URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2011, 15:08

Arşiţa topeşte Oradea. Atenţie când şi cum ieşiţi din casă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Canicula încinge orădenii, la propriu. Temperaturile din ultimele zile au sărit, aproape fără excepţie, de 35 de grade la umbră, iar vineri este prognozată o temperatură medie de 41 de grade Celsius. Mai mult, din princina asfaltului încins şi a traficului rutier, orădenii simt pe propria piele o arşiţă doborâtoare. Cum prognoza meteo în următoarele zile nu e deloc mai răcoroasă, chiar dacă de vineri noapte intră în vigoare un cod galben de ploi şi vijelii, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a dat publicităţii câteva sfaturi privind menţinerea sănătăţii şi în zilele toride.

Luaţi-o încet cu cafeaua, alcoolul şi ţigările!

Primul sfat este evitarea, pe cât posibil, a ieşirii din locuinţe între orele 11 şi 17. Dacă trebuie să ieşiţi din casă, să alegeţi străzile umbrite, să vă acoperiţi capul şi să folosiţi ochelari de soare. De asemenea, e de preferat să îmbrăcaţi haine deschise la culoare, iar compoziţia acestora să fie cât mai puţin sintetică.

Totodată, este indicat să beţi zilnic cel puţin doi litri de lichide, însă nu foarte reci. Cele mai indicate sunt ceaiurile, consumate la temperatura camerei. Alimentaţia în zilele caniculare trebuie să fie adecvată: cât mai puţine grăsimi şi dulciuri şi cât mai multe lactate, fructe şi legume. De evitat sunt şi cafelele, alcoolul şi ţigările.

Ca să vă păstraţi locuinţa cât mai răcoroasă cu putinţă, nu deschideţi geamurile în timpul zilei, ci doar dimineaţa şi seara. Sub nicio formă nu trebuie să lăsaţi copiii în maşini parcate la soare sau să-i duceţi la drum lung într-o maşină fără sistem de climatizare.

Canicula trebuie să vă facă şi mai atenţi la ce mâncaţi, pentru că alimentele depozitate necorespunzător vă pot îmbolnăvi.

Dacă vreţi să vă răcoriţi la scaldă, trebuie să fiţi atenţi la locurile pe care le alegeţi. DSP recomandă să mergeţi doar la ştrandurile şi piscinele anume amenajate, nu în râuri, lacuri şi iazuri unde nu puteţi şti exact care este adâncimea apei şi riscaţi să fiţi atraşi de curenţi de apă. În plus, în aceste locuri riscaţi să vă îmbolnăviţi de leptospiroză, meningită, boli de piele sau digestive.

Nu în ultimul rând, la orice indiciu de boală aţi avea, nu ezitaţi să apelaţi serviciile medicale la numărul unic de urgenţă 112.

Obligaţii pentru patroni

Totodată, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor aminteşte angajaţilor că patronii trebuie să le asigure condiţii minime de confort în timpul programului de muncă.

Astfel, când temperaturile cresc de 37 de grade, angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să asigure ventilaţia la locul de muncă, să alterneze efortul dinamic cu cel static şi să dea angajaţilor care lucrează afară pauze în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Fiecare angajat trebuie să primească minim doi litri de apă pe zi, să aibă echipament individual de protecţie şi să aibă asigurat un loc unde să poată face duş.

Patronii care, din diferite motive nu pot lua astfel de măsuri, trebuie, cu acordul angajaţilor, fie să reducă durata zilei de lucru, fie să eşaloneze programul de lucru înainte de ora 11 şi după ora 17.

Atenţie şi la incendii!

Pe de altă parte, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana atrage atenţia că perioada caniculară e propice producerii incendiilor, mai cu seamă în păduri, în depozite, dar şi în gospodării. Astfel, fumătorii trebuie să aibă grijă pe unde îşi aruncă mucurile de ţigări, iar materialele uşor inflamabile, precum furajele, cărbunii sau rumeguşul, trebuie depozitate în locuri potrivite, pentru că se pot autoaprinde uşor.

Dacă mergeţi la iarbă verde, supravegheaţi continuu focul şi sub nicio formă nu-l lăsaţi aprins la plecare.

Deţinuţii, feriţi de caniculă

Temperaturile ridicate a determinat şi conducerea Penitenciarului Oradea să ia măsuri speciale pentru deţinuţi: creşterea timpului alocat activităţilor în aer liber, asigurarea permanentă a apei de consum, servirea hranei în maxim două ore de la preparare.

Deţinuţilor care muncesc li s-a redus programul de muncă, iar angajaţii Penitenciarului au fost instruiţi pentru a recunoaşte cazurile de insolaţie, dar şi pentru a preveni şi a stinge incendiile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ai dreptate
Ai dreptate, a fost o greseala pe care am remediat-o. Mersi de sesizare :) Adriana Tic
Postat 15 Iulie 2011, 20:12 de @BH
inaltimea apei :))
de cand are apa inaltime si nu adancime? :)))
Postat 15 Iulie 2011, 17:26 de BH
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON