URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2013, 17:49

Bloc operator modern la Spitalul Judeţean: Intervenţiile de chirurgie generală se vor putea face în mai multe săli

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea a semnat contractul de finanţare pentru proiectul transfrontalier "Standarde comune de calitate în domeniul chirurgiei la nivelul Euroregiunii Bihor Hajdu-Bihar", implementat de Universitatea din Debrecen, ca lider de proiect, în parteneriat cu Primăria Oradea.

Proiectul, în valoare totală de 2.034.921 euro, din care suma aferentă Oradiei este 1.490.171 euro, presupune modernizarea şi dotarea Blocului Operator de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea.

Dotări europene

Iniţial, proiectul cuprindea şi reabilitarea spaţiilor în care să funcţioneze sălile de operaţii, însă, graţie unui alt proiect, aceasta n-a mai fost necesară. "Proiectul european a fost corelat cu un altul de reabilitare a corpului B, unde majoritatea lucrărilor au fost finanţate de Primărie şi Ministerul Sănătăţii, aşadar toţi banii pe care-i primim acum vor fi strict pentru dotare. Am cerut o derogare în acest sens", a explicat managerul Gheorghe Carp, luni, într-o conferinţă de presă la care a participat viceprimarul Mircea Mălan, dar şi reprezentanţi ai Spitalului Judeţean. În acest context, doctorul Carp a făcut o comparaţie cu situaţia din proiectul similar de la Spitalul Municipal, unde majoritatea finanţării europene va fi folosită la reabilitare.

La ora actuală, în Spitalul Judeţean există opt săli de operaţii. După implementarea proiectului european, acestea, răsfirate acum pe trei etaje, vor fi relocate pe un singur nivel, 4, unde în total vor funcţiona 10 săli de operaţie. "Proiectul cuprinde dotarea a şase săli de operaţie, însă celelalte sunt au fost şi ele dotate în ultimii 2-3 ani", a precizat Carp.

Managerul Spitalului Judeţean a declarat că documentarea pentru găsirea dotărilor potrivite, care să garanteze un nivel ridicat al intervenţiilor chirurgicale, s-a făcut temeinic, cinci medici fiind trimişi în "inspecţie" în unităţi spitaliceşti din Europa. Pe lângă mesele de operaţie şi accesoriile acestora, pentru prima oară într-un astfel de proiect a fost inclusă şi achiziţionarea de instrumentar.

Sălile de operaţie care vor fi dotate (având fiecare şi sală pregătire medici, spălător şi pregătire instrumente, săli preoperator şi postoperator) sunt cea de urgenţe, chirurgie plastică şi reparatorie, neurochirurgie şi oftalmologie, chirurgie generală I şi II, ORL şi buco-maxilo-facial şi cea de ortopedie.

Sterilizare în aer

În urma implementării proiectului european, toate cele 10 săli ale blocului operator vor fi dotate cu flux de aer laminar. "Acesta este esenţial pentru un act medical de calitate: oferă o mare garanţie a sterilităţii, ne fereşte de complicaţii post-operatorii şi crează o atmosferă de 23-24 de grade tot timpul anului. Fluxul de aer laminar este important pentru ca spitalele să aibă un grad de clasificare corespunzător nivelului 2A", a mai explicat Gheorghe Carp.

După modernizarea blocului operator, sălile vor putea fi folosite pentru mai multe tipuri de intervenţii. "Sălile nu vor mai avea exclusivitate, ca înainte. Într-o sală de chirurgie generală se lucrează uneori 12 ore pe zi, iar în alta doar o oră. Aşadar, am încercat să creăm posibilitatea ca, în funcţie de numărul de pacienţi şi urgenţe, oricare sală să fie folosită şi pentru chirurgie generală, în afară de cea de chirurgie plastică", a afirmat acesta, adăugând că achiziţiile din cadrul proiectului vor permite reconfigurarea unei săli în 20 de minute.

Proiectul european are o valoare totală de 2.034.921 euro, dintre care 1.490.171 euro revin părţii orădene, iar 544.750 euro Universităţii din Debrecen, care se va dota cu un set neuronavigator. Contribuţia municipalităţii la suma de 1.490.171 euro este în procent de 2,34%, adică 34.921 euro.

În această perioadă, angajaţii Direcţiei Managment Proiecte cu Finanţare Internaţională împreună cu medicii Spitalului Judeţean lucrează la finalizarea caietelor de sarcini pentru lansarea procedurilor de achiziţie publică. Chiar dacă proiectul are termen de finalizare 31 august 2014, atât reprezentanţii municipalităţii cât şi cei ai unităţii spitaliceşti estimează că dotările vor fi făcute mai devreme. "Sper ca cea mai mare parte a blocului operator să fie complet reabilitată până la sfârşitul acestui an", a precizat dr. Carp.

Managerul a mai precizat că la Spitalul Judeţean se vor dezvolta foarte mult secţiile de urgenţă şi cea de terapie intensivă, care, cel mai probabil în acest an, "îşi va dubla suprafaţa". "Nivelul asistenţei medicale şi chirurgicale va creşte într-un spital care se doreşte ca în doi ani să fie strict de urgenţă. Dacă şi sala de operaţie cardiovasculară (realizată în cadrul proiectului Viva Anima, n.r.) va fi gata, vom putea face unele operaţii la care în urmă cu 4-5 ani nimeni din Oradea n-ar fi sperat, cum ar fi bypass-uri sau stimulatoare cardiace", a mai spus acesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON