URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2019, 17:21

Atenție, șoferi! Poliția rutieră a ieșit la „vânătoare” în Bihor cu noul aparat DrugTest (FOTO / VIDEO)

Poliţiştii rutieri bihoreni au ieșit, weekend-ul acesta, pe şoselele din judeţ, pentru a folosi noul aparat de DrugTest, care detectează nouă substanţe cu efect psihoactiv.

Controalele au loc în cadrul unui program desfășurat la nivel național. La acțiunea din noaptea de vineri spre sâmbătă, la care au fost invitați și jurnaliștii orădeni, nu a fost depistat niciun șofer aflat sub influenţa subtanţelor psihoactive, dar au fost întocmite şapte dosare penale. 

Detectează nouă subtanţe

Potrivit comisarului de poliţie Alin Gherman, șeful Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, aparatul DrugTest a intrat în posesia poliţiştilor bihoreni în urmă cu aproximativ o lună. Acesta poate detecta până la nouă subtanţe active, iar procedura de folosire este diferită de cea a aparatelor specifice ale Poliției.

"Se colectează din cavitatea bucală, adică din obrajii interiori, de pe limbă, sub limbă, salivă cu ajutorul unei spatule care se termină cu un bureţel. Apoi spatula este introdusă în DrugTest care va arăta dacă şoferul a consumat sau nu subtanţe psihoactive", a explicat comisarul.

De precizat că, dacă testul iese pozitiv, șoferul este condus la Medicina Legală, pentru recoltarea unor probe biologice, care vor stabili exact cantitățile și sunstanțele din sânge.

În acest sfârșit de săptămână, poliţiştii acţionează atât pentru depistarea persoanelor care conduc autoturisme autoturisme sub influenţa unor subtanţe interzise, cât şi pentru depistarea celor care șofează sub influenţa băuturilor alcoolice.

Şapte dosare penale

În noaptea de vineri spre sâmbătă, poliţiştii Biroului Drumuri Naţionale şi Europene din cadrul Serviciului Rutier Bihor şi poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, au întocmit şapte dosare penale, după cum a precizat pentru BIHOREANUL Ioana Lascău, ofițer la Biroul de presă al Poliției Bihor.

"În jurul orei 23.25, pe strada Mareşal Averescu, poliţiştii au depistat un bărbat de 50 de ani din localitatea Negreni, judeţul Cluj, în timp ce conducea un autoturism având o concentraţie de 1,38 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorului i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei şi a fost întocmit dosar penal", a exemplificat Ioana Lascău.

Pe aceeași stradă, la ora 01.35, poliţiştii au mai întocmit un dosar penal unui tânăr de 20 de ani din Oşorhei care șofa fără a avea permis de conducere.

Un alt bărbat, de 45 de ani, care conducea o autoutilitară, a fost testat cu etilotest, în jurul orei 01.35, în Paleu. "Acesta conducea o autoutilitară având o concentraţie alcoolică de 0.68 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a refuzat recoltarea de probe biologice, astfel i s-a întocmit dosar penal pentru două infracţiuni, de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi de refuzarea recoltării probelor", a mai spus ofiţerul de presă.

Vezi mai jos imagini din timpul acțiunii Poliției!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON