URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2019, 15:00

Bolojan anunţă un nou aquapark în Oradea, în ştrandul Ioşia. Aproximativ 25% din oraş devine staţiune turistică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a anunţat, miercuri, construirea unui nou aquapark în Oradea, dedicat adulţilor, care se va întinde pe jumătate din terenul actualului Ştrand Ioşia. Anunţul a fost făcut în contextul în care, luna viitoare, Oradea ar putea primi titlul de staţiune turistică de interes naţional.

Într-o conferinţă de presă ce a precedat şedinţa de Consiliu local, pe lângă proiectele de pe ordinea de zi, primarul le-a prezentat jurnaliştilor şi ultimele documente pe care le-a pregătit pentru ca Oradea să devină staţiune turistică de interes naţional.

Staţiune cu "graniţe"

"Am depus documentaţia la minister, am avut o vizită în teren a experţilor ministerului, în urma vizitei acestora, analizând toate condiţiile care decurg din acest statut, am stabilit o zonă din oraş care să fie declarată balneoclimaterică. Ea se compune din două zone: zona centrală a municipiului Oradea, unde avem monumentele istorice - începând de la Basilica romano-catolică, venind pe pietonal, tot ce înseamnă centru istoric şi mergând până la universitate, inclusiv clădirile monument istoric de la Uuniversitate - şi, de asemenea, coridorul verde al Crişului Repede - tot ce înseamnă zona verde, pornind din amonte de Podul Mareşal Prezan, lunca Crişului, mergând înspre dealul Ciuperca, Parcul Brătianu, traversând zona centrală, malurile stângi şi drept, până la Ştrandul din Ioşia", a anunţat primarul.

Edilul a explicat că atribuirea acestui titlu de staţiune turistică aduce avantajele de a accesa finanţări europene sau guvernamentale pe care altfel Oradea nu le-ar fi putut accesa, dar există şi o condiţionare, care a şi stat la baza deciziei limitării zonei: aceea că toţi operatorii economici sunt obligaţi să se acrediteze din punct de vedere al unei staţiuni turistice, chestiune care generează birocraţie.

Un nou aquapark, ştrand reabilitat

"Proiectul nostru este ca în cursul lunii iunie să obţinem acest statut de staţiune turistică de interes naţional, după care să pregătim câteva proiecte care s-ar încadra în acest concept, şi anume un SPA, un nou aquapark, gândit pentru adulţi, deci fără zonă de tobogane pentru copii, ca să segmentăm nişte zone de SPA diferenţiate din Oradea, pe jumătate din amplasamentul actualului Ştrand Ioşia, partea dinspre terenurile de tenis, cu intrare separată. Partea de Ştrand Ioşia clasic, aşa cum o ştim, va rămâne în funcţiune, va fi reabilitată, pusă la punct, dar vor fi două zone de ştrand diferite, cu un SPA modern, care se va lega cu sala de sport, cu noua piaţă. Cele trei pieţe - centre de cartiere sunt în momentul de faţă în lucru, lucrăm la partea de proiecte tehnice", a spus primarul.

Practic, noul aquapark ar urma să fie construit pe jumătate din suprafaţa actualului ştrand, pe o suprafaţă de aproximativ un hectar.

Întrebat de BIHOREANUL ce procent din Oradea devine staţiune, edilul a răspuns că "în jur de 25%, maximum", subliniind că "trebuia să existe o legătură" între zonele din staţiune.

Hotel şi terasa Lotus

Întrebat de jurnalişti ce se întâmplă cu hotelul ce urmează să fie ridicat de Lotus în vecinătatea actualului aquapark - şi el inclus în staţiunea Oradea - primarul a spus că a primit asigurări din partea investitorilor că acesta va fi construit. "Eu am încredere că îl vor mai face şi sper ca anul acesta, în toamnă, să se apuce de lucrări", a spus Bolojan.

Întrebat, de asemenea, ce se întâmplă cu terasa Lotus care se construieşte, cu întârzieri, pe malul Crişului, în Centru, primarul a spus că proiectul avansează şi că va fi gata în momentul în care vor fi finalizate şi celelalte lucrări din Piaţa Ferdinand.

"S-au forat toţi piloţii, toate lucrurile sunt rezolvate din acest punct de vedere, odată cu terminarea lucrărilor în Piaţa Ferdinand se va termina şi această lucrare. Oraşul Oradea va fi câştigat, sunt convins, chiar dacă lucrarea a întârziat, dar gândiţi-vă că între proiectul iniţial, care nu presupunea fundări, şi proiectul final, care presupune nişte fundări destul de complicate, au fost nişte diferenţe atât de costuri, dar şi legate de complexitatea lucrărilor", a afirmat el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
lipsa educatiei la SPA
SPA urile sunt foarte benefice pentru sanatate si ar fi bine sa fie cât mai multe doar ca folosirea lor in mod corect, reprezinta o mare problema la românașii needucați SPA ul este o zona de relaxare, unde nu se vorbeste tare, nu se urla, nu intri cu slapii in sauna si obșigatoriu, pentru protecția ta, stai cu prosopul sub corp asa incit pielea sa nu aiba contact cu lemnul, faci duș inainte de a intra si dupa sauna si abia după duș intri in piscina cu apa rece, unde nu te arunci ca un cretin fara creier urlând
Postat 30 Mai 2019, 09:48 de saruman
Aquapark in loc de zoo
Amplasamentul gradinii zoologice ar fi ideal pentru un aquapark asemanator cu cel din Gyula.
Postat 29 Mai 2019, 19:32 de ip
Ba esti prost? Re
E proiectant panelist? O fi omul lui blaga sau a lui bolovan? Sigur e de la hudemereu!
Postat 29 Mai 2019, 17:47 de scortosul
Ba esti prost?
Cum vine asta proiectul initial fara fundari? Adica initial proiectul era fara fundatii? Adica proiectantul nu stia cam ce fel de "fundari" trebuie in lunca Crisului? Da cine este acel proiectant sa-l stim si noi ca sa'l putem ocoli. Exact asa a fost si cu parcarea de peste Cris, nu stia proiectantul ca trebuie stopata apa inafaca cladirii si ca in lunca Crisului sub cota de curgere este apa. Ba da unde gasiti panaramele astea de proiectanti?
Postat 29 Mai 2019, 17:46 de scortosul
Excelent
În sfârșit! De mult se aștepta o asemenea veste!
Postat 29 Mai 2019, 17:28 de elehim
aquapark pentru adulti?
In sfarsit i-a venit mintea la cap!
Postat 29 Mai 2019, 15:47 de testtest
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON