URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2013, 12:22

APD apără vânzătorii din Piaţa Rogerius: "După modernizare, locurile în piaţă se vor da prin licitaţie!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comercianţii din piaţa Rogerius nu sunt cununaţi cu locurile la mese. Adrian Şimon, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia Oradea, dă de înţeles că reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public îi înduc în eroare pe comercianţii de aici atunci când le promit că după modernizarea acesteia pe bani europeni îşi vor recăpăta de drept vechile locuri.

"Aici trebuie respectate regulile europene şi trebuie făcută o licitaţie", a declarat Şimon, în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurate vineri la sediul asociaţiei.

Preşedintele APD a spus că, având în vedere faptul că piaţa va fi transformată într-un centru de afaceri agricole în baza unei finanţări europene, conducerea ADP va trebui să îşi asume regulile europene. "Nimeni nu-şi poate lua răspunderea că actualii comercianţi îşi vor putea relua locul în piaţă la finalizarea lucrărilor. Există principiul egalităţii de şanse, aşa că locurile vor fi date prin licitaţie. În cel mai bun caz, cei care au acum contract de închiriere vor primi la evaluarea ofertei între 5 şi 10 puncte în plus", a spus preşedintele Pro Democraţia Oradea.

Drept de proprietate

Pe de altă parte, Şimon a afirmat că proiectul de modernizare a pieţei este în întârziere datorită unor probleme legale provocate de existenţa în incinta pieţei a unor magazine aflate în proprietatea a cinci persoane private. Patronii cer ca acestea să fie integrate în viitoarea structură a pieţei sau să primească spaţii la schimb în viitorul centru de afaceri.

"E drept că atunci când porneşti un proiect de amploare aşa cum este acesta, multe lucruri se pot rezolva din mers, dar aici nu mai ţine, e vorba de dreptul la proprietate, care este un principiu european", a declarat Şimon.

Preşedintele Pro Democraţia Oradea a spus că în cazul în care proprietarii acestor magazine ar fi reclamat organismului de supraveghere al derulării proiectelor transfrontaliere de la Budapesta că le este încălcat dreptul de proprietate Primăria ar fi pierdut deja finanţarea proiectului. "Acei oameni ar fi putut trimite oricând o scrisoare la VATI (ONG din Ungaria în cadrul căruia funcţionează secretariatul tehnic româno-maghiar care gestionează fondurile transfrontaliere - n.r.), că nu le este rezolvată problema, şi proiectul cădea", a spus Şimon.

Fără licitaţie

Directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, este însă de altă părere. "Eu nu am cunoştinţă de nicio normă, europeană sau nu, care să ne impună ca la încheierea lucrărilor să facem licitaţie pentru ocuparea locurilor în piaţă. Cei care sunt acum în piaţă cu acte în regulă vor putea reveni fără probleme", a spus directorul.

Liviu Andrica a declarat că le-a promis, în repetate rânduri, comercianţilor care au contracte de închiriere că îşi vor păstra locurile de vânzare, aşa cum s-a întâmplat şi în Piaţa Mare. "În piaţa Cetate s-au mutat 450 de locuri. Aţi auzit de vreun scandal că oamenii nu şi-au reluat locurile la mese după finalizarea lucrărilor? Nu. Câtă vreme sunt eu director aşa se va întâmpla şi în piaţa Rogerius", a spus Andrica.

"Vom ajunge la o înţelegere"

În ceea ce priveşte derularea proiectului, directorul a spus că acesta este în grafic, municipalitatea urmând să achiziţioneze proiectul tehnic al viitorului centru pentru afaceri agricole. "Până nu avem proiectul nu ştim cum vor derula lucrările, de unde începem, nu ştim nimic. Sunt doar speculaţii", a spus Andrica.

Directorul a mai afirmat că spaţiile proprietate privată din incinta pieţei sunt o falsă problemă. "Nu va cădea niciun proiect. Acolo sunt cinci proprietari de spaţii. Am avut cu ei o discuţie la sfârşitul anului trecut şi încă una în urmă cu două săptămâni. Înţelegerea de principiu a fost că vom face schimb de suprafeţe. Ei ne vor da actualele magazine iar noi le vom da altele la final. Se face o evaluare şi, dacă trebuie să le mai dăm bani, le vom da, iar dacă trebuie să mai primim vom primi", a spus Andrica.

Directorul ADP a mai arătat că în momentul de faţă juriştii municipalităţii lucrează la un proiect de contract care va fi propus să stea la baza schimbului de imobile care va exista între municipalitate şi comercianţi. "Sunt convins că vom ajunge la o înţelegere încă înainte să înceapă lucrările", a declarat directorul.

Cu cortul

Conform contractului semnat cu finanţatorul durata de desfăşurare a lucrărilor la Piaţa Rogerius va fi 24 de luni, perioadă în care comercianţii vor fi mutaţi, pe troansoane, într-un cort de circa 1.300 metri pătraţi care va fi amenajat pe platoul din faţa Spitalului Municipal "Gavril Curteanu".

Din valoarea totală a proiectului de 5,7 milioane euro, municipalitatea va avea la dispoziţie 4,7 milioane euro, diferenţa urmând să fie folosită de Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar pentru a-şi finanţa cheltuielile de reabilitare a actualului sediu.

Din suma rezervată Oradiei, finanţarea nerambursabilă va fi de 3 milioane euro (64,7%), 1,7 milioane euro urmând să fie acoperite de la bugetul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
replica la @romanul normal popincuristul lui Ioan Mang PLAGIATORUL
@Romanul normal poupincuristul ex senatorului PSD Ioan Mang PLAGIATORUL ,eu unul ti-am mai explicat cine sunt , ce sunt si de ce sunt asa?Sunt un roman simplu @Romanul Simplu un simplu membru din PSD Bihor care sunt NEMULTUMIT,NEDREPTATIT,INTIMIDAT, de catre actuala conducere corupta a PSD Bihor si presedintele PSD Bihor plagiator Ioan Mang , si scriu ADEVAR si DREPTATE despre toata social democratia bihoreana asta corupta si murdara si ti-am am mai explicat ca cunosc pe deputatul Roman si pe seful lui de cabinet de multa vreme ,si suntem toti 3 persoane distincte si diferite una fata de cealalta, dar tu nu vrei sa intelegi asta ori esti prost , ori esti timpit,cauta in arhiva Ebihoreanul cauta cu 7 ani in urma , pentru ca din vremea aceea eu scriu comentarii si sunt comentator pe forumul Ebihoreanul ,nu asa ca si tine un biet postac de partid ucenic plagiator care scrie comentarii la indemnul si la ordinul lui Ioan Mang PLAGIATORUL.@roman normal popincurist i-a si pe PLAGIATORUL Mang Ioan si semnati petitia aceea on line ``Demisia lui Mang... si du-te , duceti-va cu Dumnezeu , asta decent spus ca sa nu va injur si insult , . Acesta este opinia lui Romanul Simplu .
Postat 03 Februarie 2013, 17:01 de Romanul Simplu
comentariu
CE PIETARI ,CUMPARA DINTR-O PARTE SI VAND IN ALTA PARTE.DOMNULE DIRECTOR AL PIETELOR NE PUNEM INTREBAREA NOI CETATENI ACESUI ORAS ,CATI DIN PIETELE ORASULUI AU CERTIFICAT DE PRODUCATOR???????? SI CARE AU CATI CULTIVA CEEA CE VAND OARE ???????? NU SE SESIZEAZA NIMENI CA TOATE PIETELE DIN ORAS SUNT APROVIZIONATE DIN PIATA PRIVATA DE PE CENTURA SI SUNT CUMPARATE DE LA EVAZIONISTII DIN ACCEA PIATA, OARE AUTORITATLE STATULUI NU OBSERVA ACEST LUCRU?????? SESIZATIVA AUTORITATI ALE STATULUI.
Postat 03 Februarie 2013, 12:32 de oradean
@Romanul Simplu
Tizule, toti cei care au dorit sa-ti cunoasca adevarata fata au aflat cine se ascunde in spatele Romanului Simplu. Tie si deputatului Roman nu va ramane decat sa va dati jos masca, macar in fata celor pe care i-ati batjocorit o buna perioada de timp. Scuzele voastre nu ne serveste la nimic, deoarece timpul a demonstrat cat de josnici pot fi unii care se cred a fi oameni. Tizule, pentru tine nici Dumnezeu nu mai poate face nimic!
Postat 03 Februarie 2013, 11:02 de Romanul normal
replica la comentatorul cu nick name-ul @io
Comentatorul cu nick name-ul @io eu un roman simplu @romanul simplu recunosc ca scriu cu greseli de gramatica ,,nimeni nu este perfect , este perfectibil de adaptat in conditiile date !:))=))NU asta este esentialul problemei sociale civice din Piata Rogerius,esentialul este ca acesti oameni pietari oradeni sunt la mina autoritatilor locale sunt dezbinati si dezorganizati `` DEZBINA si CONDUCE`` asta a aplicat autoritatile locale competente si atata vreme cit ei pietzari oradeni din Piata Rogerious nu se organizeaza si lupta pentru drepturile lor , isi merita soarta toti pietarii de acolo din Piata Rogerius, ca nu o sa vina nimeni sa-i organizeze daca nu se organizeaza ei. Un prieten pietar de acolo din Piata Rogerius imi spunea ce pot face ei decit sa se inchine in fata autoritatilor locale ... EI pietari pot face multe dar sa se organizeze si sa fie organizati intr-un sindicat , unirea face putere , mai multi un glas puternic care-si cere drepturile si libertatile , dreptul de munci si dreptul de a trai decent, altfel toata comunitatea pietarilor de acolo va fi desfiintata , si ziua de miine pentr acesti pietari din Piata rogerius nu .Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 03 Februarie 2013, 08:06 de Romanul Simplu
andrika-ka-maqua
tovarashul Andrichkov minte si cand intreaba lucruri, are un singur Dzeu, e legata tot de o Piata, dar a Unirii, si se pare Ca Considera pietele agro o feuda proprie. Apropo, CE CONTRACT VA FI FACUT CU PIETZARII CAND VOR FI TRIMISI IN CORTURI ?? nu de alta, dar nu se vor afla pe domeniul rapas, si nici conditiile nu vor fi nici macar minime cat acum, mare aparator ce le esti.... Alo, AIO Parcari, faceti si voi un ban cinstit :D
Postat 03 Februarie 2013, 07:03 de tov. Andrikov
@Romanul Simplu
învaţă să scrii corect
Postat 02 Februarie 2013, 19:55 de io
2006
Nimeni nu vorbeste despre demolarea chioscurilor din anul 2006,sigur pe cheltuiala chiriasilor ,motivand ca in 2007 intram in UE. Au fost demolati 11 chioscuri,si ridicate 8 spatii cu un constructor ,care nici nu a predat costructia,deja avea probleme de calitate. Fostii chiriasi nu au primit nici o promisiune decat ca \"va fi licitatie.Spus si facut.Dupa patru luni de asteptare la licitatie au castigat cei mari si tari,care au mai multe magazine in tot orasul. Fostii chiriasi au ramas cu buza umflata si au plecat fiecare unde a putut,chiar au parasit tara. Asta a fost un mare tam-tam dupa care s-au mai ridicat chioscuri ca ciupercile ,dar numai pe baza de relatii.
Postat 02 Februarie 2013, 19:45 de Oradeanul
ce fata de distrus are !!!
la ce magie este acolo ma indoiesc ca va fi ceva legal dar oricum asta e problema organelor cimpetente va creste SPAGA puneti banii la CIPRAPI de zile negre , PROST trebuie sa fi sa dai spaga ca lucrezi de GRATIS :))), faceti va o FUNDATIE atunci :)))
Postat 02 Februarie 2013, 17:23 de vsm
replicala comnetatorul @roman normal popincuristul ex senatorului PSD Ioan Mang PLAGIATORUL
BAH @roman normal popincuristul ex-senatorului PSD ioan Mang PLAGIATORUL smneaza petiua asta on line , sa-ti scriu adresa web/www.petitieonline.com/demisa_lui_mang_din_functia_de_presedinte_psd_bihor#forum. semneaza prietene petitia nu de alta dar sa-i fie mai usor ca sa plece acasa Ioan Mang ex senator plagiator din PSD Bihor.!:))=)) BAH tizule@roman normal poupincurist plgiator sda-ti raspund la acuzatii , 1)imi place sama implic in problemele social esi civice ale cetatenilor din judetul Bihor.2) Nici un cuvand in tot articolul despre cei vizati Prefectura ,Consiliu Judetean , Primarie doar despre Asociatia Pro democratia ,si Administratia Domeniului Public si persoanele implicate pe care nu-i cunosc .3) Suntem 3 persoane distincte diferite una fata de celalta , dar cunosc celelate 2 persoane de mult timp si pe deputatul Roman si pe seful lui de cabinet..4 ) Sa nu ne miram ca in democratie este asa de rau pentru ca cei buni nu se implica , si primeaza cei rai in toata societatea pentrTizule @roman normal popincuristul Plagiatorului Mang am semnat de multe ori cu numele meu pe forumul ebihoreanul,incepe si cauta in arhiva!:))=)).Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 02 Februarie 2013, 16:35 de Romanul Simplu
@Romanul Simplu
Tizule, iar te bagi ca musca-n fundul calului! Implicarea celor la care ai facut referire a existat si exista, doar ca au uitat sa te informeze pe tine in calitate de sef de cabinet al deputatului Roman. Cat priveste implicarea presedintelui APD Oradea, aceasta seamana mai degraba cu un demers la razvratire a actualilor pietari care nu vad cui ar folosi la ceva. Oradea va fi modernizata, incet, dar sigur, cu sau parerea ta, Tizule si a reprezentantului APD. In rest, sa auzim numai de bine, iar cand deputatul iti da acceptul, semneaza cu numele tau adevarat, Tizule!
Postat 02 Februarie 2013, 15:49 de Romanul normal
replica la articol
`Fiecare popor are conducatorii pe care-i merita ` asa si oradenii si locuitori judetului Bihor au conducatorii pe care-i merita , nu s-a vorbit in articol despre despre neimplicarea autoritatilor locale Prefectura cu prefectul Claudiu Pop ,Consiliu Judetean cu presedintele CJ Bihor Cornel Popa si cei doi vicepresedinti ioan Mang PLAGIATORUL si Alexandru Kiss,Primaria Oradea cu primarul Ilie bolojan , doar de ADP si directorul Andreica unu 0, un zerobarat in problemelecare vor urma a pietarilor ,problema aceasta va degenera in conflicte si cazuri sociale grave a pietarilor din piata Rogerius , problema modernizarii Pietei Rogerius trebuie discutata parafata cu toti cei implicati `` verba volant scripta manent `` degeaba-si da cuvantul Andreica pt ca ce este scris cu penitza nu linge mitza.!:))=)) Scrisul si semnarea decatre pietari a precontractelor de inchiriere este obligatorie , pt ca altfel condamnam o comnuitate de oameni ,o bresla , la somaj la nesiguranta zilei de miine, 2 ani este multa vreme si familile pietaruilor trebuie sa traiasca .ORADENI , SOCIETATE CIVILA BIHOREANA SA TRAITI BINE... MANIPULATI DE AUTORITATILE LOCALE Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 02 Februarie 2013, 15:30 de Romanul Simplu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON