URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2018, 13:20

Bacalaureat în Bihor: Un absolvent a fost eliminat fiindcă a încercat să trişeze cu un telefon şi căşti bluetooth

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un absolvent de liceu bihorean a fost eliminat, luni, din proba scrisă la Limba şi literatura română după ce a fost prins că avea asupra lui un telefon şi căşti bluetooth, ambele obiecte interzise în sala de examen.

Cazul s-a petrecut la centrul de examen de la Colegiul "Samuil Vulcan" din Beiuş. "Am avut un singur eliminat. Un absolvent care avea asupra lui dispozitive de comunicare cu exteriorul", a declarat pentru BIHOREANUL Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Înaintea probei, candidaţilor li s-a explicat care sunt obiectele interzise în sala de examen, aceştia semnând că au luat la cunoştinţă regulile.

Absolventul eliminat nu va mai putea susţine celelalte probe scrise ale examenului de Bacalaureat. De altfel, el va putea încerca din nou să susţină probele abia în sesiunea din toamna anului 2019.

La prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, din Bihor s-au înscris 3849 de absolvenţi de liceu, dintre care au fost prezenţi 3.625.

În centrele de examinare din judeţ au existat şi cazuri speciale, şapte absolvenţi susţinând proba în alte condiţii decât restul colegilor lor din cauza unor probleme medicale.

La "Onisifor Ghibu", o persoană cu probleme locomotorii a solicitat să i se asigure o sală la parter. La acelaşi liceu, tot din motive medicale, un absolvent a solicitat să susţină lucrarea prin dictare către un profesor asistent de altă specialitate.

La Colegiul Naţional "Iosif Vulcan", o tânără cu probleme de auz a solicitat un profesor de sprijin, interpret mimico-gestual, şi a primit o mărire cu o oră şi jumătate a timpului destinat examenului. Tot acolo, o altă tânără a susţinut examenul într-o sală distinctă, din cauză că are varicelă. Fata a fost supravegheată de doi profesori.

La "Mihai Viteazul" a existat o solicitare pentru elaborarea lucrării prin dictare, iar la Colegiul "Teodor Neş" din Salonta a existat o solicitare pentru mărirea cu o oră şi jumătate a timpului destinat lucrării scrise şi dictarea către un profesor asistent.

Un singur absolvent din Bihor a susţinut proba scrisă la Limba şi literatura română de acasă, acesta fiind imobilizat la pat. Tânărul aparţine de centrul de examinare "Octavian Goga" din Marghita, însă a studiat în Popeşti. Doi profesori din centrul de examen s-au dus la domiciliul tânărului cu subiectele sigilate în plic. Acolo a fost instalată o cameră de supraveghere înainte ca absolventul să înceapă scrierea lucrării.

Potrivit calendarului examenului naţional de Bacalaureat, pe 26 iunie urmează proba de limba şi literatura maternă, pe 27 iunie va fi susţinută proba obligatorie a profilului, în timp ce pe 28 iunie tinerii vor da proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate pe 4 iulie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON