URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2010, 11:24

Atenţie şoferi! Pe toate drumurile din judeţ se circulă în condiţii de iarnă

Se circulă greu

În urma ninsorilor căzute în ultimele zile, pe majoritatea drumurilor din judeţ se circulă în condiţii de iarnă, dar deocamdată nici un drum nu este blocat. "Se circulă pe toate drumurile judeţene, în condiţii de iarnă. Utilajele de deszăpezire lucrează şi noaptea, dar, potrivit normativelor în vigoare, stau să se oprească ninsoarea, iar în funcţie de nivelul de intervenţie al drumului, intervin în maxim 3, 8 sau 12 ore de la oprire", a declarat pentru BIHOREANUL Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean.

Potrivit locotenentului Cristian Herţe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 12 de sesizări prin 112 privind circulaţia greoaie în mai multe zone din judeţ, din cauza prezenţei poleiului şi a zăpezii, numărul acestora fiind în scădere.

Este vorba de DN 19 B, între localitatea Suplacu de Barcău şi municipiul Marghita, DN 76 E între Criştioru de Jos şi Ştei, DN 19 E între Diosig şi Valea lui Mihai, DN 1 (E60) în zona Piatra Craiului, DJ 768 între Calea Mare şi Vintere, DJ 763, între Sudrigiu şi Pietroasa, DJ 191 B între Budoi şi Derna, DJ 764 între Beiuş şi Delani. "În municipiul Oradea, în zona străzilor Adevărului şi Piatra Craiului pe anumite sectoare de drum circulaţia s-a desfăşurat cu dificultate. În toate cazurile am sesizat firmele care se ocupă de deszăpezire, iar numărul apelurilor primite este în scădere", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU.

Drumul Leşu - Stână, impracticabil

Salvamontiştii bihoreni atrag din nou atenţia că, în ciuda faptului că este inclus în hărţile rutiere din memoria dispozitivelor de navigaţie auto tip GPS, drumul dinspre Coada Lacului Leşu - Stâna de Vale şi invers este închis circulaţiei pe perioada de iarnă, fiind impracticabil. În plus, pe numeroase porţiuni ale acestui drum, nu există semnal de telefonie mobilă ceea ce face dificilă solicitarea de ajutor.

Şoferii trebuie să pornească la drum numai după ce s-au informat despre prognoza meteo pe perioada următoare, starea drumurilor şi a accesului în zonă şi să îşi doteze maşinile cu lanţuri antiderapante, o lopată şi un cablu de tracţiune, pentru a putea evita blocarea.

Totodată, turiştii sunt avertizaţi că stratul de zăpadă este încă insuficient de gros şi consistent pentru a permite practicarea sporturilor de iarnă în condiţii de siguranţă.

La fel, amatorii de drumeţii sunt sfătuiţi să pornească în trasee cât mai devreme, pentru a evita întunericul, să urmeze întocmai marcajele traseelor turistice şi să se echipeze corespunzător anotimpului. "Traseele de traversare a crestei principale a masivului Bihor-Vlădeasa nu pot fi abordate decât de către turişti cu mare experienţă, perfect dotaţi tehnic, buni cunoscători ai zonelor tranzitate, capabili de orientare inclusiv în condiţii meteo nefavorabile. În mod special trebuie avută în vedere ceaţa, un fenomen frecvent în zonele alpine", se arată într-un comunicat al Salvamont Salvaspeo Bihor.

Circulaţi prudent

Poliţia le reaminteşte şoferilor să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum (ceaţă, carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei), să asigure buna funcţionare a sistemelor de iluminare-semnalizare şi climatizare-dezaburire, şi atât ei cât şi pasagerii lor să poarte centurile de siguranţă.

Totodată, conducătorii auto nu trebuie să bruscheze comenzile autovehicolului, în schimb să folosească luminile de întâlnire, chiar şi pe timp de zi, să mărească distanţa de siguranţă în mers între vehicule şi să folosească frâna de motor. Pietonii sunt sfătuiţi să traverseze doar prin locurile marcate sau semnalizate şi numai după ce sunt siguri că şoferii le acordă prioritate de trecere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON