de acum într-o categorie similară "taxei pe stâlp" !?! În primul rând că, dacă e atât de forţos în raport de campania electorală pentru europarlamentare, primarul are în pixul lui puterea de a scuti de orice impozit pe clădiri de tip industrial sau comercial, pe oricine investeşte ceva în "parohia" lui !?! Sau să spună, spre exemplu, că e vorba de 1 Leu la toată investiţia, timp de 100.000 de ani dacă are "coaie" de mai ştiu eu ce mărime !?! În al doilea rând, atunci când am spus că parcurile industriale sunt total depăşite ca şi concept, şi-a trimis postacii să spună pe dos, chiar dacă în Europa s-a tehnologizat radical sistemul !?! CLMO, care este scuipat de primar după chipul şi asemănarea lui, poate emite orice hotărâri conforme interesului public, de dezvoltare, cu argumente şi fermitate în decizii !?! Dar pentru asta trebuie inteligenţă nu determinare haotică !?!
Postat 19 Mai 2014, 19:10 de Carp III
reversu....taxelor
Ia auzi cum turba dl. primar cand apar niste taxe. Dar taxele puse de el pt oradeni? Cum ramane cu impozitul de intravilan, cu taxa de firma, cu taxa de 25 de lei pt un certificat fiscal, cu inchisul de crasme cand tot el le-a aprobat si autorizat, cu ridicatul de masini si parcari pe culori, taxa de 5 lei/ora intrare cu masina in cimitir ???? Asta e razbunarea "maidanezilor". Hai ca nu toti pot fi controlati de bolojan si nu toate ies asa cum vrea el. Lasa ca avem citymanager si gaseste el solutia.
Postat 19 Mai 2014, 19:07 de hahahaha
Taxe
Platiti taxe desteptilor! Las ca au politistii si judecatorii si parlamentarii si etc de unde. Voua ca mai pusca taxe care va si lasa fara loc de munca! Hahahaha!!!! Fraier cine da nu cine cere!
Postat 19 Mai 2014, 18:01 de Taxe
taxe,PSD
Din pacate PSD ul din Oradea (Mang si consilierii PSD din primarie) ii pup bete in roate primarului ,desi in perioada USL au aprobat toate proiectele acum cind se pun in aplicare, s-au intors.As dori sa-l intreb pe Mang "dle Mang in timpul guvernarii PSD ,dstra ori vreun sef PSD ce a facut pentru Oradea?????????????cu ce se pot lauda??????????sa aiba grija la alegeri cu voturile ca nu-i mai ajuta familia Pantea la fraude...personal am sa le urmaresc activitatea .
Postat 19 Mai 2014, 17:49 de trifa
@"taxele perverse"
despre "taxele perverse" pe care le impune el cetatenilor ce ne poate spune ?
Postat 19 Mai 2014, 17:32 de "premarul" taxozaur
stalp cu...IMPact
Asta e! Unii o dau în bară cu "stâlpul", alții cu IMPact-ul! Concluzia: nu te poți lega de altul atâta timp cât tu însuți faci lucruri NECUGETATE! Doar dacă ești spre 90-95% integru poți lansa aprecieri critice! Am fost darnic, n-am zis 100%
Postat 19 Mai 2014, 15:48 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON