URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 19 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Faţă de ediţiile de mai demult, la Gala Premiilor lui Bihorel de anul acesta au lipsit aproape toţi destinatarii înţepăturilor publice cu parfum de premiu. Nu a fost o surpriză pentru nimeni. Din păcate, acesta este un semn că, deşi râde tot mai mult, clasa politică se află într-o pierdere constantă a simţului umorului. Premiile lui Bihorel nu au vrut să umilească niciodată, ci doar au luat în balon lucruri cunoscute de toată lumea: derapaje pe lângă lege, tare de comportament, învârteli şi mânăreli făcute pe sub masă, eşecuri profesionale sau chiar condamnări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
04 Aprilie 2011, 17:31

Anestezistul acuzat că şi-a ucis pacienta: "Ce aparate? Eu supraveghez pulsul cu degetul"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Tribunalul Bihor s-a desfăşurat, miercurea trecută, procesul deschis pe numele anestezistului Vladimir Topală (foto) şi al ginecologului Radu Scridon, din cadrul Spitalului Municipal Beiuş, acuzaţi de malpraxis după ce, în 2006, Marcela Gruie, o tânără de doar 28 ani le-a murit pe masa de operaţie, în timpul unei intervenţii de cezariană.

Ancheta demarată de Colegiul Medicilor dar şi expertizele medicale ulterioare au stabilit faptul că femeia nu a fost tratată corect în timpul operaţiei dar nici înainte. Deşi a stat internată mai bine de o săptămână, pacientei nu i s-au făcut analizele obligatorii înaintea unei intervenţii, cum ar fi EKG. "Îmi creează imaginea unei echipe anestezico-chirurgicale cel puţin prea grăbite ca să nu spun iresponsabile", se arată în raportul Comisiei Superioare de Disciplină a Colegiului Medicilor care consideră, de asemenea, că realizarea şi monitorizarea anesteziei "ridică mari semne de întrebare asupra corectitudinii şi profesionalismului medicului intimat".

Mai mult decât atât, potrivit Comisiei, modul în care medicii au încercat să o resusciteze pe tânără denotă o proastă pregătire. "Punând în discuţie resuscitarea cardio-respiratorie şi cerebrală care apar în Foaia de Observaţie ca începute imediat de la apariţia stopului şi coroborând rezultatele obţinute, pot afirma că ori nu sunt descrise corect în Foaia de Observaţie ori echipa nu stăpâneşte tehnica de resuscitare".

Condamnat cu suspendare

În prima fază, Topală, şeful Secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal Beiuş, a fost condamnat de Judecătoria Beiuş la 3 ani de închisoare cu suspendare iar medicul ginecolog a fost achitat, însă sentinţa i-a nemulţumit atât pe reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, cei care au efectuat ancheta, cât şi familia tinerei, care au atacat soluţia prin apel, la Tribunalul Bihor, solicitând condamnarea ambilor medici.

03 Doseanu_4.jpg"Medicul ginecolog este cel puţin în egală măsură răspunzător cu anestezistul, pentru că a efectuat o intervenţie care nu era necesară şi în condiţiile în care nu avea în blocul operator nici aparatură şi nici substanţe suficiente în caz de urgenţă, defibrilator, adrenalină şi monitor cardio. Au resuscitat-o manual, de i-au rupt sternul. Considerăm că nici despăgubirile civile nu sunt pe măsură. E vorba de câte 40.000 de euro pentru soţ şi pentru cei doi copii. Or, şi în cazuri de malpraxis soldate cu mutilări, nu cu deces, s-au acordat despăgubiri mult mai mari", a declarat Răzvan Doseanu (foto), avocatul lui Dorel Gruie.

Nicio problemă

Magistraţii Tribunalului Bihor au demarat, miercurea trecută, cercetarea judecătorească, cu audierea medicului Vladimir Topală, care, iniţial, în faţa judecătorilor din Beiuş, a refuzat să facă declaraţii.

Interogatoriul a durat aproape 5 ore, timp în care, anestezistul şi-a susţinut continuu nevinovăţia, aruncând vina pentru moartea pacientei ba pe subfinanţarea sistemului sanitar ba pe colegul său de dosar, ginecologul Radu Scridon care nu ar fi completat corect fişa clinică de observaţii a pacientei şi nu i-a comunicat că aceasta a avut probleme cardiace.

"Pe 17 noiembrie 2006, am văzut-o pentru prima dată pe pacientă şi i-am făcut un examen clinic", a declarat Topală. În ce a constat examenul? "Am intervievat pacienta cu privire la starea de sănătate, ea nedeclarând nicio patologie, după care i-am luat tensiunea, care era 120 cu 80 şi pulsul, adică am verificat numărul respiraţiilor prin numărare, acesta fiind procedeul standard", a explicat medicul. Nicidecum vreun EKG, ori vreo analiză de sânge...

Apoi, după "examenul clinic", i-a verificat pacientei analizele efectuate până atunci şi, cum nu a constatat nicio problemă medicală, tânăra a fost dusă în sala de operaţie.

Aparat? Pentru ce?

În sala de operaţie, tinerei i s-a luat din nou pulsul, tensiunea, şi i s-a verificat respiraţia. La fel de lapidar, deşi spitalul deţinea cardiomonitor, care putea supraveghea permanent toate funcţiile vitale ale tinerei, în timpul intervenţiei. "La momentul respectiv, pentru sala de operaţie nu erau necesare pentru anestezie decât instrumentele clasice de supraveghere a unui pacient, stetoscop şi tensiometru", a recunoscut senin medicul, aruncând vina pentru neglijenţa sa pe faptul că, "la vremea respectivă, nu exista vreo dispoziţie legală care să impună prezenţa unui monitor cardio în sala de operaţie".

De fapt, după cum a dezvăluit Topală, până la moartea Marcelei Gruie, nu a folosit niciodată un astfel de aparat în cazul intervenţiilor de cezariană. "De altfel, nici în celelalte tipuri de operaţii nu se foloseau cardiomonitoare pentru că acestea nu au fost impuse prin lege, iar administraţiile spitalelor nu le-au cumpărat".

Tot Topală a recunoscut, însă, culmea, că "în intervenţiile chirurgicale de tipul cezarienei este esenţială verificarea tensiunii şi pulsului deoarece pot avea loc schimbări semnificative ale tensiunii. Este foarte important pentru medic să ştie care este tensiunea de la care porneşte în momentul iniţierii anesteziei şi a operaţiei". Iar el a făcut ce a ştiut: a monitorizat pacienta luându-i pulsul permanent cu degetul pe încheietura mâinii. "Eu am rămas în sala de operaţie şi lângă pacientă, i-am luat acesteia pulsul pe toată durata intervenţiei". Pe româneşte, e important dar dacă nu-i obligatoriu, nu se face...

Mâţa moartă în curtea ginecologului

Marcela Gruia.jpgMedicul nu s-a deranjat să ceară un cardiomonitor nici când, imediat după anestezie, Marcelei Gruie (foto) i-a căzut brusc tensiunea de la 120 cu 80 la 80 cu 60. Mai mult decât atât, incidentul nu l-a comunicat nici măcar medicului ginecolog care urma să facă intervenţia chirurgicală, pentru că "era un incident minor ce putea să fie gestionat de medicul anestezist şi nu orice incident de importanţă minoră trebuie comunicat medicului operator".

I-a administrat efedrină, după care operaţia a continuat fără probleme până în momentul în care s-a pregătit extragerea fătului, moment în care "pacienta a acuzat dureri epigastrice, a început să se cianozeze, iar imediat după scoaterea fătului a survenit un stop cardiorespirator".

Pentru a readuce tânăra în simţiri, medicii au solicitat şi intervenţia unui cardiolog, care a adus cu el şi un cardiomonitor. Degeaba. "La foarte scurt timp după terminarea operaţiei a survenit cel de-al doilea stop cardiorespirator iresuscitabil", a spus Topală, negând însă că ar fi avut vreo vină pentru tragedia produsă deoarece tânăra a avut probleme cardiace care nu i-au fost aduse la cunoştinţă. "În foaia de observaţie nu s-a consemnat nimic. Mie mi s-a prezentat o pacientă sănătoasă", a declarat el. Întrebat de judecător ce ar fi făcut dacă ar fi ştiut că tânăra are probleme medicale, anestezistul a răspuns sec. "Nu ştiu dacă această informaţie ar fi influenţat decizia mea", a declarat Topală.

Toţi sunt superficiali, el e deştept

În finalul audierilor, Topală a solicitat audierea unui cardiolog, care să explice dacă anestezicul putea să agraveze boala cardiacă de care suferea tânăra, dar şi a medicilor legişti care au efectuat necropsia şi au întocmit expertizele, Camelia Buhaş şi Gabriel Mihalache, cel din urmă fiind şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor.

Rapoartele medicilor au evidenţiat existenţa unei culpe medicale, arătând că "operaţia de cezariană a fost corect executată", însă monitorizarea anesteziei a fost "deficitară", motiv pentru care nu s-a observat că tânăra a reacţionat negativ la anestezic.

Anestezistul pretinde însă că expertizele, avizate şi de forul suprem în domeniu, sunt superficiale deoarece nu a avut în vedere "decât analizele histopatologice şi morfologice". Topală a recunoscut, totuşi, cu jumătate de gură, că a fost sancţionat de Colegiul Medicilor cu avertisment şi obligat la cursuri de specializare. Comisia medicală care l-a anchetat a apreciat că "dacă tipul de anestezie a fost ales corect, realizarea şi monitorizarea anesteziei au fost deficitare".

Anestezistul pretinde, însă, că deficienţele care i s-au imputat nu au influenţat în vreun mod starea pacientei. "Am făcut tot ce se putea în situaţia dată, nu numai pentru condiţiile spitalului din Beiuş ci şi pentru altă parte", a declarat anestezistul.

La sfârşitul şedinţei de judecată, instanţa a admis solicitarea lui Topală iar audierea medicilor va avea loc la următorul termen al procesului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
expert
sprijin, informatii, consultanta; expert judiciar medicina expert national medical 0728728444, euromasterplan@gmail.com
Postat 05 Aprilie 2011, 22:06 de mc
TRISTTT, ff trist- NU EXISTA dreptate , evista viata si moarte
"Pentru a readuce tânăra în simţiri, medicii au solicitat şi intervenţia unui cardiolog, care a adus cu el şi un cardiomonitor. Degeaba. "La foarte scurt timp după terminarea operaţiei a survenit cel de-al doilea stop cardiorespirator iresuscitabil", a spus Topală, negând însă că ar fi avut vreo vină pentru tragedia produsă deoarece tânăra a avut probleme cardiace care nu i-au fost aduse la cunoştinţă." CURAT ca lacrima de unde sa stie scrie pe fruntea unui om ce probleme au:) ce sa mai spui asta e viata ne nastem si murim dar vrem sa fim superiori lui d-zeu nu acceptam moartea , e viciu o boala mai periculoasa ca cancerul, sida.
Postat 05 Aprilie 2011, 09:58 de ciudat de trist
partinitor articol
Doseanu a mirosit cazul si ca e rost de ceva sume consistente si forteaza nota prin presa. Articolul e subiectiv si partinitor. Se prezinta cu patos varianta Doseanu iar cealalta parte este luata in raspar. Acuma depinde de judecatori daca se reuseste influentarea lor prin presa. Eu zic ca nu . Sunt trecuti prin focurile Bihoreanului si nu mai au frica de asemenea comentarii. E un proces tehnic si singurii care trebuiesc ascultati sunt expertii. Restul e gargara ieftina.
Postat 05 Aprilie 2011, 07:28 de ascundeanu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Urmaşii Marii Uniri îşi cinstesc înaintaşii: În Chioag a fost dezvelită o placă în memoria săteanului care s-a dus, în 1918, la Alba Iulia (FOTO)
 • Cartea 'România, te iubesc' a fost lansată la Oradea. Jurnalistul Alex Dima: „Aici este dovada că se poate!” (FOTO/VIDEO)
 • Drumul nou dintre Oradea şi Sântandrei, deschis circulaţiei. Cei doi primari au anunţat noi investiţii în traficul dintre cele două localităţi (FOTO/VIDEO)
 • Zăpada face ravagii în Bihor: 79 de localităţi fără curent, peste 28.000 de cetăţeni afectaţi! (FOTO)
 • A venit zăpada! Utilajele RER Vest au ieşit pe străzile Oradiei (FOTO)
 • „Lumea contemporană. Puncte de vedere”: La Muzeul Țării Crișurilor a fost vernisată expoziția de sculptură a artistului Ovidiu Pascu (FOTO)
 • Gala Premiilor lui Bihorel 2018. Petrecere cu poante video, caricaturi şi concert Compact la Majoratul BIHOREANULUI. Vezi câteva momente! (FOTO / VIDEO)
 • Campionul K1 Adrian Maxim, prins de procurorii DIICOT Oradea cu un kilogram de cannabis. Sportivul a fost arestat şi trimis în judecată (FOTO)
 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON