URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2016, 15:52

Au crescut impozitele! Bugetul local a încasat în ianuarie cu 120.000 euro mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bugetul local a încasat în prima lună din an suma record de 6,4 milioane lei, echivalentul a 1,4 milioane euro! Altfel spus, luna trecută vistieria oraşului a atras cu 120.000 euro mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Conform unui comunicat al municipalităţii, în ianuarie şi-au plătit impozitele 21.036 persoane fizice şi 2.306 persoane juridice, ceea ce înseamnă cu 1.937 orădeni respectiv 369 de firme mai mult decât în ianuarie 2015.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, creşterea încasărilor se datorează modificărilor aduse Codului Fiscal în urma cărora obligaţiile fiscale ale orădenilor au crescut.

"Contribuabilii încearcă să îşi stingă obligaţiile fiscale într-un termen cât mai scurt, ca să beneficieze de bonificaţia de 10% şi 5% acordată persoanelor fizice, respectiv juridice, care îşi achită integral impozitele înainte de data de 31 martie", a declarat Sorin Iacob, directorul adjunct al Direcţiei Economice.

Contribuabilii încearcă să se încadreze în acest interval de graţie pentru că prin modificările aduse Codului Fiscal începând de anul acesta impozitele au crescut.

Spre exemplu, începând din 2016, contribuabilii datorează impozit inclusiv pentru terenul de sub bloc, primii 400 de metri pătraţi din suprafaţa de teren deţinută se încadrează automat la categoria curţi – construcţii şi se taxează mai consistent decât terenurile agricole iar impozitarea clădirilor nerezidenţiale se face după destinaţia lor iar în cazul în care găzduiesc firme impozitul poate creşte şi de 20 de ori de sumele datorate în 2015.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sa nu uiti, Darie!
Amintiti-va de nea ilie si pe 5 iunie! Duminica, 5 iunie in calendar este trecuta Vindecarea orbului din nastere. Ma astept sa deschida ochii bine si oradenii!
Postat 12 Februarie 2016, 06:27 de pinonel
Unde-i bunastarea?
Da, avem bani mai multi la buget, storsi de la oradeni, in conditiile in care veniturile au ramas aceleasi (adica la fel de mici). Multumim primaTe! Nu te vom uita!
Postat 10 Februarie 2016, 22:31 de User anonimizat
Bigger,deeper,faster
Ar ma fi o solutie pentru incasari sporite la bugetul local, greu impovarat...consiliul local sa declare in oradea anul fiscal cu zile mai putine decit cel calendaristic.Ceea ce ar putea fi chiar stiintific,dupa unii care spun ca timpul se contracta,dovada fiind frecventa Schumann de rezonanta a Pamintului
Postat 10 Februarie 2016, 16:34 de excalibur
ar mai fi ceva totusi....
au crescut incasarile deoarece un oradean persoana fizica care detine un spatiu comercial achita un impozit mai mare cu 500% decat un clujean sau un bucurestean.
Postat 10 Februarie 2016, 16:24 de Florin25
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON