URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2013, 10:19

APIA avertizează: Bihorenii, indiferenţi chiar şi când trebuie să primească bani!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Centrului Judeţean Bihor al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură este îngrijorată. Motivul? Din 1 şi până în 18 martie au fost depuse doar 6.067 de cereri unice de plată pe suprafaţă, adică doar 15,25% din numărul total de cereri depuse în acelaşi scop în 2012, pentru o suprafaţă de doar 8,47% (27.790 hectare) din suprafaţa pentru care au fost depuse cereri în anul trecut.

Cererile unice de plată le pot face toţi proprietarii de terenuri agricole mai mari de un hectar, care pot primi sprijin de la bugetul UE şi de la cel al României, anul trecut cuantumul sumei fiind de 119,66 euro/hectar de la UE şi 35 euro/hectar de la bugetul naţional, sumă la care se adaugă alţi bani, în funcţie de categoria terenului (pentru măsurile 211 - zonă montană defavorizată, 212 - zonă defavorizată alta decât cea montană, şi 214 - pajişti, practici tradiţionale, culturi verzi, agricultură ecologică etc).

De asemenea, la APIA pot depune cereri pentru a primi sprijin şi aşa-numiţii rentieri, adică persoanele de peste 62 de ani sau persoanele pensionate de boală, care şi-au dat terenul în arendă (primind în schimb 50 de euro/hectar/an) sau care l-au vândut (primind în schimb 100 euro/hectar/an), singura obligaţie fiind să-şi vizeze anual carnetul de rentier.

"Toţi cetăţenii care se încadrează în aceste categorii pot depune la noi cereri din 1 martie până în 15 mai, dar ne îngrijorează faptul că nu o fac, ceea ce ne face să credem că se vor buluci pe ultima sută de metri, adică în ultima parte a perioadei de depunere a solicitărilor. Problema este că dacă nu se încadrează în termenul de 15 mai şi depun solicitările după această dată, vor fi penalizaţi cu 1% pe zi din sumele la care au dreptul, dacă depun cererile până pe 10 iunie, iar dacă se trezesc după această dată nu vor mai primi anul viitor niciun leu", a explicat pentru BIHOREANUL directorul executiv al APIA Bihor, Florian Pavel.

"Noi am trimis invitaţii prin poştă tuturor fermierilor care au depus cereri de plată pentru suprafaţă în cursul anului trecut, precum şi rentierilor agricoli, informându-i cu privire la data, ora şi numele funcţionarului APIA care le va prelua cererea, centrul local sau judeţean la care trebuie să depună cererea şi documentele pe care trebuie să le aducă", a mai spus Pavel.


"Din păcate, însă, am constatat că fermierii nu respectă programările făcute şi s-au prezentat mai puţini, supunându-se riscului de a nu le mai putea primi în ultimele zile solicitările şi de a fi penalizaţi băneşte", a arătat directorul APIA Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Precizare
O mica precizare. Rentierii pimesc 50, respectiv 100 euro/ha, dar suprafetele arendate sau vandute nu fac obiectul platilor pe suprafata. In rest, domnule Cris punctul dvs. de vedere este unul pertinent.
Postat 19 Martie 2013, 17:54 de Agricultor
Multumesc primarului Bolojan
Ma doare la basca de banii vostrii, am semanat cereale si cand am vrut sa platesc impozitul la Primaria Oradea am aflat ca au rasarit vile. Am devenit un agricultor putred de bogat si mai ales fericit.
Postat 19 Martie 2013, 12:40 de Agricultor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON