URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2018, 15:12

ANI se mai laudă cu un „trofeu”: a prins în incompatibilitate un fost viceprimar din comuna Holod

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia Naţională de Integritate s-a specializat în "vânătoarea" de plevuşcă. Printr-un comunicat dat publicităţii în cursul dimineţii de miercuri, instituţia care veghează la integritatea politicienilor anunţă că a mai descoperit un "lot" de 24 de aleşi şi foşti aleşi locali, în contextul în care anul trecut şi anul acesta nu a reuşit să identifice nicio problemă în contul parlamentarilor, miniştrilor ori şefilor de partide, al primarilor de municipii şi preşedinţilor de Consiliilor Judeţene.

De data aceasta, ANI a anunţat drept "captură", între cei 24, şi un fost viceprimar al comunei bihorene Holod, Adrian Mînz, vinovat de incompatibilitate deoarece "în mandatul 2012 – 2016 a deţinut simultan funcţia de viceprimar şi pe cea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale Iosif Vulcan Holod, încălând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003".

Acest articol prevede că "funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: […] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice[…] g) calitatea de comerciant persoană fizică autorizată […]".

Contactat de BIHOREANUL, Adrian Mînz, care în prezent este consilier ALDE, în opoziţie cu primarul PSD Ioan Horga, recunoaşte că s-a aflat în incompatibilitate, dar numai timp de un an şi, mai ales, că nu a avut niciun fel de beneficiu. "Da, este adevărat, în perioada 2014-2015 am făcut parte din Consiliul de Administraţie al şcolii, dar la fel a fost şi primarul comunei, despre care ANI nu vorbeşte deloc. Nu am luat niciun ban ca membru în Consiliul de Administraţie al şcolii", a declarat Mînz.

Potrivit legii, pentru că a fost găsit în incompatibilitate, acesta este considerat "decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON