URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2012, 11:08

Bihorul, al doilea cel mai subvenţionat judeţ din România

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Ziarul Gândul a făcut o analiză a subvenţiilor trimise de stat în teritoriu în ultimii 20 de ani, stabilind că suma totală ajunsă în judeţele României este de peste 24 de miliarde de lei, adică echivalentul a 5,4 miliarde de euro.

Subvenţiile, care reprezintă aproape 4% din PIB-ul anului în curs, pot fi folosite de edilii locali pentru acordarea unor ajutoare sociale cum sunt, spre exemplu, cele de încălzire, pentru plata unor împrumuturi destinate finanţării de investiţii sau pentru echilibrarea bugetului, respectiv reducerea deficitelor locale. Veniturile bugetelor locale sunt formate, potrivit legii, din veniturile proprii, respectiv din taxele şi impozitele plătite de contribuabili, din sume defalcate din TVA primite de la bugetul de stat, din subvenţii, precum şi din eventuale sponsorizări sau donaţii.

Astfel, între 1991 şi 2000, cel mai subvenţionat judeţ din România, respectiv judeţul care a avut cea mai mare pondere a subvenţiilor în totalul veniturilor, este Vrancea. Mai exact, către judeţul din estul României s-au dus peste 667,3 milioane de lei, echivalentul a 149,9 milioane de euro, sumă care reprezintă 15,3% din veniturile totale ale judeţului în aceeaşi perioadă.

Pe locul doi în acest clasament se situează Bihorul, unde subvenţiile în ultimele două decenii s-au ridicat la 933,1 milioane lei, adică 11,9% din veniturile judeţului. Bihorul e urmat în clasament de Vâlcea (11,6%), Mehedinţi (11,5%), Suceava (11,4%) şi Caraş-Severin (11,4%).

La polul opus se află regiunea Bucureşti-Ilfov, care deşi a beneficiat de subvenţii totale în valoare de 2,7 miliarde de lei, echivalentul a 611,9 milioane de euro, acestea au reprezentat doar 5,3% din totalul veniturilor.

Mai puţin subvenţionat a fost şi judeţul Cluj care în intervalul analizat a primit de la bugetul de stat 655,2 milioane de lei, respectiv 147,2 milioane de euro, echivalentul a 7% din totalul veniturilor.

În primele zece luni din 2012, statul a acordat suvenţii în valoare de 4,5 miliarde de lei, circa un miliard de euro, reiese din datele privind execuţia bugetară publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) la începutul săptămânii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@nu mai conteaza
De acord cu ofurile tale.... da' aia cu salariul las-o ca macane ! Ieri am angajat o d-na, 34 de ani, vorbitoare de engleza si italiana, studii economice superioare, etc, pt. un salariu de 1000 (o mie !) de lei. Tu ca functionar public tai porcul, belesti mielul, basca o prima, bonuri si ce mai ,,pica" !
Postat 06 Decembrie 2012, 08:50 de petru
suntem niste prosti
unde mai intalniti in alte judete salarii ca si in Bihor? de c---acat.......... astea sunt , doar altii trebuiesc sa se imbogateasca, iar prostimea sa sufere, unde a-ti mai pomenit functionar public, studii superioare, cu vechime de 12 ani cu un salariu de toata jena, mi-e rusine sa va spun........ , noi tinerii ....,. asa ni se spune......... nu mai avem drepturi doar obligatia de a muncii si a intretine natangii astia de viitori parlamentari s-au directori ( pardon si actualii), de fapt tot astia au fost si vor fi, doar s-au casatorit cu functiile, nu ati stiut? Dragilor asta e Bihorul, de fapt cine ne-a ajutat ? Nimeni..........Vor sa ne reprezinte....Pe cine? Tot pe ei, sa le fie lor bine. Dragilor ne-am saturat de voi, acesti ingamfati ai sistemului , ne-am saturat de voi de toti cei care se cred superiori noua, sunteti de-a dreptul penibili, va cunoastem destul de bine, eu cetatean roman va indemn sa nu mai mergeti la vot, ne-am saturat de promisiuni, ce ati facut pentru noi ? Va rog sa raspundeti acestei intrebari? Ce ati facut pentu noi tinerii?
Postat 05 Decembrie 2012, 18:39 de nu mai conteaza
Suntem ce nu au fost alţii
Se şi vede, că doar nu avem loc de atâtea drumuri modernizate, de investitori care se calcă pe labe unul pe altul de atâta îngrămădeală şi, nu în ultimul rând, de o sumedenie de Tarzani "deştepţi" de se împute brânza îmbrăcată în atâtea foi de euroi şi dolărei. În Bihor avem canalizare până şi la curul porcului, iar ţăranii noştri se înghesuie la cumpărarea de Smart TVuri. Deviza noastră a fost STOP RISIPA ... şi iată rezultatele.
Postat 05 Decembrie 2012, 16:35 de prof.dr. Trăşculescu
@lucky
Unde sunt banii ? Buna intrebare ! Sa luam un exemplu recent : tu crezi ca selina e societate filantropica si-i condusa de vreun sfant ? Ziceai deunazi de calitatea excelenta a hartiei din p[liante cu care ne inunda cutiile postale bolovanul si penali lui.... si cate si mai cate
Postat 05 Decembrie 2012, 14:26 de altul
???
si atunci unde sint banii?drumurile judetene sint praf,aeroportul e uitat,investitii in Bihor,CANCI,dar scumpii nostri alesi{cam aceiasi} au vilisore,casute de vacanta unde nici nu visezi iar de masini ce sa mai vorbim,in schimb prostimea se zbate sa supravietuiasca de pe o zi pe alta,traim in oradea asa de bine cu Gibonul si canarii lui ca in ultimii 4 ani pretul la utilitati e dublu sau triplu,ca sa nu vorbm de orasul "parcare" sau mai bine zis orasul hingherilor,asa ca vedeti sa nu fiti iar beti in 9 decembrie,"reclamatii ulterioare nu primim",tot inainte tovarasi spre "fratii" de la rasarit,viitorul e in CSI nu in Europa,mergeti pe mina lui dottore si cacarau,fratii gibonului
Postat 05 Decembrie 2012, 13:33 de luky
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON