URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2019, 11:00

Atenţie, vin vijelii! COD PORTOCALIU de furtună în tot judeţul Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Meteorologii au emis, joi, un nou cod portocaliu de furtună valabil pentru jumătatea de Nord a ţării, inclusiv pentru judeţul Bihor. Furtunile vor fi cu atât mai violente cu cât temperaturile sunt mai ridicate, în multe regiuni aerul devenind irespirabil.

Potrivit unei informări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, codul portocaliu este valabil începând de joi, de la ora 13, până în noaptea de joi spre vineri, la ora 1.

În acest interval, vor fi intensificări puternice ale vântului, vijelii, grindină şi cantităţi de apă însemnate.

"La începutul intervalului în Moldova şi Maramureş, apoi şi în Transilvania, Crişana, local în Banat şi nord-estul Munteniei, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări puternice, cu rafale, în general, de 80...100 km/h, vor fi vijelii, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale. Îndeosebi în nord-vestul teritoriului se va semnala grindină de dimensiuni medii şi mari, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40 l/mp şi izolat 50...60 l/mp", arată ANM.

Sunt așteptate inclusiv tornade

Vremea va fi deosebit de instabilă în următoarea perioadă. Potrivit unor aplicaţii de tip meteo-radar, sunt aşteptate inclusiv alerte meteo imediate de tip cod roşu în mai multe regiuni.

De altfel, potrivit Meteo Severe, joi, între orele 14-23, judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj şi Maramureş ar urma să fie vizate de un cod roşu de furtuni. De precizat, însă, că, până la transmiterea acestei ştiri, informaţia nu a fost confirmată oficial nici de Agenţia Naţională de Meteorologie, nici de alte instituţii privind situaţiie de urgenţă.

Potrivit textului apărut pe o asemenea aplicaţie, însă, în arealul de mai sus, ar urma să cadă grindină de mari dimensiuni (3-5 cm) şi, izolat, foarte mari (peste 5-6 cm, şi rafale ce ar putea depăşi 100-120 km/h, nefiind exclusă apariţia unei tornade.

În cazul în care asemenea fenomene se for manifesta, populaţia va fi anunţată prin sistemul RO-Alert.

Potrivit site-ului ANM, alerta de tip cod roşu presupune că fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) "vor fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase". 

Sfaturi de la ISU Crişana:

În situaţia manifestării vântului puternic şi căderilor de grindină, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor recomandă populaţiei să se adăpostească în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.      

În cazul în care furtuna este iminentă: 

- Întrerupeţi orice activităţi în aer liber;
- Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism;
- Închideţi ferestrele şi uşile;
- Evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate;
- Deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

În timpul unei furtuni:

- Dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi;
- Reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică;
- Nu vă întindeţi pe pământ;
- Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.;
- Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi;
- Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale;
- Dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON