URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2019, 14:09

Aventură vecină cu moartea: Doi turişti unguri au petrecut noaptea în Munţii Bihorului, în frig şi vânt puternic, după ce s-au rătăcit

Aventură vecină cu moartea: Doi turişti unguri au petrecut noaptea în Munţii Bihorului, în frig şi vânt puternic, după ce s-au rătăcit sursa foto: Facebook / Salvamont Salvaspeo Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi bărbaţi din Ungaria, unul de 27 de ani şi unul de 63 de ani, pot considera că au renăscut. Sâmbătă dimineaţă, după aproape 12 ore de căutări, cei doi au fost recuperaţi de salvamontiştii bihoreni din Munţii Bihorului. Turiştii şi-au petrecut noaptea pe munte, în condiţii meteo extreme, după ce s-au rătăcit la coborârea de pe Vârful Bihorul Mare.

Misiune cu emoţii

Potrivit şefului Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan, chiar cei doi turişti au dat alerta vineri seară, în jurul orei 20, anunţând telefonic că s-au rătăcit. „Erau în coborâre şi din cauză că era ceaţă foarte deasă, au ratat creasta”, a declarat Pinter, sâmbătă, pentru BIHOREANUL. Cei doi au tot coborât spre o vale, până când au ajuns la marginea unei păduri. Turiştii erau echipaţi corespunzător şi aveau hartă, dar n-au ştiut încotro să o ia. Varianta urcării spre creastă nu a fost bună, deoarece zona era îngheţată.

„Vântul sufla cu 80 km/h, a fost ceaţă densă şi ninsoare. A fost o aventură şi să-i căutăm, sincer, şi noi am avut emoţii”, a precizat şeful Salvamont Bihor.

În jurul orei 20, o echipă de salvamontişti a pornit în căutarea celor doi turişti, dar şi salvatorii au trebuit să o ia pe jos, din pricina condiţiilor meteo şi a riscului de avalanşă. Vizibilitatea redusă şi zgomotul asurzitor făcut de vânt i-a împiedicat pe salvamontişti să-i găsească pe cei doi rătăciţi, cu care însă au vorbit la telefon de mai multe ori.

Găsiţi teferi

După şase ore de căutări, în jurul orei 2.40, salvamontiştii au vrut să întrerupă misiunea, care părea de-a dreptul imposibilă pe timpul nopţii şi devenea periculoasă chiar şi pentru salvatori. „I-au sunat pe turişti, le-au spus că trebuie să întrerupă căutările şi i-au încurajat să reziste. Le-au spus să nu plece din locul unde erau, dar să se mişte continuu. Turiştii au spus că ei nu cred că vor rezista până dimineaţă. Aşa că nu am întrerupt căutările decât pentru două ore, cât echipajul a coborât la Vârtop şi a fost schimbat de alţi colegi”, a precizat Pinter.

Cei doi unguri au fost găsiţi abia sâmbătă dimineaţă, la ora 7.50, din fericire, teferi. „Prezentau mici degerături, la fel şi colegii mei, dar fără probleme serioase”, a declarat şeful Salvamont Bihor. Salvatorii şi turiştii au mai făcut două ore pe jos, până la maşină, şi abia apoi au coborât de pe munte.

Intervenţie pragmatică

Cei doi bărbaţi nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, astfel că s-au reunit cu grupul de turişti din care făceau parte. Se pare că ei au venit în Bihor cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, o zi liberă în ţara vecină, tocmai cu scopul de a face drumeţii montane. Alături de mai mulţi turişti, au urcat pe Vârful Bihorul Mare, dar la coborâre, cei doi bărbaţi au rămas în urmă şi ceaţa densă i-a derutat.

„Important este că i-am găsit şi sunt OK. S-a ţinut legătura permanent cu dispeceratul ISU Crişana şi s-a lucrat foarte calm. Cu toate că a fost foarte delicat momentul de la 2.40, când echipajul nu a mai putut înainta, nu s-a intrat în panică, s-a mers pragmatic. Mă bucur că toată lumea este bine după această aventură”, a mai spus Pinter Istvan.

În total, la această misiune au intervenit şapte salvamontişti, iar o altă echipă s-a format de dimineaţă, pregătită să intervină dacă turiştii nu erau găsiţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON