URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2011, 16:47

Biharia s-a răzgândit. S-ar prea putea să rămână în Aparegio

Comuna Biharia ar putea rămâne în continuare membru al asociaţiei de dezvoltare intracomunitară Aparegio, deşi în luna decembrie, la presiunea populaţiei, Consiliul Local a hotărât retragerea localităţii din această asociere. Hotărârea a fost luată după ce, la mijlocul lunii trecute, locuitorii comunei s-au revoltat faţă de nivelul prea mare al facturilor emise de Compania de Apă Oradea. Operatorul regional a preluat începând cu 1 octombrie reţelele de utilităţi ale comunei şi a majorat preţul metrului cub de apă de la 1,1 lei la 3,17 lei, la fel ca în Oradea, deşi nu a îmbunătăţit calitatea serviciilor prestate.

Biharia nu scumpeşte apa

Primarul de Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat însă marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul CAO, că ieşirea comunei Biharia din cadrul Aparegio nu a fost deocamdată perfectată juridic şi, mai mult, se pare că reprezentanţii celor două administraţii au găsit o soluţie pentru ca acest lucru să nu se întâmple. "Chiar dacă există o hotărâre de Consiliu Local, retragerea nu este încă operabilă deoarece contractul de delegare de gestiune asupra reţelelor de utilităţi nu a fost denunţat. În urma discuţiilor de ieri (n.r. luni), reprezentanţii comunei au luat decizia să rămână în proiect urmând să se clarifice însă unele aspecte legate de facturare", a declarat Ilie Bolojan.

Soluţia luată în discuţie va mai diminua din impactul majorării tarifelor asupra populaţiei. "Formula propusă este de a factura serviciile prestate către CAO către Primăria Biharia, care la rândul ei să factureze populaţiei după propria cheie de calcul, la un preţ subvenţionat, în sistem pauşal sau în orice altă variantă care îi convine", a spus Ovidiu Gavra, directorul CAO.

Directorul companiei i-a asigurat pe reprezentanţii comunei că toţi banii încasaţi din Biharia vor fi reinvestiţi în localitate. Gavra şi-a exprimat convingerea că Biharia nu se va retrage până la urmă din Aparegio pentru că astfel ar pierde nu mai puţin de 5,8 milioane euro, bani de urmează să fie investiţi în extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare.

Contactat de BIHOREANUL, primarul Bihariei, Gizela Nagy, a confirmat cele prezentate în conferinţa de presă. "Am avut luni o discuţie la Oradea şi s-ar putea ca locuitorii să se răzgândească şi să nu se mai retragă din Aparegio. Acum urmează să stabilim concret măsurile care trebuiesc luate pentru ca acest lucru să se întâmple", a declarat edilul.

Încep licitaţiile!

Proiectul Aparegio, demarat de CAO şi Primăria Oradea împreună cu oraşele Beiuş şi Tinca şi comunele din Zona Metropolitană Biharia, Sântandrei, Palota, Girişu de Criş, Tărian, Nojorid, Alparea şi Fughiu, prevede extinderea infrastructurii şi a apei uzate din judeţul Bihor, prin transformarea companiei în operator regional.

Investiţia se ridică la 102 milioane de euro cu TVA inclus, sumă din care 63,5 milioane euro o reprezintă finanţările europene, 28,2 milioane euro o reprezintă contribuţia CAO, 9,7 milioane de euro sunt alocările de la bugetul de stat, iar diferenţa o reprezintă contribuţia autorităţilor locale.

Primarul Ilie Bolojan a anunţat că proiectul a fost împărţit în 14 pachete de lucrări, din care cinci pachete pe teritoriul Oradiei, iar 9 în localităţile din judeţ. "Dorim ca în luna februarie să postăm pe SEAP cele 14 seturi de lucrări, astfel ca în patru luni de zile să parcurgem procedura de licitaţie, iar din vară să începem efectiv lucrările", a spus Bolojan.

Numai la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ se vor reabilita 54,5 kilometri de reţele de apă şi se vor extinde 37,8 kilometri de reţea. Lucrările se vor desfăşura pe 119 străzi, majoritatea în vatra veche a oraşului, cum ar fi cartierul Ioşia sau zona centrală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
apa
sa le dea roji apa d'aia buna... ungureasca sfintita de tokoes.
Postat 14 Ianuarie 2011, 08:52 de ionascu
udemeristi ...suciti
bolo, astia ti-s aliatii. mai poti sa pui vreo baza in ei ?!
Postat 12 Ianuarie 2011, 19:21 de apa
replica la articol
Cea mai mare escrocherie posibila ,,Aparegio `` comunele vecine orasului Oradea nu cele limtrofe. Am mai scris pe acestr forum de aduna o populatie pina la 280 000 locuitori ca sa se poate nu mimetropola Oradea,buni de taxe si impozite buni de plata toti si dacasunt la 25-30 de kilometri de centru orasului Oradea .CAO urmaereste soarsa adune taxa pe apa lor ,NU multumium nu dorim apa lor ,fie alor .o sa aduca apa dar canalizarea nu ,se va plati de ne va ustura la buzunar ,ZMO se opreste in fata la SUIN Prod Palota,restul este zona limitrofa adiacenta zonei metropolitane.Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 11 Ianuarie 2011, 19:51 de Romanul Simplu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON