URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2017, 18:34

Bilanţ la Poliţia Bihor: A „explodat” numărul accidentelor rutiere, ne-au invadat hoţii de buzunare, iar evazioniştii rămân pe poziţie

Numărul accidentelor rutiere produse pe şoselele din Bihor a crescut alarmant în prima jumătate a acestui an, cu aproape 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată în raportul de bilanţ prezentat, luni, de şeful Inspectoratului de Poliţie Bihor, comisarul şef Alin Haniş.

Astfel, faţă de 217 accidente rutiere, câte s-au produs în primele 6 luni din 2016, în acest an s-au înregistrat 278 de evenimente, dintre care 80 au fost grave, soldate cu 16 morţi şi 77 persoane rănite grav. „Cele mai multe accidente rutiere s-au produs pe DN 1 şi în Oradea”, a mai spus comisarul şef Haniş care a anunţat că, în urma unor înţelegeri avute cu administraţiile locale, acestea vor sprijini Poliţia pentru achiziţionarea mai multor radare de tip pistol, pentru a-i "calma" pe şoferii vitezomani din zonele „fierbinţi”.

Totodată, susţine Haniş, a crescut şi numărul infracţiunilor rutiere constatate pe şosele, de la 520 (în 2016) la 585. În acelaşi timp, însă, au scăzut sancţiunile aplicate, de la 33.718 (în 2016), la 32.869, şi numărul permiselor de conducere reţinute, de la 1.878 (în 2016), la 1.766.

Atenţie la hoţii de buzunare!

Poliţiştii au, însă, şi veşti bune. Judeţul Bihor a rămas printre cele mai sigure judeţe din ţară, iar infraţiunile sesizate au scăzut cu 4,7% faţă de anul trecut. Au fost mai puţine violenţe (loviri şi vătămări corporale) şi au scăzut infracţiunile contra patrimoniului (furturile din maşini, din locuinţe şi societăţi comerciale).

Numărul tâlhăriilor a rămas, însă, la acelaşi nivel şi s-au înmulţit, cu aproape 30%, furturile din buzunare, poşete şi genţi. „Am avut un val de furturi în magazinele de haine second hand, însă autorii au fost identificaţi în cea mai mare parte din cazuri”, susţine şeful Poliţiei Bihor.

Cea mai mare scădere, cu 44%, s-a înregistrat la infracţiunile din şcoli, atât cele reclamate ca fiind comise în incinta instituţiilor de învăţământ, cât şi cele din zonele adiacente. Au scăzut, de asemenea, atât infracţiunile comise de elevi, de la 22 la 15, cât şi cele care au avut ca victime copii, de la 29 la 14. „S-au făcut acţiuni preventive multiple, iar poliţiştii de proximitate, jandarmii, poliţiştii locali, sunt zilnic în şcoli”, declară şeful IPJ.

Cu ochii pe pădure, braconieri şi mediu

Infracţiunile silvice sunt, de asemenea, în scădere, iar asta şi din cauza legislaţiei extrem de severe. „Dacă sunt găsiţi cu lemne fără documente de provenienţă, li se confiscă şi maşina, căruţa, etc”, explică şeful Poliţiei Bihor. Doar de la începutul anului, poliţiştii au avut 17 acţiuni pentru combaterea transportului şi comerţului ilegal de material lemnos, au confiscat aproape 400 mc de lemn în valoare de 58.000 lei şi au aplicat amenzi de 173.000 lei.

Nu au scăpat nici pădurarii prinşi că sunt complicii hoţilor. „Au fost înregistrate 6 dosare penale pentru infracţiuni de fals intelectual săvârşite de personalul silvic, tăieri şi sustrageri de arbori”, zice Haniş.

Alte 41 de dosare penale s-au întocmit pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, un braconier a fost pus sub control judiciar, iar două persoane au fost reţinute, pe o perioadă de 24 de ore, pentru infracţiuni privind protecţia mediului.

Evazioniştii rămân pe poziţie

În creştere sunt şi dosarele penale întocmite pentru fraude fiscale şi înşelăciuni. Faţă de 522 de dosare întocmite anul trecut, poliţiştii Serviciului de Investigare a Infracţiunilor Economice au înregistrat 538 de cauze penale în care, pentru recuperarea pagubelor, au aplicat sechestre pe bunuri şi bani în valoare de 13,4 milioane lei, faţă de 8,6 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă o creştere de 56%.

„Doar pentru evaziune fiscală, avem sechestre de 9,4 milioane lei, faţă de 6,9 milioane lei pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, o creştere de 35%. În plus, avem 2,2 milioane lei viraţi în contul special de recuperare a prejudiciilor din dosarele de evaziune fiscală, deschis la Trezorerie”, spune şeful Poliţiei Bihor, contul fiind alimentat chiar de suspecţii din dosare care au recunoscut faptele încă din timpul anchetei şi au returnat pagubele.

Control intern: 13 poliţişti sancţionaţi disciplinar

Potrivit analizei, poliţiştii bihoreni au avut 56 de intervenţii zilnic, în medie una la 26 de minute. Oamenii legii au fost solicitaţi prin numărul de urgenţă 112 de peste 10.000 de ori, în peste 60% dintre cazuri reuşind să ajungă în mai puţin de zece minute.

Şeful Poliţiei Bihor a mai ţinut să menţioneze că Inspectoratul nu are probleme de personal, în ciuda valului de pensionări. „Suntem în trendul naţional în ceea ce priveşte personalul. Nu sunt însă probleme deosebite, se va completa schema cu absolvenţii şcolilor de profil”, mai spune comisarul şef Haniş.

Tot în primele şase luni ale acestui an, la IPJ Bihor s-au înaintat 94 de petiţii şi sesizări privind comportamentul poliţiştilor, 13 dintre acestea confirmându-se şi soldându-se cu atenţionări sau sancţionări disciplinare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON