URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2010, 14:48

Angajaţii municipalităţii au primit anul acesta stimulente de 1,4 milioane de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul acesta angajaţii municipalităţii au primit în total stimulente în valoare de circa 1,4 milioane lei, valoarea acestora în luna decembrie ridicându-se la 255.217 lei.

Cele mai consistente stimulente au revenit în această lună Direcţiei Economice, care a avut la dispoziţie un buget de 106.636 lei, de 4,6 ori mai mare decât Direcţia Tehnică, structură căreia i-a revenit "doar" 23.177 lei. La fel, angajaţii din directa subordine a primarului au primit 23.038 lei, cei ai Direcţiei Juridice au încasat 20.176 lei, celor din Instituţia Arhitectului Şef le-a revenit 18.794 lei, iar Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Europeană a primit 6.003 lei. Administraţia Imobiliară Oradea, instituţie care păstoreşte imobilele oraşului, a primit pe decembrie stimulente în valoare de 46.613 lei.

Stimulente prevăzute prin lege, nu prime

În ciuda sumelor consistente plătite lunar de municipalitate, primarul Ilie Bolojan a declarat pentru BIHOREANUL că Primăria a plătit angajaţilor doar stimulentele la plata cărora era obligată prin lege. "Există un mecanism stabilit de lege prin care un procent din sumele încasate din penalităţile recuperate sau din amenzile încasate se are ca destinaţie exclusivă plata angajaţilor. Este singura pârghie prin care ca angajator poţi să diferenţiezi între un om care a lucrat mai mult şi unul care a lucrat mai puţin şi e o pârghie pe care vreau să o folosesc", a declarat Bolojan.

Primarul a justificat astfel bugetul mare de stimulente acordat pentru cei 116 angajaţi ai Direcţiei Economice puşi să urmărească încasarea veniturilor la bugetul local în comparaţie cu alte structuri ale municipalităţii, recompensate mai modest. "Probabil că bugetul de stimulente acordat Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană care aduce bani europeni în Oradea pare mic, dar ţin să spun că angajaţii acestei direcţii primesc, din start, un supliment de 75% la salariu", a spus primarul.

În ceea ce priveşte Direcţia Tehnică, ce numără 38 de angajaţi, Ilie Bolojan a afirmat că oraşul nu îşi poate asuma riscul ca funcţionarii care fac parte din comisiile de licitaţii sau cele de recepţie a lucrărilor să fie prost plătiţi. "În condiţiile în care preţul mediu al construcţiilor civile puse în operă a scăzut la 50% iar costurile asfaltărilor au coborât la 60%, eu cred că aceşti oameni merită să primească stimulente, pentru că altfel le-a fi primit probabil de la alţii şi nu în folosul orădenilor", a spus primarul.

Un mecanism transparent

Şeful executivului local a precizat că acordarea stimulentelor a ţinut exclusiv de şefii de direcţii, cei mai în măsură să aprecieze munca subalternilor. "Primarul nu s-a implicat deloc în stabilirea sumei pe care o primeşte fiecare angajat. Directorii au repartizat un buget serviciilor din subordine, şefii de servicii, birourilor, iar şefii de birou şi-a anunţat colegii cât va primi fiecare. Este un mecanism transparent, în baza căruia şefii nu pot avea simpatii pentru că se lasă cu scandal", a zis Bolojan.

Conform estimărilor Primăriei, anul acesta angajaţii municipalităţii au primit în total stimulente în valoare de circa 1,4 milioane de lei. La această sumă se adaugă alte 1,2 milioane reprezentând drepturile speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă, acordate funcţionarilor publici prin Contactul colectiv ce muncă, primele de vacanţă acordate pe anul în curs, în valoare de 294.282 lei, şi salariile de merit estimate la 22.028 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Asteptam clarificari!
Stimulentele trebuiesc justificate prin performanta, ori nimeni nu vorbeste despre asa ceva in Primaria Oradea.
Postat 30 Decembrie 2010, 15:02 de safe
fiecare angajat are un contract de munca in care e scris negru pe alb ce are de primit ... si la prefectura, si la primarie si la scoli , si la spitale ...etc si la privat ... asa ca , cititi fiecare contractul ; iar daca acel contract nu se respceta , exista justitie !!!
Postat 28 Decembrie 2010, 20:29 de florin
ordinari!
Pai da! si Spitalul judetean tine de primarie.De ce nu se da prime de vacanta? De ce nu se da al 13 salariu? Angajatii de la primarie sint "primo inter pares"-primul intre egali? La ei se poate la altii nu? D-aia cresc taxele locale si amenzile de parcari si alte mizerii sociale? sa-si umfle d-nealor buzunarul sub pretextul ca au avut realizari? TOTI avem realizari unde muncim, fiindca nu am avea realizari an fi dati afara si de aceia ne ducem la lucru sa "realizam" sa ne facem treaba! De aia e SALARIU, ca o recompensa a muncii prestate.Auzi "stimulente"...parca am fi in sex-shop!
Postat 28 Decembrie 2010, 17:08 de doctor
dreptatea dulailor
se pare ca unii bugetari sunt mai bugetari ca altii...e o sfidare la adresa celorlalti angajati de la buget si totodata o sfidare la adresa legii
Postat 28 Decembrie 2010, 15:38 de bugetar
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON