URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2011, 14:29

Aleşii bihorenilor au votat o nouă variantă pentru funcţionarea separată a teatrelor român şi maghiar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La mai bine de o lună după ce prefectul le-a atacat în instanţa de contencios administrativ a Tribunalului, cerând anularea lor, astfel încât aplicarea lor a fost suspendată de drept în baza legii, consilierii judeţeni au revocat şi abrogat, marţi, toate hotărârile pe care le-au adoptat pentru reorganizarea instituţiilor de spectacole din subordinea CJ.

Practic, aleşii bihorenilor şi-au anulat HCJ 4,5,6 şi 7, adoptate în 15 şi 24 februarie, care prevedeau înfiinţarea Instituţiei de Spectacole Iosif Vulcan (redenumită ulterior Teatrul de Stat Regina Maria) şi a Instituţiei de Spectacole Szigligeti Szinhaz (redenumită apoi Teatrul Szigligeti Szinhaz) - ambele preluând trupele române şi respectiv maghiare de la Teatrul de Stat şi de la Teatrul pentru Copii şi Tineret Arcadia, precum şi ansamblurile folclorice de la Filarmonica de Stat (Crişana şi, respectiv, Nagyvarad).

De asemenea, au fost revocate HCJ 47 şi 70, privind înfiinţarea Teatrului Maghiar din Oradea (din 31 martie) şi, respectiv, adoptarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a acestuia (din 15 aprilie), precum şi HCJ 91 din 29 aprilie privind comasarea prin absorbţie a Teatrului Arcadia de către Teatrul de Stat.

În schimb, pentru că UDMR, PNL şi PSD nu au renunţat la ideea ca teatrele orădene să funcţioneze separat, consilierii judeţeni au adoptat două noi hotărâri, una pentru înfiinţarea Teatrului Oradea (românesc) şi cealaltă pentru înfiinţarea Teatrului Maghiar Oradea.

Prin alte două hotărâri, la Teatrul Oradea lui Daniel Vulcu i-au fost delegate atribuţiile de director general-manager interimar şi consiliera Nicoleta Faur a fost desemnată ca reprezentant al CJ în Consiliul de Administraţiei al acestui teatru, iar la Teatrul Maghiar a atribuţiile de director general-manager interimar i-au fost delegate lui Zvikker Katalin, iar ca reprezentant al CJ în Consiliul de Administraţie a fost desemnat Sarkadi Zsolt.

Acesta din urmă este în prezent şeful Direcţiei de Administraţie Publică din cadrul Consiliului Judeţean, după ce până în 2009 a fost director general-manager al Filarmonicii de Stat, iar în 2010 director executiv al Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Bihor.

Ca şi în cazul precedentelor acte adoptate de CJ în privinţa instituţiilor de spectacole, şi în cel al hotărârilor adoptate marţi este mai mult decât probabil că Prefectura va cere revocarea lor sau, în caz contrar, le va ataca în justiţie, printr-un nou proces deschis la instanţa de contencios administrativ a Tribunalului.

De notat, însă, că spre deosebire de precedentele reuniuni, marţi consilierii PDL nu au deschis discuţii pe acest subiect, ci s-au mulţumit să voteze contra. De altfel, toate hotărârile au fost adoptate în câteva minute, cu acelaşi scor: 25 voturi "pentru" (date de UDMR, PNL şi PSD) la 8 "împotrivă" (ale consilierilor PDL).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON