URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2019, 13:09

Anchetă pentru ucidere din culpă în cazul fetiței omorâte de o poartă de fotbal. Copila se afla la un curs de dans! (FOTO)

Anchetă pentru ucidere din culpă în cazul fetiței omorâte de o poartă de fotbal. Copila se afla la un curs de dans! (FOTO) Accidentul din Crâncești a șocat comunitatea. În memoria copilei ucisă de poartă (foto fundal), localnicii au aprins o candelă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş a început o anchetă pentru ucidere din culpă în cazul fetiţei de 7 ani omorâte de o poartă de fotbal din curtea şcolii primare din Crânceşti.

Informaţia a fost comunicată, la solicitarea BIHOREANULUI, de purtătorul de cuvânt al Parchetului din Beiuş, procurorul Cosmin Pantea. Potrivit acestuia, întâmplarea s-a produs miercuri după amiază, în jurul orei 18.45, în curtea Şcolii Primare din localitatea Crânceşti, comuna Dobreşti, poarta căzând "peste minora I.L.A. în vârstă de 7 ani, producând decesul acesteia".

"În cauză a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, prevăzute de articolul 192 aliniatul 1 Cod Penal, cercetările urmând a fi continuate în vederea clarificării împrejurărilor în care s-a produs decesul, sub supravegherea procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş", se arată în informare.

Joacă mortală

Fetiţa, care era elevă în clasa I chiar la respectiva şcoală, participa la un curs de dans care se ţine de ceva timp la căminul cultural din Crânceşti, imobil vecin cu şcoala primară şi care are o curte comună cu unitatea de învăţământ.

"Am aflat şi eu azi despre acest curs, nu aveam cunoştinţă de el, se ţine la iniţiativa tinerilor din sat. A început aseară la ora 18, au participat circa 30 de tineri şi copii, dar şi foarte mulţi părinţi. La 18.40, copiii au primit pauză, iar după circa 5 minute s-a întâmplat această tragedie", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL, Livia Gego, directoarea Liceului Tehnologic Dobreşti, în subordinea căruia se află Şcoala primară din Crânceşti.

Cum anume a căzut poarta pe fetiţă, directoarea nu ştie. În schimb, spune că acele porţi au fost puse acolo de reprezentanţii Primăriei. "Noi nu folosim curtea şcolii, avem 10 elevi în această şcoală. Porţile au fost montate acolo de reprezentanţii Primăriei Dobreşti, la cererea tinerilor din sat, ca să poată juca fotbal", a declarat Gego.

Directoarea a mai precizat că curtea şcolii este comună nu doar cu curtea căminului cultural, ci şi cu a dispensarului din sat. Altfel spus, era foarte accesibilă oricărui copil.

Cine-a montat poarta?

Primarul comunei Dobreşti, Nicolae Neag, susţine că nu ştie cine anume a pus porţile în curtea şcolii. "E adevărat că angajaţii Primăriei au dus porţile acolo, în mai 2018, dar le-au lăsat culcate, în apropierea grupurilor sanitare, în ideea că poate cândva vor fi montate. Dar cine le-a pus sus, habar nu am", a declarat primarul, joi, pentru BIHOREANUL.

Cert este că poarta cu pricina a fost doar ridicată în poziţie verticală, fără a fi asigurată sau montată corespunzător. "Anchetatorii vor lămuri probabil cine a făcut asta. E mare păcat, e o tragedie mare, dar din păcate nimic nu mai schimbăm acum", a mai spus Neag.

Din sursele BIHOREANULUI, fetiţa cu pricina, care locuieşte în Crânceşti alături de părinţi şi fratele ei, şi-a dorit mult să meargă la cursul de dans organizat la căminul cultural. Iniţial, tatăl ar fi fost reticent, dar copila ar fi insistat şi aşa a ajuns acolo.

De asemenea, din spusele martorilor, fetiţa nu ar fi fost singura care s-a urcat pe poarta respectivă, ci ar fi făcut asta alături de mai mulţi copii. Când construcţia s-a prăbuşit, însă, doar ea a fost prinsă dedesubt. De altfel, copiii în faţa cărora s-a petrecut întreaga scenă sunt şocaţi de cele întâmplate.

UPDATE:

Un fost viceprimar acuză: "Porţile trebuiau să fie la fier vechi"

Florin Copos, fost viceprimar PNL în Dobreşti, în mandatul 2012-2016, acuză că porţile trebuiau să fie de multă vreme la fier vechi, însă actualul primar Nicolae Neag a vrut să le refolosească. 

După apariţia ştirii în care Nicolae Neag afirmă că porţile au fost duse de la Primărie în curtea şcolii, însă nu şi ridicate şi montate, fostul viceprimar Copos a reacţionat spunând că actualul edil are cu siguranţă informaţii despre acest lucru.

Tot el afirmă că porţile au fost scoase fiindcă erau vechi, în stare proastă şi neomologate de pe terenul sintentic din spatele Liceului Tehnologic din Dobreşti. 

"Au fost scoase de la terenul sintetic din spatele Liceului Tehnologic din Dobreşti, în 2015 sau începutul lui 2016, nu mai reţin exact. Au fost scoase pentru predat la fier vechi. Se vede că sunt "mâncate", sunt ruginite. S-au dus în curtea Primăriei, unde au stat din 2015-2016 până când, după cum declară primarul, au fost duse în curtea şcolii, în 2018", a spus Florin Copos într-o discuţie cu reporterul BIHOREANULUI.

"Acelea trebuiau să ajungă la fier vechi, dar primarul a vrut să le refolosească. Acum se pot ascunde după deget, dar primarul ştie cine le-a pus acolo. Nu au vrut să cheltuie banii şi să pună altele. Sunt revoltat! Se putea evita tragedia asta, dar cei de la conducere nu au preferat să folosească lucrurile vechi decât să le arunce", a mai spus fostul viceprimar.

Întebat concret dacă primarul a dispus mutarea şi montarea porţilor în curtea şcolii, Copos a spus "primarul ştie cine le-a dus acolo, că doar în curtea Primăriei au fost depozitate ani de zile". "Angajaţii Primăriei le-au dus. În curtea Primăriei cine credeţi că comandă? Nu poate să spună (n.r. – primarul Neag) că nu ştie, toată comuna are camere de supraveghere, în birou la dânsul sunt monitoarele de pe care se supraveghează comuna", a mai spus Copos.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Stupefiant
Rămâi năucit de zicerile “ bugetarilor “ Cretinii ăia realizează totuși , ca dincolo de gangavelile lor aiuritoare , a murit o copilă ? La pușcărie domnilor și doamnelor , la pușcărie !
Postat 27 Octombrie 2019, 20:20 de Ariel
Autorizatie
Cind eram copil se spunea ca pina pe la 7 ani copiii sunt de fapt ingeri...N-am treaba nici cu dorelul care a montat poarta.Doamne iarta-l.Am treaba in schimb cu bugetarii astia care se catara pin primarii, brin birouri de urbanism,prin inspectorate,pe tot felul de scaune moi,de unde-ti cer zeci si sute de acte CA SA MEARGA TREABA BINE.Sa vina vremea si la noi cind o sa refuzi sa prinzi un let,sa montezi o priza,un cazan,un boiler daca nu ai calificare.O calificare autentica,n-am spus diploma sau doctorat.Adica aia faci,din tata-n fiu, si o faci conform normelor.Nu intri azi la praktiker,iti iei niste scule si de miine esti MESTER, de poimiine EZERMESTER.Ia sa nu ne mai inghesuim in fotoliile primariilor, ca s-ar putea sa facem prostii si sa ajungem sa le platim sau chiar la puscarie.Cum se cheama aia,POLGARMESTER ?
Postat 24 Octombrie 2019, 14:41 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON