URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2013, 14:12

Autorităţile, neinteresate să cumpere de la moştenitori conacul Zathureczky de la Ţeţchea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
După ce Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană Bihor pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural, a făcut acelaşi lucru, săptămâna aceasta se pregăteşte şi Consiliul Judeţean să-şi decline exercitarea dreptului de preemţiune pentru cumpărarea conacului familiei Zathureczky din Ţeţchea.

Moştenitorii grofului care a construit conacul la mijlocul secolului al XIX-lea, Zathureczky Alexandru Gavril, Laszlo Sofia Margareta Maria şi Daubravsky Ştefan Tiberiu, au notificat la începutul acestui an atât Ministerul Culturii, cât şi Consiliul Judeţean Bihor, că vor să vândă cele trei corpuri de clădire ale conacului în care în prezent funcţionează Primăria comunei Ţeţchea contra unei sume totale de 90.000 euro (45.000 euro pentru corpul A, respectiv alţi 45.000 euro pentru corpurile B şi C), îndeplinindu-şi astfel o obligaţie legală.

Conform Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice (categorie din care face parte şi conacul Zathureczky), asemenea imobile, fie că sunt în proprietatea unor persoane fizice, fie că aparţin unor societăţi comerciale sau organizaţii non-profit, pot fi vândute numai după ce proprietarii îşi anunţă intenţia autorităţile statului, adică Ministerul Culturii (în cazul monumentelor din categoria A) şi autorităţilor administraţiei locale (în cazul monumentelor din categora B).

Ministerul Culturii şi-a exprimat deja refuzul de a-şi exercita dreptul de preemţiune la cumpărarea conacului din Ţeţchea pe data de 17 ianuarie a acestui an, iar Consiliul Judeţean, la propunerea preşedintelui Cornel Popa, îşi va stabili poziţia la reuniunea programată pe miercuri, 30 ianuarie.

Tot conform legii, actualii proprietari ai conacului Zathureczky sunt obligaţi să înştiinţeze atât Ministerul Culturii, cât şi Consiliul Judeţean, în cazul în care nu vor vinde clădirea la preţul deja notificat, sub sancţiunea anulării oricărui contract de vânzare care s-ar face pe sume mai mici.

În aceeaşi reuniune de miercuri, Consiliul Judeţean este chemat să voteze şi neexercitarea dreptului de preemţiune asupra unui apartament din Palatul Apollo, în valoare de 52.000 euro, pe care vrea să-l vândă actualul proprietar, un cetăţean italian pe nume Andrea Padovani.

Ultima oară Consiliul Judeţean Bihor şi-a mai exprimat refuzul exercitării dreptului de preemţiune asupra unui monument istoric în urmă cu doi ani, când aleşii bihorenilor au adoptat o hotărâre prin care au declinat intenţia de a cumpăra de la compania OMV-Petrom Castelul de la Balc, la un preţ de peste un milion de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON