URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2017, 18:20

Banii jos! Care sunt noile salarii ale şefilor şi angajaţilor Consiliului Judeţean Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii judeţeni au aprobat, joi, salariile de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din aparatul de specialitate al instituţiei, respectiv serviciile publice din subordinea acesteia, în concordanţă cu Legea Salarizării Unitare.

9 salarii pentru preşedinte

Noua lege stabileşte nivelul salariilor demnitarilor publici din administraţia centrală şi locală. Potrivit prevederilor, salariul de bază brut al preşedintelui CJ Bihor este, de la 1 iulie, de 9 ori cuantumul salariului minim brut (de 1.450 lei). Cu alte cuvinte, salariul lui Pásztor Sándor a ajuns la 13.050 lei brut, la fel ca cel al primarului de Oradea, Ilie Bolojan.

Aceeaşi lege arată şi că vicepreşedinţii de consilii judeţene câştigă de 8 ori cuantumul salariului minim brut, adică Ioan Mang şi Traian Bodea au salarii de bază de câte 11.600 lei brut lunar.

În conformitate cu prevederile noii legislaţii, în schimb, administraţiile judeţene şi locale sunt cele care stabilesc salariile funcţionarilor şi personalului contractual în conformitate cu gradele şi treptele acestora.

Grile provizorii

În şedinţa de joi, preşedintele Pásztor Sándor a precizat că, în această formă a grilei, nu s-au făcut prea multe modificări în salarizare, ele urmând să fie făcute peste una sau două luni, după o "analiză" atentă a organigramelor şi bugetului instituţiei.

"Ne-am angajat că în cursul lunii august vom face nişte calcule şi în septembrie venim cu nişte gândiri foarte clare. Am făcut nişte simulări şi vom încerca să egalizăm salariile pentru aceleaşi funcţii", a spus Pásztor.

Acesta a fost avertizat de liderul liberalilor, Ionel Avrigeanu, că a negociat salariile cu un sindicat care nu are reprezentativitate, Sindicatul Forum al instituţiei nefiind legal constituit şi neînregistrat la ITM. Prin urmare, hotărârile ar putea fi atacate ca nelegale, căci Legea Salarizării îi obligă să negocieze cu un sindicat reprezentativ sau cu reprezentanţi ai angajaţilor.

Discrepanţe la plată

Tot în şedinţă, liderul PNL a atras atenţia asupra unor discrepanţe între salariile aparatului de specialitate al CJ şi unii angajaţi pe aceleaşi funcţii în instituţii subordonate. Spre exemplu, un manager public, în grad public superior, de la DGASPC câştigă 8.973 lei brut pe lună, în timp ce un manager public, în acelaşi grad, din aparatul de specialitate al CJ primeşte 5.170 lei.

"Sunt de acord cu dumneavoastră, este inadmisibil ca un post de acolo să fie plătit mai altfel pentru aceeaşi muncă. Trebuie să lucrăm la aceste lucruri. Nu noi le-am creat. Aşa au fost", a spus Pásztor, arătând încă o dată că actuala conducere a CJ nu a făcut schimbări majore în salarizare, ele urmând undeva în luna septembrie.

Şefi şi muncitori

Potrivit grilelor aprobate în şedinţa de joi, în Consiliul Judeţean Bihor salariile de bază pentru funcţiile de conducere sunt 8.140 lei pentru secretarul judeţului, gradul II, 5.942 lei pentru director general gradul II şi pentru arhitect-şef gradul II, 5.748 lei pentru director general adjunct II, 4.984 lei pentru şef serviciu II, respectiv 4.790 lei pentru şef birou gradul II – toate sumele fiind brute. Acestea cuprind şi sporul de vechime în muncă.

Pentru funcţia de manager public au fost aprobate trei sume diferite, în funcţie de gradul profesional. Aşadar managerul în grad superior are 5.170 lei, cel în grad profesional principal 4.245 lei, în timp ce managerul asistent are 4.170 lei.

Un auditor în grad profesional superior are 3.123 lei, în timp ce unul asistent are 2.246 lei. Un consilier în grad superior are tot 3.123 lei, în timp ce un consilier asistent are 2.246 lei, iar unul debutant 1.604 lei. Referenţii, respectiv referenţii de specialitate au salarii între 1.510 lei şi 2.683 lei, în funcţie de gradul profesional.

În ceea ce priveşte personalul contractual, un şef serviciu gradul II câştigă 4.512 lei, un consilier respectiv un consilier juridic în gradul IA are 2.831 lei, în timp ce un debutant are 1.586 lei. Referenţii iau între 1.510 lei şi 1.633 lei, îngrijitorii între 1.500 şi 1.600 lei, iar şoferii între 1.500 lei şi 1.637 lei.

Trai bun la DGASPC

La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, directorul general are un salariu de 7.473 lei, la fel şi directorul general adjunct. Un şef serviciu are 5.292 lei, iar un şef birou 5.098 lei. Cei mai bine plătiţi auditori şi consilieri de la DGASPC au salarii de bază de 3.306 lei.

La Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, directorul executiv câştigă 5.041 lei, directorul adjunct 4.202 lei, iar un şef serviciu 3.902 lei. Consilierii în grad profesional superior au salarii de 2.450 lei, iar referenţii de 1.500 lei.

La Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, directorul câştigă 3.770 lei brut, directorul adjunct 3.424 lei, şeful de serviciu 2.935 lei, iar un şef de birou 2.933 lei. Un consilier la aceeaşi direcţie are salariul de bază între 1.510 lei şi 1.924 lei, în funcţie de grad şi treapta profesională, în timp ce referenţii se situează între 1.500 lei şi 1.530 lei.

La Direcţia Social-Comunitară Bihor, directorul câştigă 3.832 lei, consilierii au între 1.692 lei şi 2.159 lei, iar referenţii de specialitate între 1.450 lei şi 1.853 lei. În fine, la Serviciul Public de Editare a Monitorului Oficial al Judeţului Bihor, şeful serviciului are un salariu de bază de 3.051 lei, iar consilierii şi referenţii între 1.450 lei şi 1.909 lei.

Salariile personalului de execuţie din Consiliul Judeţean şi entităţile subordonate cresc, în plus faţă de cifrele prezentate, în funcţie de gradaţia profesională (treptele 1-5).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
mda...
Sa inteleg ca de aici incolo raspunde fiecare pentru ceea ce face? Ca vor avea din ce achita toate daunele, nu?
Postat 28 Iulie 2017, 16:49 de seth
Gresiti!
Daca tot ii dati cu comparatiile, va propun urmatorul lucru: publicati fondul de salarii inainte si dupa majorari, atat la primaria Oradea cat si la cj Bihor. Nu uitati sa ne spuneti si stimulentele care li se acorda angajatilor celor doua institutii, stimulente care pot creste venitul si cu 50%!!! Apoi lasati-ne pe noi sa tragem concluzia angajatii carei institutii au veniturile cele mai nesimtite! P.S. Birtinezul 100 si ceva, aproape 200.000 de oradeni, Pasztor pastoreste vreo 500.000 de bihoreni si nici nu are cv-ul primarului, n-a facut e una si a face si a tot reface e altceva. Da' legea, proasta, ii baga in aceeasi oala si pe lenes si pe netrebnic!
Postat 28 Iulie 2017, 16:00 de pinonel
Eficienta vs. Deficienta
La cata eficienta exista in administratiile publice licale si judetene, ar trebui obligati sa aduca bani de acasa, nicidecum sa fie platiti !?!
Postat 28 Iulie 2017, 07:12 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON