URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 23 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Niște asociații care primeau de la cetățeni acea brumă de bani de 2% din impozitele pe 2017, pentru a mai acoperi nevoile copiilor cu grave probleme de sănătate, s-au trezit că sumele au fost deturnate către niște parohii ortodoxe. S-au trezit anul acesta pentru că e prima dată când ANAF-ul trimite fiecărui donator o scrisoare prin care-l informează cui a donat acești bani...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
04 Aprilie 2011, 17:31

Anestezistul acuzat că şi-a ucis pacienta: "Ce aparate? Eu supraveghez pulsul cu degetul"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Tribunalul Bihor s-a desfăşurat, miercurea trecută, procesul deschis pe numele anestezistului Vladimir Topală (foto) şi al ginecologului Radu Scridon, din cadrul Spitalului Municipal Beiuş, acuzaţi de malpraxis după ce, în 2006, Marcela Gruie, o tânără de doar 28 ani le-a murit pe masa de operaţie, în timpul unei intervenţii de cezariană.

Ancheta demarată de Colegiul Medicilor dar şi expertizele medicale ulterioare au stabilit faptul că femeia nu a fost tratată corect în timpul operaţiei dar nici înainte. Deşi a stat internată mai bine de o săptămână, pacientei nu i s-au făcut analizele obligatorii înaintea unei intervenţii, cum ar fi EKG. "Îmi creează imaginea unei echipe anestezico-chirurgicale cel puţin prea grăbite ca să nu spun iresponsabile", se arată în raportul Comisiei Superioare de Disciplină a Colegiului Medicilor care consideră, de asemenea, că realizarea şi monitorizarea anesteziei "ridică mari semne de întrebare asupra corectitudinii şi profesionalismului medicului intimat".

Mai mult decât atât, potrivit Comisiei, modul în care medicii au încercat să o resusciteze pe tânără denotă o proastă pregătire. "Punând în discuţie resuscitarea cardio-respiratorie şi cerebrală care apar în Foaia de Observaţie ca începute imediat de la apariţia stopului şi coroborând rezultatele obţinute, pot afirma că ori nu sunt descrise corect în Foaia de Observaţie ori echipa nu stăpâneşte tehnica de resuscitare".

Condamnat cu suspendare

În prima fază, Topală, şeful Secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal Beiuş, a fost condamnat de Judecătoria Beiuş la 3 ani de închisoare cu suspendare iar medicul ginecolog a fost achitat, însă sentinţa i-a nemulţumit atât pe reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, cei care au efectuat ancheta, cât şi familia tinerei, care au atacat soluţia prin apel, la Tribunalul Bihor, solicitând condamnarea ambilor medici.

03 Doseanu_4.jpg"Medicul ginecolog este cel puţin în egală măsură răspunzător cu anestezistul, pentru că a efectuat o intervenţie care nu era necesară şi în condiţiile în care nu avea în blocul operator nici aparatură şi nici substanţe suficiente în caz de urgenţă, defibrilator, adrenalină şi monitor cardio. Au resuscitat-o manual, de i-au rupt sternul. Considerăm că nici despăgubirile civile nu sunt pe măsură. E vorba de câte 40.000 de euro pentru soţ şi pentru cei doi copii. Or, şi în cazuri de malpraxis soldate cu mutilări, nu cu deces, s-au acordat despăgubiri mult mai mari", a declarat Răzvan Doseanu (foto), avocatul lui Dorel Gruie.

Nicio problemă

Magistraţii Tribunalului Bihor au demarat, miercurea trecută, cercetarea judecătorească, cu audierea medicului Vladimir Topală, care, iniţial, în faţa judecătorilor din Beiuş, a refuzat să facă declaraţii.

Interogatoriul a durat aproape 5 ore, timp în care, anestezistul şi-a susţinut continuu nevinovăţia, aruncând vina pentru moartea pacientei ba pe subfinanţarea sistemului sanitar ba pe colegul său de dosar, ginecologul Radu Scridon care nu ar fi completat corect fişa clinică de observaţii a pacientei şi nu i-a comunicat că aceasta a avut probleme cardiace.

"Pe 17 noiembrie 2006, am văzut-o pentru prima dată pe pacientă şi i-am făcut un examen clinic", a declarat Topală. În ce a constat examenul? "Am intervievat pacienta cu privire la starea de sănătate, ea nedeclarând nicio patologie, după care i-am luat tensiunea, care era 120 cu 80 şi pulsul, adică am verificat numărul respiraţiilor prin numărare, acesta fiind procedeul standard", a explicat medicul. Nicidecum vreun EKG, ori vreo analiză de sânge...

Apoi, după "examenul clinic", i-a verificat pacientei analizele efectuate până atunci şi, cum nu a constatat nicio problemă medicală, tânăra a fost dusă în sala de operaţie.

Aparat? Pentru ce?

În sala de operaţie, tinerei i s-a luat din nou pulsul, tensiunea, şi i s-a verificat respiraţia. La fel de lapidar, deşi spitalul deţinea cardiomonitor, care putea supraveghea permanent toate funcţiile vitale ale tinerei, în timpul intervenţiei. "La momentul respectiv, pentru sala de operaţie nu erau necesare pentru anestezie decât instrumentele clasice de supraveghere a unui pacient, stetoscop şi tensiometru", a recunoscut senin medicul, aruncând vina pentru neglijenţa sa pe faptul că, "la vremea respectivă, nu exista vreo dispoziţie legală care să impună prezenţa unui monitor cardio în sala de operaţie".

De fapt, după cum a dezvăluit Topală, până la moartea Marcelei Gruie, nu a folosit niciodată un astfel de aparat în cazul intervenţiilor de cezariană. "De altfel, nici în celelalte tipuri de operaţii nu se foloseau cardiomonitoare pentru că acestea nu au fost impuse prin lege, iar administraţiile spitalelor nu le-au cumpărat".

Tot Topală a recunoscut, însă, culmea, că "în intervenţiile chirurgicale de tipul cezarienei este esenţială verificarea tensiunii şi pulsului deoarece pot avea loc schimbări semnificative ale tensiunii. Este foarte important pentru medic să ştie care este tensiunea de la care porneşte în momentul iniţierii anesteziei şi a operaţiei". Iar el a făcut ce a ştiut: a monitorizat pacienta luându-i pulsul permanent cu degetul pe încheietura mâinii. "Eu am rămas în sala de operaţie şi lângă pacientă, i-am luat acesteia pulsul pe toată durata intervenţiei". Pe româneşte, e important dar dacă nu-i obligatoriu, nu se face...

Mâţa moartă în curtea ginecologului

Marcela Gruia.jpgMedicul nu s-a deranjat să ceară un cardiomonitor nici când, imediat după anestezie, Marcelei Gruie (foto) i-a căzut brusc tensiunea de la 120 cu 80 la 80 cu 60. Mai mult decât atât, incidentul nu l-a comunicat nici măcar medicului ginecolog care urma să facă intervenţia chirurgicală, pentru că "era un incident minor ce putea să fie gestionat de medicul anestezist şi nu orice incident de importanţă minoră trebuie comunicat medicului operator".

I-a administrat efedrină, după care operaţia a continuat fără probleme până în momentul în care s-a pregătit extragerea fătului, moment în care "pacienta a acuzat dureri epigastrice, a început să se cianozeze, iar imediat după scoaterea fătului a survenit un stop cardiorespirator".

Pentru a readuce tânăra în simţiri, medicii au solicitat şi intervenţia unui cardiolog, care a adus cu el şi un cardiomonitor. Degeaba. "La foarte scurt timp după terminarea operaţiei a survenit cel de-al doilea stop cardiorespirator iresuscitabil", a spus Topală, negând însă că ar fi avut vreo vină pentru tragedia produsă deoarece tânăra a avut probleme cardiace care nu i-au fost aduse la cunoştinţă. "În foaia de observaţie nu s-a consemnat nimic. Mie mi s-a prezentat o pacientă sănătoasă", a declarat el. Întrebat de judecător ce ar fi făcut dacă ar fi ştiut că tânăra are probleme medicale, anestezistul a răspuns sec. "Nu ştiu dacă această informaţie ar fi influenţat decizia mea", a declarat Topală.

Toţi sunt superficiali, el e deştept

În finalul audierilor, Topală a solicitat audierea unui cardiolog, care să explice dacă anestezicul putea să agraveze boala cardiacă de care suferea tânăra, dar şi a medicilor legişti care au efectuat necropsia şi au întocmit expertizele, Camelia Buhaş şi Gabriel Mihalache, cel din urmă fiind şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor.

Rapoartele medicilor au evidenţiat existenţa unei culpe medicale, arătând că "operaţia de cezariană a fost corect executată", însă monitorizarea anesteziei a fost "deficitară", motiv pentru care nu s-a observat că tânăra a reacţionat negativ la anestezic.

Anestezistul pretinde însă că expertizele, avizate şi de forul suprem în domeniu, sunt superficiale deoarece nu a avut în vedere "decât analizele histopatologice şi morfologice". Topală a recunoscut, totuşi, cu jumătate de gură, că a fost sancţionat de Colegiul Medicilor cu avertisment şi obligat la cursuri de specializare. Comisia medicală care l-a anchetat a apreciat că "dacă tipul de anestezie a fost ales corect, realizarea şi monitorizarea anesteziei au fost deficitare".

Anestezistul pretinde, însă, că deficienţele care i s-au imputat nu au influenţat în vreun mod starea pacientei. "Am făcut tot ce se putea în situaţia dată, nu numai pentru condiţiile spitalului din Beiuş ci şi pentru altă parte", a declarat anestezistul.

La sfârşitul şedinţei de judecată, instanţa a admis solicitarea lui Topală iar audierea medicilor va avea loc la următorul termen al procesului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
expert
sprijin, informatii, consultanta; expert judiciar medicina expert national medical 0728728444, euromasterplan@gmail.com
Postat 05 Aprilie 2011, 22:06 de mc
TRISTTT, ff trist- NU EXISTA dreptate , evista viata si moarte
"Pentru a readuce tânăra în simţiri, medicii au solicitat şi intervenţia unui cardiolog, care a adus cu el şi un cardiomonitor. Degeaba. "La foarte scurt timp după terminarea operaţiei a survenit cel de-al doilea stop cardiorespirator iresuscitabil", a spus Topală, negând însă că ar fi avut vreo vină pentru tragedia produsă deoarece tânăra a avut probleme cardiace care nu i-au fost aduse la cunoştinţă." CURAT ca lacrima de unde sa stie scrie pe fruntea unui om ce probleme au:) ce sa mai spui asta e viata ne nastem si murim dar vrem sa fim superiori lui d-zeu nu acceptam moartea , e viciu o boala mai periculoasa ca cancerul, sida.
Postat 05 Aprilie 2011, 09:58 de ciudat de trist
partinitor articol
Doseanu a mirosit cazul si ca e rost de ceva sume consistente si forteaza nota prin presa. Articolul e subiectiv si partinitor. Se prezinta cu patos varianta Doseanu iar cealalta parte este luata in raspar. Acuma depinde de judecatori daca se reuseste influentarea lor prin presa. Eu zic ca nu . Sunt trecuti prin focurile Bihoreanului si nu mai au frica de asemenea comentarii. E un proces tehnic si singurii care trebuiesc ascultati sunt expertii. Restul e gargara ieftina.
Postat 05 Aprilie 2011, 07:28 de ascundeanu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Investiţie de peste 700.000 euro. Prima seră hidroponică de roşii cherry din Bihor a fost inaugurată la Toboliu (FOTO)
 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON