URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2010, 16:35

Aleşii bihorenilor, mai grijulii cu miile de euro decât cu milioanele

Aleşii bihorenilor, mai grijulii cu miile de euro decât cu milioanele dr. Mihai Vechiu, nemulţumit că CJ vrea să-i impună un coleg de cabinet
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bani de urgenţă pentru Selina

La reuniunea de miercuri, consilierii judeţeni au fost chemaţi să se pronunţe, între altele, cu privire la prelungirea unei linii de credit aferente unui contract de împrumut încheiat cu Banca Comercială Română în 2007, sub fostul preşedinte al CJ Alexandru Kiss, creditul fiind de 814 miliarde lei vechi, pentru finanţarea a patru lucrări.

Este vorba de modernizarea drumurilor judeţene DJ 191 F Marghita-Buduslău Otomani, a DJ 764 Beiuş-Roşia şi DJ 764 D Bratca-Damiş, a DJ 709 Ciumeghiu-Ghiorac, precum şi a amenajării fostei clădiri a Comenduirii Garnizoanei Oradea ca sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

Luna trecută, consilierii judeţeni au respins propunerea de prelungire a liniei de credit, care expiră pe 4 iulie anul curent, în condiţiile în care din linia totală de credit CJ mai avea de tras încă un sfert din suma iniţială, adică aproximativ 200 de miliarde de lei vechi (echivalentul a aproape 5 milioane de euro).

La şedinţa de miercuri, deşi subiectul s-a aflat din nou pe ordinea de zi, aleşii bihorenilor au respins, la iniţiativa grupurilor PNL şi UDMR, chiar şi simpla discutare a propunerii, astfel încât se părea că CJ nu va mai avea din ce să achite lucrările încă neefectuate pe cele patru drumuri şi la sediul Muzeului.

În mod surprinzător, însă, nici măcar preşedintele Consiliului, Radu Ţîrle, nu a protestat şi nu a insistat pentru discutarea chestiunii, chiar dacă între CJ şi BCR contractul de creditare, şi implicit posibilitatea de scoatere a banilor, expiră săptămâna viitoare.

Sub garanţia păstrării anonimatului, unul dintre consilieri a explicat că, de fapt, discuţia privind prelungirea liniei de creditare nu mai avea, la ora desfăşurării şedinţei, nicio miză, iar asta fiindcă jocurile fuseseră făcute în beneficiul uneia dintre firmele care execută lucrările, şi anume Selina.

"Luna trecută, când Ţîrle a propus prelungirea liniei de creditare cu încă şase luni, astfel încât Consiliul să aibă bani cu care să plătească asfaltatorii de la drumuri şi constructorul de la Muzeu (n.r. - firma Selina), UDMR şi PNL l-au blocat, ca să-l oblige, indirect, să admită la plată, cât mai repede, cât mai multe facturi emise de firmele care execută lucrările. Astăzi (n.r. - miercuri), încă de dimineaţă, Selina a venit cu o factură de 120 de miliarde de lei pentru lucrările efectuate la sediul Muzeului, aşa că CJ va plăti aceşti bani probabil chiar mâine, ca să nu se piardă suma de la BCR. Ţîrle n-a mai făcut scandal şi, la fel de probabil, va accepta plata către Selina, fiindcă dacă ar fi amânat acest lucru, CJ trebuia să plătească, după 1 iulie, TVA mai mare cu 10 miliarde de lei vechi", a explicat sursa BIHOREANULUI.

Cu ochii pe mărunţiş

Spre deosebire de problema celor aproape 5 milioane de euro rămaşi de scos de la BCR, consilierii judeţeni s-au arătat, în şedinţă, mult mai interesaţi de soarta a aproximativ 15.000 de euro pe care i-ar putea câştiga dintr-o tranzacţie cu un medic stomatolog.

Respectivul medic, dr. Mihai Vechiu, şi-a cumpărat în urmă cu trei ani cabinetul în care lucra de peste trei decenii, situat în strada Mihail Kogălniceanu (fostul Dispensar Stomatologic nr. II). Acum, pentru că doreşte să vândă cu acte în regulă jumătate din respectivul cabinet unei colege cu care lucrează în contra-tură, dar şi pentru că, în baza contractului încheiat cu trei ani în urmă era obligat să facă prima ofertă Consiliului Judeţean, respectivul medic s-a achitat de această obligaţie şi a oferit CJ posibilitatea ca instituţia să răscumpere jumătate din cabinetul de 62,75 metri pătraţi.

Lunga discuţie pe care au purtat-o consilierii judeţeni pe marginea acestui subiect a pornit de la faptul că doctorul Mihai Vechiu a cerut un preţ de aproape 18.000 de euro, în timp ce consilierii au afirmat că preţul ar trebui să fie de cel mult 3.000 de euro.

Motivul? În contractul de cumpărare, medicul s-a obligat ca, în cazul în care va vinde spaţiul, integral sau parţial, CJ să aibă drept de preemţiune, iar preţul de răscumpărare să fie de 1 euro metrul pătrat (cât a fost şi la vânzare), plus indicele de inflaţie şi suma cheltuielilor făcute de medic pentru modernizarea cabinetului. Ceea ce, potrivit unor calcule sumare făcute de consilierul Szabo Odon, ar fi însemnat un preţ de cel mult 3.000 de euro. "Dacă am avea posibilitatea să cumpărăm cu 3.000 de euro un spaţiu de 18.000 de euro şi nu ne-am exprima dreptul de preemţiune, am putea fi acuzaţi de un prejudiciu de 15.000 de euro", a sintetizat situaţia Szabo Odon. "Urmează să vedem care va fi preţul şi ce vom face apoi cu spaţiul, dacă o să-l vindem sau o să-l închiriem altui medic, printr-o licitaţie", a mai adăugat consilierul.

Ca atare, după aproape o oră de discuţii pro şi contra, consilierii judeţeani au votat pentru exercitarea de către CJ a dreptului de preemţiune, adică pentru cumpărarea jumătăţii din cabinetul medical pe care doctorul Vechiu ar fi vrut să i-l vândă unei colege, urmând ca preţul să fie calculat pe formula mai sus-arătată.

"Eu aş fi vrut să vând jumătate din cabinet unei colege care şi-a făcut stagiatura chiar la mine în cabinet. Aşa, văd că Consiliul Judeţean vrea să-l cumpere şi să-l vândă sau închirieze cuiva pe care eu nu-l cunosc", a comentat la final doctorul Vechiu, nemulţumit că, în baza legii, CJ i-ar putea "băga pe gât" un partener necunoscut cu care să împartă acelaşi cabinet dar şi acelaşi aparat stomatologic care îi aparţine lui.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON