URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2018, 19:30

Bihorul sub gunoaie: "O să ajungem să confiscăm vehiculele cu care se transportă deşeurile!"

Bihorul sub gunoaie: 'O să ajungem să confiscăm vehiculele cu care se transportă deşeurile!' foto: arhivă

Mormane de gunoaie zac în jurul satelor din Bihor, abandonate pur şi simplu de numeroşii cetăţeni care nu au contracte de salubritate.

În ciuda celor 75 de controale pe care comisarii Gărzii de Mediu le-au făcut la administraţiile publice locale din Bihor, anul trecut, fenomenul n-a fost stopat. Mai cu seamă că mai multe primării din judeţ nici măcar n-au angajat o firmă de salubritate.

"Datorită SMID-ului, multe unităţi administrativ teritoriale au încheiat contracte pe perioade foarte scurte", a explicat Monica Crişan, purtător de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor, miercuri, în şedinţa Colegiului Prefectural.

Proiectul SMID (Sistem de Management Integrat al Deşeurilor) presupune că judeţul va avea şase operatori regionali de salubritate şi trebuie implementat de Consiliul Judeţean Bihor, care nu a scos la licitaţie aceste servicii până acum.

Prefectul Ioan Mihaiu vrea însă să vadă curăţenie în jurul localităţilor din Bihor, aşa că a cerut comisarilor de mediu să aplice chiar cele mai drastice măsuri prevăzute de lege. "Vom face ce nu s-a făcut până acum: vom trece la confiscarea mijloacelor de transport, dacă e nevoie, dacă unii nu vor să înţeleagă să respecte legea", a declarat Mihaiu.

Legea 211/5011 privind gestionarea deşeurilor şi HG 1061/2008 le permit comisarilor să aplice măsura confiscării vehiculului cu care sunt transportate şi abandonate clandestin gunoaiele, însă până acum în Bihor nu a fost nicio maşină şi niciun camion confiscate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"La Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor se înregistrează numeroase sesizări de la cetăţeni, privind modul de salubrizare în cadrul localităţilor, invocând faptul că aceştia s-au adresat Autorităţilor Publice Locale fără succes."
Desigur ca sunt fara succes(rezolvare) devreme ce sunt trimise/plimbate,nu fara un interes anume, de la o institutie la alta,ambele avand aceeasi meteahna: obedienta fata de interesele administratiei Bolojan.Si uite asa,sesizarile raman nerezolvate, functionarul/ agentul nostru public(fie de la Agentia teritoriala a Garzi de Mediu Oradea fie de la Politia Locala),cu drag si sarg se straduie sa duca la bun sfarsit indeplinirea PROCEDURII si nu a petitiei.Astfel,in zona intubata a paraului Paris,in imediata apropiere a Drumului Expres ,gunoaiele si deseurile materiale depozitate ilegal(fie ramase de la fostul santier Trameco-Group Selina,fie aruncate de indivizi retrograzi, certati cu legea bunului simt ),sunt tolerate de aceste doua institutii, dupa cum le dicteaza interesul administratiei primariei Oradea .Aceasta toleranta,atat a Politiei Locale cat si a Agentiei teritoriale a Garzii de Mediu Bihor este argumentata prin "necesitate identificarii topografice, delimitarea si stabilirea regimului juridic al terenului la care face referire sesizarea "!!!???"Legea nr. 211/ 2011 privind regimul deşeurilor , actualizata; depozitari necontrolate de deseuri, in cartierele de rromi sau zone populatre de cetateni de etnie rroma,din toate localitatile,inclusiv din Oradea. MĂSURI STABILITE: salubrizarea si verificarea periodica a zonelor în care au fost identificate depozitări ilegale de deşeuri , informări ale populaţiei privind interzicerea depozitărilor necontrolate de deşeuri cât şi pentru respectarea colectării separate a deşeurilor. " Teoria este buna insa punerea ei in practica este deficitara. Legile sunt bune insa aplicarea este la indemana unui unui grup de interese local.
Postat 31 Martie 2018, 01:02 de platona
idee bună...
dar aici va trebui o armată întreagă de inspectori,ba chiar bodiguarzi ,şi nu doar atât.Treaba e mult mai complexă.Toţi aruncă în şosea din maşini tot felu de ambalaje.Umblă inspectori prin piaţă şi amendează nanele ce îşi vând petrenjelu.O mare nesimţire.Io,le vând un pont la ăştia,care chiar vor să facă treabă:să se bage tare cu amenzi pe cei ce aruncă din autoturisme,cam cum cu amenzile celor care nu au rovigneta!!
Postat 28 Martie 2018, 20:48 de crisan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON