URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2010, 16:51

Americanii vin în Parcul Industrial

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania americană Plexus, producătoare de echipamente electronice şi pentru industria de apărare, va investi 6,2 milioane euro în Parcul Industrial "Eurobusiness Park" din Şoseaua Borşului.

Consilierii locali au aprobat în şedinţa de miercuri, cu unanimitate de voturi, concesionarea către compania americană a unei suprafeţe de 90.000 metri pătraţi de teren pentru amenajarea de spaţii de producţie, birouri şi depozite. Concesionarea se va face pe o durată de 25 de ani în schimbul sumei de 8 euro pe metru pătrat pentru întreaga perioadă, ceea ce înseamnă echivalentul a 720.000 euro, redevenţa în valoare de 0,32 euro pe metru pătrat pe an urmând să se plătească trimestrial. În plus, firma se obligă să achite anual bugetului local o sumă de 0,5 euro pe metrul pătrat concesionat, reprezentând taxa de administrare datorată pentru buna funcţionare a parcului industrial.

"Aceasta este prima investiţie făcută de firma americană în Europa de Est. Firma este specializată în producţia de echipamente pentru producţii video, dispozitive pentru industria de apărare şi aerospaţială, şi furnizează echipamente de înaltă tehnologie. Acesta este şi motivul pentru care cea mai mare parte a personalului este înalt calificat", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Conform contractului de concesionare, care va fi semnat în cursul lunii iunie, compania americană trebuie să finalizeze investiţia în termen de un an, iar numărul locurilor de muncă nou create să ajungă la 200.

Singura obiecţiune pe marginea proiectului a fost formulată de consilierul local Claudiu Popa (PDL), care a solicitat ca municipalitatea să îşi ia măsuri asiguratorii că investiţia se va şi face. "Nu suntem împotriva unei investiţii de 6,2 milioane de euro, dacă este necesar putem convoca pentru dezbaterea acestui proiect o şedinţă extraordinară, dacă este necesar într-o zi de duminică, dar trebuie să ne luăm măsuri asiguratorii", a spus Popa.

În replică, primarul Ilie Bolojan a declarat că Primăria şi-a luat deja măsuri de prevedere. "S-a prevăzut în contract o penalizare de 250 de euro pe zi plătită de companie în cazul în care nu realizează investiţia din vina ei şi în termenul stabilit", a spus Bolojan.

Plexus este cea de-a 16-a companie care concesionează teren în Parcul Industrial orădean înainte chiar ca acesta să fie amenajat. Printre celelalte companii se numără firma coreeană Shinheung, unul dintre furnizorii Samsung, care vrea să lanseze producţia încă din această vară, Decoletaje & Conjuntos, Auxim şi Microrom, iar investitorii locali sunt reprezentaţi de Congips, Perind, Simbac, Tamira Pan, Vest Euro Marketing, Rozoti Prod Com, Carbenta Com, Elisis, Ekobyo, Anander, Hexi Prod şi Premium Part.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@Dl. Cristi...iar vorbim... SAU BARNA din ochiul propriu
Pentru Dl. Cristi, Ce e gresit in calculele prezentate? Nu am zis ca se vinde terenul ci se inchiriaza sau concesioneaza la 1 EUR pe metru patrat pe an. Iar primaria cheltuie cu fondurile atrase 112 EUR/ MP in acest AN. Iar impozite platite vor fi doar de cand e GATA investitia. Pana atunci doar 1EUR vor primi pe an pe metru patrat si asta doar de anul viitor din vara.... Iar ca sa concesionezi doar la UN singur utilizator JUMATATE de PARC asta da afacere.... DACA doriti sa imi comentati "comentariul" va rog sa imi spuneti ce e gresit in calculul prezentat.... (apropo de marea clauza de asigurare introdusa... cu penalitati 250 EUR pe zi de intarziere pentru nerealizarea investitiei)
Postat 28 Mai 2010, 10:34 de Adi
pai se putea?
se putea sa nu intre sa posteze toti indivizii lobotomizati din PD-L?
Postat 27 Mai 2010, 10:07 de tudor
Texte de parc
PLEXUS ... atita poate primaria ... habar n-are cine sunt cei de la Plexus ... saracu' bolovan care nu stie nici cum se verifica o firma de papagali de la noi din U.S.A.
Postat 26 Mai 2010, 23:21 de Americanu'
Sceptic
Sunt sceptic in privinta americanilor .... oriunde au fost au lasat prapad .... daca au de castigat e bine ... daca nu inchid si pleaca ....HANIL nu au avut loc in Oradea si uite ca investesc in Biharia si bugetul local a crescut ....
Postat 26 Mai 2010, 20:30 de Sandu
pedeapsa cu inchisoarea
producătoare de echipamente electronice şi pentru industria de apărare dar ce vor sa faca si sa nu ne polueze.....BOLOJANE tui sti ce faci? doar nu veti face arme sau bombe.......granita cu unguri e paroape..........ce puneti la cale?
Postat 26 Mai 2010, 20:26 de wow
iar vorbim fara sa stim ce
@super afacere: Plexus produce deja in Oradea deci daca nu fac investitia in Parcul Industrial tot vor continua sa produca la locatia lor actuala. In alta ordine de idei terenul nu devine proprietatea Plexus ci e doar concesionat. In al treilea rand pentru ca impozitele lor sa curga in bugetul local Oradea si nu al Cluj sau Brasov, trebuia sa fie atrasi cu ceva: cu utilitatile gratuite la gard. De altfel asa arata oferta in toate parcurile industriale civilizate din lumea asta. Dar iar ne trezim sa vorbim fara sa stim ce si cum, nu-i asa @super afacere ?!
Postat 26 Mai 2010, 19:38 de Cristi
SUPER AFACERE
Intradevar este bine gandita. Daca nu se face investitia Americanii au 90.000 mp teren (9 hectare) REZERVAT sic platesc pt asta: 250 (EUR pe zi) x 365 (zile / an) / 90.000 mp adica 1 EURO si 1 cent PE AN PE METRU PATRAT. Deci din TOT PARCUL DE 21 Hectare aproape jumate (9 Hectare) se da la americani pe 1 EUR / MP/ AN. Asta da chirie. Si noi cheltuim aprox. 112 EUR / mp pentru lucrari de infrastructura. Sper ca e un contract pe termen lung ... desi pt americani .... daca nu le iese afacerea tot au facut o afacere teren rezervat la 1 EURO / MP/ AN in Europa cu utilitatile la gard (gaz, Apa, energie electrica, drum de acces). Cred ca se vor grabi sa construiasca....
Postat 26 Mai 2010, 19:09 de Adi
lux
bolojan se vede ca face cat Filip in 10 ani. cred ca acuma se vede cine fura si cine are toate magazile de pe centru .
Postat 26 Mai 2010, 18:11 de Oradean
www.obiectia.blogspot.com
ceea ce m-a mirat in articol e faptul ca bolojan s-a gandit si la varianta in care americanii nu realizeaza investitia in termenul potrivit, si ii pune la plata.. e o chestia gandita avand in vedere deciziile in graba care se iau in Romania.
Postat 26 Mai 2010, 18:08 de polo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON