URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2019, 10:00

Aproape 39.000 de bihoreni primesc indemnizaţii de handicap. De anul acesta, plăţile le face AJPIS

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de anul acesta, plata prestaţiilor sociale pentru persoanele cu handicap se face direct de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), şi nu de către DGASPC, aşa cum se întâmpla până acum.

În luna ianuarie s-au făcut plăţi în valoare de peste 9 milioane lei, către 38.616 beneficiari, potrivit unei informări transmise, joi, la solicitarea BIHOREANULUI, de directorul executiv al AJPIS Bihor, Gabriela Iova.

Transferul plăţilor către AJPIS s-a făcut printr-o hotărâre de Guvern. În schimb, ca şi până acum, dosarele vor fi prelucrate tot de DGASPC Bihor. "Stabilirea dreptului, modificarea acestuia, suspendarea, precum şi încetarea acestuia se realizează prin decizie/dispoziţie a directorului executiv al DGASPC, în baza documentului care atestă încadrarea în grad de handicap, conform legii", se arată în răspunsul AJPIS.

Până în data de 3 a fiecărei luni, DGASPC transmite către AJPIS situaţia cu toţi titularii de prestaţii sociale şi sumele care urmează să fie plătite de AJPIS prin mandat poştal sau direct într-un cont bancar. Titularii care vor să schimbe modalitatea în care primesc banii pot cere acest lucru la AJPIS şi la DGASPC.

Până acum banii erau transferaţi de la bugetul de stat către AJPIS, care, mai apoi, îi transfera mai departe către DGASPC, care făcea plăţile.

"Simplificarea procedurii de plată a prestaţiilor sociale pentru persoanele cu handicap prin efectuarea plăţii, din ianuarie 2019, de către agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene şi a municipiului Bucureşti, va asigura un parcurs administrativ şi financiar eficient pentru sprijinirea persoanelor cu handicap", precizează Gabriela Iova.

Deşi legea o prevede, AJPIS Bihor nu a preluat angajaţi de la DGASPC Bihor în urma acestor schimbări, ci a preluat doar în organigramă 4 posturi, deocamdată vacante.

Directorul AJPIS Bihor a mai subliniat că nu s-a întâmpinat nicio problemă în efectuarea plăţilor din ianuarie, aferente lunii decembrie.

Indemnizaţiile neîncasate de o persoană cu handicap decedată se plătesc soţului supravieţuitor, copiilor, părinţilor sau, în lipsa acestora, celorlalţi moştenitori. Aceste sume pot fi solicitate, la AJPIS, de moştenitor.

Pe de altă parte, merită precizat faptul că Guvernul dorește, prin proiectul de buget pe anul 2019, să paseze responsabilitatea plății indemnizațiilor de handicap și a altor prestații sociale, cum ar fi cheltuielile cu copiii din sistemul de protecție, către autoritățile locale, care să le suporte din bugetul propriu. Proiectul de buget urmează să fie supus votului, vineri, în Parlament.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vaii...
Dar cum de nu propune Mircea Chirila reducerea acestui numar de paraziti care stau prin birturi pe spatele celor care muncesc cinstit in tara asta? Se poate face pe cale naturala, transfer in penitenciare sau eutanasiere. Asteptam cu interes urmatorul articol al dansului.
Postat 09 Februarie 2019, 07:56 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON