URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2019, 19:01

Beţe-n roate: Liberalii bihoreni au respins un proiect legat de SMID, în Consiliul Judeţean

Beţe-n roate: Liberalii bihoreni au respins un proiect legat de SMID, în Consiliul Judeţean Staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor, cu o instalaţie care ar trebui să transforme gunoaiele bihorenilor în îngrăşământ, zace nefolosită, în capătul cartierului Episcopia. Staţia a fost prezentată jurnaliştilor în 2016, în ultimele zile de mandat ale fostului preşedinte al CJ Bihor, PNL-istul Cornel Popa, dar nu a funcţionat efectiv nici măcar o zi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ciuda faptului că au atras ei înşişi atenţia - atât prin şeful partidului, Ilie Bolojan, cât şi prin liderul de grup din Consiliul Judeţean, Ionel Avrigeanu - despre importanţa urgentării implementării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, consilierii PNL au respins, marţi, în şedinţă ordinară, un proiect care să permită continuarea lucrărilor la investiţiile încă nefinalizate în cadrul proiectului.

În traista judeţului

Proiectul privind completarea inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al judeţului Bihor avea nevoie de 24 de voturi "pentru", însă a primit doar 18 din partea consilierilor PSD, UDMR şi ALDE, cei ai PNL votând împotrivă.

Concret, proiectul prevedea introducerea în inventarul domeniului public al judeţului Bihor a terenurilor cu vechile gropi de gunoaie din Oradea, Aleşd, Beiuş, Marghita, Salonta, Săcueni, Ştei şi Valea lui Mihai, care au fost închise odată cu SMID, căci erau neconforme cu normele Uniunii Europene.

De asemenea, prin proiect urmau să fie preluate şi staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor construită în Oradea, respectiv staţiile de transfer, de sortare şi platformele de stocare temporară din Beiuş, Marghita, Săcueni, Salonta şi Ştei.

Bujor Chirilă, directorul ADI EcolectÎnainte de vot, consilierul judeţean Bujor Chirilă (foto), totodată directorul ADI Ecolect (asociaţia care are sarcina de a implementa SMID), a subliniat în plen că este important ca proiectul să treacă, pentru bunul mers al SMID. "Avem termene clare de implementare, acest pas face parte din ceea ce înseamnă a implementa acest proiect. Nu cred că există vreun interes de a se intra în blocaje", a spus acesta.

Ulterior, şeful ADI Ecolect a explicat pentru BIHOREANUL că însuşirea în domeniul public a investiţiilor era necesară pentru ca lucrările să continue. "Investiţiile realizate în cadrul SMID trebuie inventariate şi expertizate. Avem nevoie de această expertiză ca să ştim ce lucrări mai trebuie făcute şi, implicit, să le putem face", a declarat Chirilă. De pildă, la nici una dintre staţiile construite, instalaţiile nu au fost testate, pentru că firmele care le-au realizat, Teamnet Engineering şi Euriteh, au intrat în insolvenţă şi nu au finalizat lucrările.

"Pierdem timp"

În plenul CJ Bihor, vicepreşedintele PSD, Ioan Mang, le-a reamintit liberalilor că însuşi şeful lor, Ilie Bolojan, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de bunul mers al SMID, aşadar, prin votul lor, PNL-iştii decid dacă pun sau nu beţe-n roate proiectului. "Fără să avem aceste echipamente în inventarul Consiliului Judeţean nu vom putea face proiectul. Aici, colegii din PNL ar trebui să decidă dacă vor să meargă proiectul cu deşeurile sau să-i blocheze pe primari, cu gunoaiele în stradă".

Ionel Avrigeanu, liderul PNL în Consiliul Judeţean BihorÎn replică, liderul de grup al liberalilor, Ionel Avrigeanu (foto), a spus doar că, înainte de a da orice vot pentru SMID, vrea să vadă caietele de sarcini necesare licitaţiilor pentru operatorii de salubritate, care nu sunt gata încă. "La finalul lunii februarie vor fi finalizate", i-a răspuns Bujor Chirilă.

În ciuda pledoariilor şi discuţiilor, PNL-iştii nu au votat proiectul, fără a da alte explicaţii. "Sunt afectat şi dezamăgit de rezultatul votului. Probabil până la urmă veţi vota, dar pierdem timp şi, astfel, avem de pierdut cu toţii", le-a reproşat Chirilă liberalilor.

Termene scurte

Caietele de sarcini pentru licitaţiile de colectare a deşeurilor din Bihor sunt încă în lucru. Iniţial, acestea au fost în sarcina firmei Media One, care în toamna anului trecut le-a predat către CJ Bihor într-o formă incompletă, ce nu cuprindea date concrete, cum ar fi numărul de locuitori din oraşele şi comunele bihorene ori estimări privind cantităţile de deşeuri.

Ca să nu mai întârzie implementarea SMID, în septembrie anul trecut CJ Bihor a preluat caietele incomplete, hotărând totodată să nu mai achite firmei Media One suma rămasă de plată, adică 212.571 lei. În decembrie, CJ a contractat o nouă firmă, care să finalizeze caietele de sarcini cât mai repede, astfel încât licitaţiile să fie demarate.

Potrivit lui Bujor Chirilă, prin achiziţie directă, a fost angajată firma Valmi Regata SRL, deţinută de Gabriel Moiceanu, cel care a avut sarcina implementării unui proiect de tip SMID în judeţul Argeş. Valoarea contractului este de 95.000 lei. "Firma are termen până la 27 februarie să predea caietele de sarcini. Apoi, vom convoca adunarea generală a ADI Ecolect, ca să transmitem tuturor primăriilor din Bihor că vor avea o lună (martie - n.r.) la dispoziţie să aprobe în consiliile locale aceste caiete", a declarat Chirilă pentru BIHOREANUL.

Dacă toate primăriile din judeţ se vor achita de această sarcină, documentaţiile licitaţiilor pentru viitorii operatori de salubritate din Bihor vor fi transmise către sistemul electronic de achiziţii în luna aprilie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dezinteres față de CETĂȚENI
Nu pot să înțeleg aceasta ambiție prostească de a bloca un proiect care este cu adevărat în interesul tuturor cetățenilor doar de dragul de a face opoziție adversarilor politici Domnilor consilieri județeni și președinți de partide CETĂȚENILOR nu le pasa de orgoliile dumneavoastră personale sau de grup. V-am votat sa ne reprezentați corect și onest interesele,sa implementați proiecte in folosul comunității, nu sa va dati in spectacol pe banii nostrii și să ne arătați ce mari politicieni sunteti și cat de ascultători ca niște catelusi dresați ai ordinelor de partid. Ar fi bine sa va puneti capul la contributie si sa faceti lucruri bune in judet altfel o să vă taxam la VOT și o să vă pierdeți multi dintre dumneavoastră locurile călduțe.
Postat 20 Februarie 2019, 20:22 de User anonimizat
Iar au dat cu bâta-n baltă ...
Ce au caietele de sarcini, pentru viitoare achiziții de bunuri și servicii, cu trecerea patrimonială a unor suprafețe de teren în proprietatea unui ADI ... numai un liberal încuscrit cu un socialist poate pricepe, în mintea lui tulburată de servilismul cu care servește interesele personale și de grup ale edilului șef al municipiului Oradea !?!
Postat 20 Februarie 2019, 18:46 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON