URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2011, 10:40

Bilanţ la Curtea de Apel Oradea: procese multe dar cu verdicte bune

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Oradea a discutat, marţi, raportul de activitate pe anul 2010, în prezenţa lui Adrian Toni Neacşu, membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, datele statistice arătând că în ciuda problemelor de personal şi a creşterii cantităţii de dosare, calitatea actului de justiţie nu a avut de suferit.

Statisticile au fost date publicităţii marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă susţinută de preşedintele Curţii de Apel Oradea, Dana Cigan şi Adrian Toni Neacşu, cei doi declarându-se mulţumiţi de activitatea magistraţilor din cadrul instanţei.

"Numărul dosarelor înregistrate pe rolul Curţii de Apel Oradea a crescut cu 50% faţă de 2009 şi cu 150% faţă de 2006, în medie fiecare judecător având de soluţionat 302 dosare. În ciuda numărului mare de cauze, calitatea actului de justiţie a fost foarte bună pe anul care a trecut", a declarat preşedinta instanţei, judecătoarea Dana Cigan.

Astfel, potrivit datelor de bilanţ, anul trecut pe rolul Curţii de Apel Oradea au intrat 7.354 dosare, faţă de 5.135 în 2009, şi au fost soluţionate 6.532 dosare, faţă de 4.943 în anul precedent. Din hotărârile pronunţate, o foarte mică parte a fost casată, cu trimitere spre rejudecare, semn că acestea au fost corecte. "Din hotărârile secţiei civile, de pildă, 39 de hotărâri au fost casate, adică doar 2%, din cele pronunţate de judecătorii secţiei Comercială şi Contencios administrativ au fost casate 8 hotărâri, iar dintre cele ale secţiei penale, 11 hotărâri", a explicat Cigan.

Potrivit acesteia, în anul care a trecut, conducerea instituţiei a reuşit să rezolve şi cea mai stringentă problemă administrativă, obţinerea avizelor pentru reabilitarea Palatului de Justiţie dar şi pentru renovarea Palatului de Justiţie Satu Mare respectiv a judecătoriilor Carei, Beiuş şi Aleşd, instanţe din subordinea Curţii de Apel Oradea. "Ne mai lipseşte doar un aviz pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie iar următorul pas va fi licitaţia pentru angajarea constructorului. Sperăm ca anul viitor, să scăpăm de praf şi mizerie", a declarat Dana Cigan.

O altă prioritate a conducerii Curţii de Apel Oradea este soluţionarea problemelor de personal cu care se confruntă Tribunalul Bihor şi Tribunalul Satu Mare, instanţele cu cea mai mare încărcătură de dosare, probleme supuse atenţiei reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii. "Vom încerca soluţionarea acestor probleme. Nu există o analiză care ar fi schema optimă de funcţionare pentru aceste instanţe. Noi vom încerca să rezolvăm problema ocupării posturilor existente prin pârghiile pe care le avem, transferuri, concursuri de promovare", a explicat Adrian Neacşu, reprezentantul CSM.

Neacşu a recunoscut faptul că punerea în aplicare a Legii 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, denumită şi Mica Reformă, nu a avut deocamdată succesul scontat. "Nu există foarte mari modificări la nivel structural în ceea ce priveşte sistemul micii reforme. Atât timp cât instanţele nu vor reuşi să-şi rezolve probleme de personal, nu ne putem aştepta la schimbări majore", a declarat Neacşu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON