URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2019, 14:11

ANI a mai găsit un incompatibil în Bihor: Arhitectul şef al Primăriei Salonta a lucrat şi în privat la o firmă de profil

ANI a mai găsit un incompatibil în Bihor: Arhitectul şef al Primăriei Salonta a lucrat şi în privat la o firmă de profil (sursa foto: radiotimisoara.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat miercuri, la o zi după ce dezvăluise starea de incompatibilitate a unui consilier local din comuna Gepiu care vânduse carburanţi Primăriei comunale, că a constatat o stare de incompatibilitate şi în ceea ce-l priveşte pe arhitectul şef din cadrul Primăriei municipiului Salonta, Bogdan Ionuţ Şchiop.

A avut o "legătură indirectă"

"În perioada 19 septembrie 2018 - 15 mai 2019 a deţinut simultan funcţia de Arhitect Şef în cadrul Primăriei Salonta şi pe cea de arhitect de clădiri în cadrul unei societăţi comerciale, funcţie care este în legătură indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, potrivit fişei postului, încălcând astfel dispoziţiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003", arată ANI într-un comunicat dat publicităţii miercuri.

Potrivit articolului 96 al Legii privind integritatea în funcţiile publice, "funcţionarii publici (...) pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, potrivit fişei postului".

Tot în conformitate cu legea, funcţionarul public faţă de care se constată starea de incompatibilitate este "decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă".

Nicio legătură

Contactat de BIHOREANUL, arhitectul şef al Salontei neagă orice încălcare a legii. Bogdan Ionuţ Şchiop a precizat că potrivit unei alte legi, cea care reglementează exercitarea profesiei de arhitect, are doar două interdicţii de compatibilitate, iar acest lucru l-a explicat şi inspectorilor ANI, care însă nu au dorit să ţină cont de argumentele sale.

"Conform articolului 16 din Legea 184/2001 privind profesia de arhitect, exercitarea dreptului de semnătură este incompatibilă cu două situaţii: cea în care arhitectul îndeplineşte pentru acelaşi proiect funcţia de verificator, de expert sau de consilier ales în cadrul administraţiei publice implicate în procesul de avizare sau de autorizare şi cea în care arhitectul este funcţionar public în cadrul administraţiei publice care are în competenţă avizarea, autorizarea şi controlul lucrării în cauză", a declarat Bogdan Ionuţ Şchiop.

"Am explicat celor de la ANI că am lucrat pentru o firmă privată din Oradea ca arhitect, într-adevăr, având drept de semnătură ca arhitect, urbanist şi audit energetic. Dar această firmă din Oradea nu a avut, nu are şi nici nu intenţionează să aibă vreun proiect legat de municipiul Salonta, care să fie derulat pe raza municipiului Salonta şi care să necesite vreun aviz, vreo autorizaţie sau vreun control din partea arhitectului şef al municipiului Salonta. Mi-au spus că pe legea lor de funcţionare aş fi incompatibil, pentru că firma are o legătură indirectă cu Salonta, dar nu au fost în stare să-mi spună în ce constă această legătură indirectă", a mai spus Şchiop.

Alţii o fac mascat

Pe de altă parte, arhitectul şef al municipiului Salonta a susţinut că în administraţia din judeţul Bihor sunt arhitecţi ai municipiilor şi oraşelor care întocmesc proiecte pentru firme private, dar acestea sunt semnate formal de alţi colegi, pentru a nu se supune rigorilor legii.

"În Bihor, şi nu numai în Bihor, funcţionari din domeniul urbanismului uzează de poziţiile lor pentru diferite proiecte, dar uzează de dreptul de semnătură al altor arhitecţi, care îşi pun semnătura de complezenţă pe ele. În ce mă priveşte, eu am vrut să lucrez legal, dacă voiam să încalc legea făceam şi eu uz de semnături de complezenţă", a spus Şchiop.

Acesta a precizat că va contesta constatarea ANI de incompatibilitate în cazul său: "Dacă voi câştiga procesul, îmi voi face meseria la fel, fără să suprapun atribuţiile de funcţionar public cu cele de arhitect la o firmă privată. Dacă voi pierde, mă voi retrage din funcţia publică".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON