URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2014, 17:43

Bihorenii care au încasat bani din chirii ori profesii libere trebuie să-şi declare veniturile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii care anul trecut au încasat bani din chirii, profesii libere ori activităţi comerciale, atât în ţară cât şi în străinătate, au termen până pe 26 mai ca să-şi declare veniturile, prin depunerea formularelor 200 "Declaraţii privind veniturile realizate din România" sau 201 "Declaraţii privind veniturile realizate din străinătate".

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, "Declaraţia 200" se depune de către persoanele fizice care au realizat, în România, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani şi/sau în altă natură din activităţi independente, chirii, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, respectiv operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni de acest gen.

"Declaraţia 201" se depune de către persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România pentru veniturile din străinătate, impozabile în România: din profesii libere, din activităţi comerciale, din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, piscicultură, silvicultură, cele sub formă de dividende şi venituri sub formă de dobânzi, din premii şi venituri din jocuri de noroc, vânzări de imobile, câştiguri din transferul titlurilor de valoare, operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract şi alte operaţiuni similare, alte venituri din investiţii.

Trebuie să completeze formularul 201 şi cei care obţin venituri din pensii ori salarii în străinătate într-un stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri şi sunt plătite de către sau în numele unui angajator care este rezident în România ori are sediu permanent în România (veniturile salariale reprezintă cheltuială deductibilă a unui sediu permanent în România).

"Veniturile realizate din străinătate, precum şi impozitul aferent plătit în străinătate, exprimate în unităţi monetare proprii fiecărui stat, se vor transforma în lei la cursul de schimb mediu anual al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României, din anul de realizare a venitului", se arată în comunicat.

Formularul 201 se completează de către contribuabili sau de către împuterniciţii acestora, potrivit dispoziţiilor legale, şi se depune la registratura organului fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul îşi are domiciliul fiscal, sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Atât formularul 200 cât şi formularul 201 se poate obţine gratuit de la sediul unităţilor fiscale sau poate fi descărcat de pe site-ul ANAF: www.anaf.ro, secţiunea: asistenţă contribuabili, rubrica: toate formularele cu explicaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Să începem cu Prefectul Pop Claudiu
Cinstitul prefect încasează lunar 500 euro chirie de pe ap. de pe Costaforu. Si-a declarat încasarile acestea din ultimiii 10 ani?
Postat 17 Mai 2014, 08:12 de vlad
O intrebare :
Cel/cei care au plantat in piata taranilor un banner electoral cu chipul unui tembel care se vrea la cashcavalul din parlamentul ue, au platit chirie? Daca da, cui? Iar cel care a incasat, a declarat suma pt. impozitare?
Postat 16 Mai 2014, 19:41 de ionel
hahahahaaaa
Hahahahah cea mai buna gluma din anul acesta :-))) o fi cineva prost sa declare orice....statul declara cat a furat?? :-))))
Postat 16 Mai 2014, 19:14 de carp3
hahaha
Trebe sa cotizati la regele Bolovanu si la City Manageru lui. Sa traiasca Romi Negus adevaratul City Manager a Oradiei!
Postat 16 Mai 2014, 18:50 de hahaha
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON