URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 20 AUGUST 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toată lumea se distrează, numai Bolo defrişează. Ca să poată face pasajul de pe Magheru, 26 de arbori cad sub drujbele Edilului, stârnind o întreagă revoltă în rândul ecologiştilor amatori, amatori de PSD şi UDMR... Problema mare este că, la cum se relaxează Bolojan în concediu de 10 ani, vom serba vacanţa mare mereu prin muncă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă am fi avut o opoziţie profesionistă, integră şi îndrăzneaţă, 10 august 2019 nu ar fi găsit la cârma României netoţii şi ticăloşii care o cangrenează de atâta amar de vreme. Pe 26 mai, mobilizarea la urne a românilor a zdruncinat cele trei PSD-uri, pe cel al lui Liviu Dragnea, al Vioricăi Dăncilă şi al tuturor baronilor roşii, pe al lui Tăriceanu şi pe al lui Kelemen Hunor (căci, să nu uităm, putreziciunea nu ar fi fost desăvârşită fără acest partid etno-business). Dar Ciuma Roşie a rămas.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La Untold trebuie să te obişnuieşti rapid cu marea frustrare că nu poţi fi în toate locurile în acelaşi timp. Dacă ai venit doar pentru anumiţi artişti, e simplu, mergi să-i vezi şi gata. Dacă dimpotrivă, vrei să vezi cât mai multe, ai o mare provocare. Nu numai suprapunerea orelor este o problemă, ci şi timpii de deplasare de la o scenă la alta. Când în festival sunt 90.000 de oameni pe seară, mişcarea e anevoioasă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier. Pe lângă modificările aduse procedurii de suspendare a dreptului de a conduce în cazul săvârşirii unei contravenţii, noua lege aduce şi modificări cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul cercetării pentru comiterea unor infracţiuni la regimul rutier.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul cardiopatiei ischemice este individualizat pentru fiecare pacient, ţinându-se cont de felul de viaţă, factorii de risc, gradul de incapacitate al bolnavului, stresurile specifice fizice şi emoţionale care precipită disconfortul toracic cu apariţia anginei, medicul fiind singurul care poate recomanda planul terapeutic. Acesta trebuie să cuprindă mai multe etape.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
19 Iulie 2018, 17:16

Analiză alarmantă după evaluarea naţională şi bacalaureat: Statul ascunde tragedia din educaţie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ a Camerei, deputatul PNL Bihor Florica Cherecheş, a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, o analiză a rezultatelor examenelor de evaluare naţională (susţinute de elevii claselor a VIII-a) şi de bacalaureat (la care candidează absolvenţii de liceu), situaţia fiind extrem de îngrijorătoare. Poate fi, totuşi, corectată dacă oficialii ar admite că problema este gravă, în loc s-o ascundă sub preş ori s-o „coafeze” cu jumătăţi de adevăr, spune Cherecheş.

„Fără miză, îl trec toţi”

Referindu-se la rezultatele evaluării naţionale, deputatul bihorean a spus că „la nivel naţional sunt 80.000 de tineri între 15 şi 18 ani, în Bihor 3.600, care au „dispărut” şi nu ştim unde vor fi din toamnă”, întrucât nu vor fi nici în continuarea studiilor, dar nici în căutarea unui loc de muncă.

La evaluarea naţională, a explicat Cherecheş, s-au înscris în acest an 171.000 elevi, din care nici măcar 143.000 nu s-au prezentat la examen, adică sub 83%, „deşi nu există nici miză, toţi îl trec, pentru că nu este un examen de admitere, ci o evaluare”. Explicaţiile: aşa-numitul fenomen Brăila (înşişi profesorii îi încurajează pe elevii slabi să nu se prezinte la examene, ca să nu le strice „mediile”), absenteismul şcolar şi abandonul, precum şi plecarea în străinătate a familiilor întregi, cu copii cu tot, înainte să-şi termine şcoala.

„Există o prevedere legală că părinţii pot fi amendaţi sau obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii dacă nu îşi trimit copiii la şcoală, dar primarilor nici măcar nu li se aduce la cunoştinţă acest lucru de către directorii şcolilor”, a mai spus deputatul.

Mai rău, din totalul elevilor care s-au prezentat la evaluarea naţională, 40% nu au fost în stare să ia nota de trecere, adică 5. „Avem un învăţământ atât de neperformant...”, a constatat deputatul, adăugând că în ciuda acestui lucru, în loc să ia măsuri pentru remedierea situaţiei, autorităţile ascund proporţiile dezastrului printr-un sistem de raportări mincinos: „Şi la evaluare, şi la bacalaureat, toate raportările se fac la numărul de elevi care au participat la toate probele, nu la numărul elevilor din clasele terminale”.

IŞJ, fără răspuns

În ce priveşte Bihorul, Cherecheş a dezvăluit că din 4.664 elevi înscrişi la examenul de la finele clasei a VIII-a (care reprezintă doar 83% din totalul elevilor care termină această clasă), 535 nici nu s-au prezentat la examen.

„Pe 21 iunie am întrebat Inspectoratul Şcolar Judeţean şi am cerut explicaţii şi dacă sunt ajutaţi aceşti copii să continue şcolarizarea”, a spus deputatul, care de atunci nu a primit însă vreun răspuns.

După liceu, dezastru!

În ce priveşte învăţământul liceal, situaţia este şi mai gravă, a subliniat Florica Cherecheş. „Din totalul elevilor care au terminat clasa a VIII-a, în Bihor au intrat la liceu 3.250 tineri, 58% din total, iar 30% nu apar nicăieri”.

Din 139 clase a IX-a propuse pentru anul şcolar 2018-2019 de către IŞJ, la jumătate (adică 70) s-a intrat cu medii sub 5, 20 din aceste clase fiind din filiera teoretică. „Sunt prea multe clase de filologie”, a spus deputatul, exemplificând efectele faptului că „atunci când se fac planurile de şcolarizare nu se ţine cont de piaţa muncii”: la Liceul Horvath Janos din Marghita, la clasa de filologie s-a intrat cu media 2,7 (dar din 25 de absolvenţi au luat bacalaureatul doar 7), iar la Liceul Teoretic nr. 2 din Bratca s-a intrat cu media 2,6 (şi din 22 absolvenţi au luat bacalaureatul doar 3, adică 13%).

Acest decalaj între ce oferă şcoala şi ceea ce solicită angajatorii are drept cauză faptul că învăţământul profesional este considerat în continuare degradant, în ciuda faptului că în Oradea, de pildă, municipalitatea oferă internat cu cazare şi masă gratuite pentru tinerii din mediul rural care vor să înveţe o meserie.

Jumătate, fără bac

Tot cu referire la învăţământul liceal şi la procentajul extrem de mic al abslovenţilor de liceu care şi reuşesc să ia bacalaureatul, Cherecheş a prezentat cifrele atât la nivel naţional (136.866 candidaţi înscrişi, doar 123.619 prezentaţi şi numai 86.162 promovaţi, adică 69,7%), cât şi la nivel judeţean (5.500 elevi în clase terminale la finele anului şcolar 2017-2018, din care s-au înscris la examen doar 4.147 şi numai 3.795 s-au prezentat, şi mai puţini – 2.471 – reuşind să promoveze examenul, adică doar 65%).

„Avem 3.621 tineri absolvenţi de liceu despre care nu ştim ce vor face (n.r. – nepromovând examenul, nu pot urma o facultate, dar nici nu caută un loc de muncă). O performanţă foarte slabă a învăţământului românesc... Oricum avem o situaţie demografică foarte gravă, dacă şi cei care termină o şcoală nici nu-şi finalizează studiile, nici nu muncesc, este foarte trist”, a spus Cherecheş.

Soluţii există, dar...

Deputatul Florica Cherecheş a afirmat că PNL a propus soluţii pentru ameliorarea educaţiei din România, între care orientarea şcolară din gimnaziu şi creşterea numărului consilierilor de orientare profesională, prezentarea unor trasee educaţionale diverse (aşa încât tinerii să poată opta cu flexibilitate între licee şi şcoli profesionale, iar apoi, şi după absolvirea acestor şcoli, să continue studii universitare), admiterea la licee doar cu minimum media 5 la evaluarea naţională, generalizarea internatelor care oferă masă şi cazare gratuite pentru tinerii de la ţară care urmează învăţământ profesional, promovarea şcolilor profesionale, creşterea autonomiei locale şi consultarea de către Inspectoratele Şcolare Judeţene a administraţiilor locale în stabilirea planurilor de şcolarizare, introducerea bacalaureatului diferenţiat, investiţii în creşterea calităţii profesionale a cadrelor didactice, acordarea de facilităţi fiscale companiilor care sunt partenere în învăţământul profesional, interconectarea bazelor de date (de pildă a Registrului Matricol, gestionat de Inspectorate, şi REVISAL, administrat de ITM), aşa încât să poată fi urmărită evoluţia absolvenţilor.

„Ar trebui să ne pese de fiecare copil, pentru că niciun copil nu este un număr, fiecare are un destin, sunt viitoare familii, oameni care trebuie ajutaţi”, a pledat deputatul Cherecheş, care şi-a exprimat regretul că, în loc să se discute aceste probleme reale ale societăţii, actuala conducere a ţării are o singură preocupare - lupta împotriva Justiţiei: „Şi eu mă consider de multe ori inadecvată pentru că nu putem discuta serios aceste probleme. Din păcate, tot ce-i interesează pe cei de la PSD, ALDE şi UDMR este doar să scape de problemele lor cu Justiţia. Este foarte frustrant să spui aceste lucruri (n.r. – despre situaţia din învăţământ) de ani de zile şi să nu se întâmple nimic bun...”

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@roger
Lasa ca nici la Brancusi nu sunt profesorii ok.Fostul director spunea asa:"Lasa-i dracului...Ce? Vrei sa-i facem astronauti?".Si mai au specimene condamnate cu suspendare care inca isi mai fac veacul pe acolo.Au furat tot ce se putea fura:scule de tot felul,poate si strunguri,freze etc.Ce vrei sa-i invete in epoca in care CNC-urile fac regula ei nu au asa ceva in dotare?Nici Universitatea Oradea nu are(adica are o freza TMA AL 550 retrofitata ciobaneste cu un FANUC nou,dar degeaba,ca partea mecanica[ghidaje+surub cu bile]e dusa).Asta e realitatea stimabile pe care nu multi vor sa o vada.Eu am vazut-o si am ramas cu nervi.
Postat 20 Iulie 2018, 12:44 de CetateanulTurmentat
lasati copiii sa aleaga o meserie practica
copiii care nu apar nicaieri dupa ce termina 8 clase sau 12 se regasesc fie la lucru in strainatate, fie in tara muncind la negru! e nevoie de maaare curaj sa rasturnam aceasta mizerie de cloaca - paduchi care s-au instalat in fruntea invatamantului si care continua cu minciuna diplomelor fata numar si a agramatilor la nivel politic. de fapt toata mascarada cu invatamantul aduce atatia bani unor hoti incat le convine sa tina cu dintii de ea. de ce toti tinerii trebuie sa urmeaze un liceu sau facultate?! ^*^*^*^*^indreptati-va copiii spre scoli profesionale, ajutati-i sa invete o meserie din care pot castiga si din care sa se poata intretine: zidari, sudori, croitori, mecanici auto, bucatari, atiseri, etc. >>>>>>> plang directorii de la brancusi, vuia si viteazu ca nu au elevi care sa continue traditia acestor scoli, ceea ce este foarte trist! deci nu mai dati investiti inutil in sprijinirea unor capuse=institutii educationale care nu fac decat sa se hraneasca din nestiinta si banii vostri!
Postat 20 Iulie 2018, 09:47 de roger
Dupa " 20 de ani"
In sfarsit cineva spune adevarul despre situatia din invatamant.Media minima 5 la evaluarea nationala pentru accesul in invatamantul liceal este singura solutie.Atunci vom avea si promovabilitate la bacalaureat si motivatia elevilor din invatamantul gimnazial sa invete.Felicitari doamna pentru ca va ganditi la situatia din invatamant si ca si spuneti ceva.(Ca multi gandesc asta dar nu fac nimic)
Postat 20 Iulie 2018, 08:45 de Pistolcuapa
Soricel cel mare
Nu-i bai , că îți oferim noi.
Postat 20 Iulie 2018, 00:22 de Sandu1206
Ipocrizie
Oricum nici un partid din Romania nu a facut nimic pentru invatamant.Acum e prea tarziu.Specialistii au plecat,cei cativa ramasi lucreaza la privat.Resturile care normal nu ajungeau nici maistrii intr-o fabrica sunt acum prof.dr.ing.Poate exista exceptii dar majoritatea sunt indivizi sub mediocrii
Postat 19 Iulie 2018, 23:06 de CetateanulTurmentat
Ghinion
@suporter_oradean:Nu port ochelari!
Postat 19 Iulie 2018, 22:29 de soricel
Tds
Tds akka caine, pisicã, soricel si viitor pãduche cand ne vedem in piata unirii ai din partea mea. o flegma intre ochi, pe lentile. Poti face de pe acum reclamatie la politie
Postat 19 Iulie 2018, 19:00 de suporter_oradean
!!!
Academiciana de la chimie liceul 2
Postat 19 Iulie 2018, 17:25 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2575 RON
  • 1 EUR = 4.7284 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON