URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2020, 17:25

Avem gripă în Bihor, dar nu „chinezească”, ci „europeană”, adică sezonieră: Direcţia de Sănătate Publică anunţă încă trei noi cazuri

Avem gripă în Bihor, dar nu „chinezească”, ci „europeană”, adică sezonieră: Direcţia de Sănătate Publică anunţă încă trei noi cazuri sursa foto: www.stirilekanald.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După un prim caz de gripă sezonieră anunţat public în judeţ în cursul lunii decembrie 2019, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a confirmat încă trei noi cazuri în acest sezon de iarnă.

Potrivit informaţiilor furnizate de DSP, a doua persoană în legătură cu care s-a confirmat îmbolnăvirea cu gripă este un tânăr de 14 ani din Roşiori, nevaccinat împotriva acestei boli, şi diagnosticat cu virus gripal AH1N1. „După debutul din data de 20 ianuarie, pacientul s-a prezentat la medicul de familie, a fost izolat de colectivitatea şcolară şi a urmat tratament cu medicaţie simptomatică”, arată comunicatul DSP, care precizează că „în prezent starea pacientului este bună”, iar acesta „şi-a reluat activitatea şcolară”.

Cel de-al treilea caz de gripă a afectat o femeie de 36 ani din Săbolciu (comuna Săcădat), nevaccinată antigripal, cu antecedente de astm bronşic şi confirmată, şi ea, cu virus AH1N1. Pacienta a fost internată în Spitalul Municipal din Oradea pe 20 ianuarie, unde a fost tratată cu antiviral Tamiflu timp de cinci zile, evoluţia bolii fiind favorabilă, astfel că pacienta a fost externată.

Ultimul caz, al patrulea din acest sezon, este al unui orădean de 34 ani, nevaccinat, confirmat cu virus AH1N1 după ce s-a prezentat la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu în data de 21 ianuarie, având o formă clinică de gripă complicată. Şi acestui pacient i-a fost administrat tratament antiviral cu Tamiflu, astfel încât, potrivit DSP Bihor, în prezent starea sa este ameliorată, chiar dacă încă este internat.

Cum eviţi îmbolnăvirea

În contextul sezonului gripal, DSP Bihor înnoieşte recomandările către populaţie pentru evitarea infecţiilor acute ale căilor respiratorii:

- optimizarea regimului de viață și activitate prin alimentație corespunzătoare (în special fructe și legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciții fizice moderate, evitarea surmenajului fizic și intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool și exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola), aerisirea frecventă a spațiilor de muncă și locuit, petrecerea timpului liber în aer curat;

- spălarea frecventă a mâinilor, cu apă și săpun, în special în situații de participare la activități publice (locul de muncă, școală, unități de alimentație publică);

-  în caz de strănut folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosință care previn răspândirea picăturilor potențial infectate în mediul ambiant, iar după folosire batistele trebuie depuse la coșul de gunoi;

- vaccinarea antigripală;

- evitarea aglomerațiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci; mijloace de transport în comun, supermarketuri), deoarece există un risc mare de transmitere a infecțiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenții cauzali ai infecției între momentul infectării și apariția primelor manifestări de boală;

- evitarea contactului cu persoanele bolnave, a vizitelor la domiciliu și în spitale

- în cazul instituirii măsurilor de carantină să respecte deciziile personalului din spitale, de la interzicerea totală a vizitelor până la măsuri de protecție recomandate în momentul intrării în unitatea spitalicească;

- autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreții nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât și să anunțe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultație.

În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopții sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit numărul unic pentru apeluri de urgență 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON