URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2013, 13:58

Bodea îl întreabă pe Ponta când vor fi terminate lucrările de apă şi canalizare începute de Tăriceanu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că în 2006 au fost începute investiţii pentru introducerea unor reţele de apă şi canalizare în mai multe comune din judeţ, dar lucrările nu au fost finalizate deoarece după 2008 Guvernul nu şi-a achitat partea de cofinanţare, senatorul liberal Cristian Bodea vrea să afle de la actualul premier Victor Ponta dacă şi când va asigura executivul contribuţia sa şi cine va plăti pentru degradarea celor lucrărilor abandonate.

Datorii de 7 ani

Potrivit Ordonanţei 40/2006 pentru aprobarea şi finanţarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor, care stabileşte mecanismul de susţinere financiară a autorităţilor în realizarea proiectelor de investiţii de mediu şi gospodărire a apelor, autorităţile locale au demarat în toată ţara, inclusiv în Bihor, proiecte de mediu de anvergură, cu finanţare de la bugetele locale şi Guvern.

În Bihor au fost începute mai multe lucrări de reabilitare şi extindere a reţelelor de distribuţie a apei potabile, a conductelor de aducţiune şi căminelor, de reabilitare a reţelelor de canalizare sau de extindere a acestora, toate în baza unor contracte în care finanţarea din partea bugetelor locale era de 15%, restul căzând în sarcina Guvernului, prin Ministerul Mediului. Data limită pentru finalizarea lucrărilor este 31 decembrie 2013, dar există mari dubii că va putea fi respectată, deoarece în ultimii ani Guvernul nu a virat sumele de bani promise, ceea ce a determinat întârzieri succesive şi restanţe uriaşe în finanţare, dar şi în cotele de cofinanţare, toate acestea fiind considerate arierate ale primăriilor.

De pildă, către comuna Şuncuiuş Guvernul are o restanţă de plată de 4,7 milioane lei, către Auşeu una de 300.000 lei, către Bratca de 3 milioane lei, către Vadu Crişului de 1,29 milioane lei, iar către comuna Răbăgani de 1,4 milioane lei.

Cine şi când plăteşte?

Dată fiind situaţia, mai ales că din cauza unor asemenea întârzieri sunt necesare proceduri de re-autorizare a lucrărilor, ceea ce presupune cheltuieli serioase din bugetele locale, nedecontate până acum, dar şi plata suplimentară a TVA (fiindcă între timp aceasta s-a majorat de la 19% la 24%), senatorul liberal de Bihor Cristian Bodea i-a adresat premierului Victor Ponta o interpelare pe această temă.

În textul acesteia, parlamentarul bihorean a cerut să afle când şi-ar putea achita Guvernul restanţele, dacă executivul va ajuta primăriile cu diferenţa de 5% TVA neprevăzută şi nebugetată iniţial pentru aceste proiecte, cine va suporta cheltuielile suplimentare implicate de întârzierile de plată către firmele de construcţii şi dacă apreciază că poate fi respectat termenul de finalizare a lucrărilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
replica la articol
Domnu senator PNL Bodea Cristian dar de ce nu intrebati pe presedintele PNL Crin Antonescu (kakarau)? Asa cum intrebati pe premierul PSD Victor Ponta asa sa intrebati si pe fostul dumneavoastra sef acum ajuns presedinte de CJ Bihor domnulex senator PNL Cornel Popa, dar daca nu aveti cuvant si greutate la Bucuresti in conducerea PNL , si daca v-ati pozitionat prost pe partea lui Tariceanu Motocicleanu nu mai intrebati , rabdati !:))=))Acesta pozitionare este inaintea congresului PNL din data de 22-23 februarie ca sa aveti activitate si sa vada conducerea ca manipoulati Fara prietenei, fara dusmnaioe numai adevarul si dreptatea spusa in fata ca sa se cunoasca, si alta data cind un roman simplu va cere ajutorul , ajutati-l ca nu era mare lucru doleanta lui , dar in marirea grandori prostii dumneavoastra ati preferat ca sa nu ajutati un roman simplu, nu apar dar nici nu acuz scriu doar DREPTATEA si ADEVARUL in fata ca sa se cunoasca .Bihorul NU Autrostrada!NU Aeroport!Nu fonduri ! Dece v-au trimis la Bucuresti cei din Bihor, sunteti 17 parlamentari din Bihor care taiati frunza la ciini maidanezi din Parlamentul de la Bucuresti !:))=))Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 20 Februarie 2013, 15:38 de Romanul Simplu
!?!
!?! "roman" se scrie cum se citeşte ? ... ca la "Colgate scriam = Colgate citeam" ... nu-i aşa Cristi, cel cu oglinda ?
Postat 19 Februarie 2013, 23:02 de Carp III
bai boule
BAI BOULE TU NU STI ALCEVA DECAT SA TE IEI DE ALTII .MAI BINE UITATE IN OGLINDA .BA NU CA SE SPARGE
Postat 19 Februarie 2013, 21:51 de roman
Data precisa
Senatorul liberal va trebui sa fie foarte bucuros daca Victoras il va onora cu un raspuns.Candva...Asa cum se guverneaza la ora asta (cca.8,p.m.) termenul de finalizare s-ar putea sa cada intre Pastele cailor si Calendele grecesti,dar cel mai tarziu la Sfantu\'Asteapta!(Important e sa nu pice pe 29 februarie intr-un an ne-bisect!)
Postat 19 Februarie 2013, 20:15 de gyorgy tozser
Vorbeşte Popa Prostu' junior !?!
Voi, PNL-iştii bihoreni, aţi început să băgaţi o ţeavă de apă rece de la Metro II către Biharia în 2009, iar în 2013 aţi anunţat cu entuziasm că s-a dat de rocă UDMR-istă pe traseu şi că nu mai puteţi ajunge cu intenţia (instalaţia) la destinaţie, şi că taman a renunţat chiar beneficiarul (comuna cu pricina) să vă mai aştepte cu potabila, şi că mai bine bea apă chioară adusă direct cu basculanta de la Minunea Izvoarelor decât din munca voastră forţată.
Postat 19 Februarie 2013, 18:13 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON