URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2019, 18:00

Bienala de Arhitectură Transilvania, la Oradea: Expoziţii, ateliere şi prelegeri despre casele pasive

Bienala de Arhitectură Transilvania, la Oradea: Expoziţii, ateliere şi prelegeri despre casele pasive sursa foto: https://builderscrack.co.nz/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Arhitecţii orădeni, studenţii şi toţi curioşii sunt aşteptaţi la Bienala de Arhitectură Transilvania, care are loc la Oradea.

Vineri, la Biblioteca Universităţii, vor fi expune lucrările înscrise în concursul Bienalei. Vizitatorii vor putea vedea proiecte de locuinţe individuale şi colective, de dotări comunitare, de arhitectură a spaţiului public şi a patrimoniului cultural ori din zona rurală. De asemenea, vor fi vernisate lucrări de microarhitectură, de arhitectura spaţiului interior, de design de obiect şi de proiecte culturale.

Pe 12 noiembrie, de la ora 17, în Cetate (corpul G) va avea loc o dezbatere pe tema impactului microhidrocentralelor asupra mediului şi comunităţii. "Autorităţile ne spun că microhidrocentralele sunt bune, pentru că ele creează locuri de muncă şi rezolvă necesităţile locale în materie de electricitate. Însă care este impactul lor asupra mediului? Vom încerca să găsim toate avantajele şi dezavantajele creării de microhidrocentrale pe râurile din România, într-o discuţie cu lect. dr. Mihai Vasilescu, din cadrul Facultăţii de Fizică a Universităţii Babeş-Bolyai", se arată în comunicatul organizatorilor.

O zi mai târziu, la Muzeul Ţării Crişurilor, se vor dezbate provocările arhitecturale pentru mediul rural şi se va face un inventar al meşterilor pricepuţi în construcţii. 

Pe 14 noiembrie, de la ora 17.30, la Cetate, va avea loc prezentarea Via Transilvanica, o potecă ce porneşte de la Drobeta-Turnu-Severin, locul prin care a intrat în ţară, pentru prima dată, Regele Carol, şi până la Putna, unde se odihneşte Ştefan cel Mare, realizată de asociaţia Tăşuleasa Social. Vineri, 15 noiembrie, de la ora 11, la Şcoala Generală nr. 16 va avea loc un atelier de ceramică pentru copii.

Ultimul eveniment programat în cadrul Bienalei la Oradea va avea loc pe 19 noiembrie, de la ora 11, tot la Cetate, unde Daniel C. Tabacaru va ţine cursul de eficienţă energetică Economie Circulară şi Case Pasive. Tot acolo, de la ora 17, va avea loc un atelier de iniţiere în construcţia cu pământ. 

Bienala de Arhitectură Transilvania 2019, organizată de Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele din Bihor, Satu-Mare, Alba şi Nord-Vest, are loc în perioada 7-24 noiembrie. Scopul acestei ediţii este reflectat de tema aleasă, "Viitorul/Acum", respectiv dorinţa de a implica întreaga comunitate în planurile şi deciziile arhitecţilor, urbaniştilor, peisagiştilor, autorităţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON