URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2010, 10:52

Aleşii bihorenilor au reîmpărţit sărăcia din bugetul judeţului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unde merg banii

Consilierii judeţeni au votat, joi, rectificarea bugetului pe anul în curs, echilibrând astfel cheltuielile la nivelul veniturilor, fixat la 269,673 milioane lei.

Potrivit hotărârii iniţiate de Direcţia Economică a CJ, veniturile proprii ale judeţului sunt de 2,260 milioane lei, tot la capitolul venituri adăugându-se sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate ale judeţului, în sumă de 69,935 milioane lei. Din această sumă, cea mai mare parte, adică 19,944 milioane lei, e destinată susţinerii sistemului de protecţie a copilului, iar 7,60 milioane lei pentru finanţarea centrelor de asistenţă a persoanelor cu handicap şi alte 680.000 lei pentru subvenţiile acordate acestor persoane.

Pentru întreţinerea drumurilor judeţene revin 15,81 milioane lei, iar pentru subvenţionarea consiliilor locale care realizează investiţii în turism 300.000 lei. Tot pentru consiliile locale, CJ acordă în această lună 2,15 milioane lei, pentru susţinerea derulării proiectelor cu finanţare europeană. Pentru finanţarea achiziţiei de aparatură medicală, CJ acordă 3,07 milioane lei, iar pentru reparaţii capitale la unităţi medico-sanitare alte 1,23 milioane lei.

O altă sumă importantă din bugetul CJ, şi anume 5,79 milioane lei, este destinată rambursării unor datorii publice şi împrumuturi bancare.

Pentru funcţionarea unităţilor de învăţământ din subordine, CJ va cheltui 37,68 milioane lei, pentru cea a unităţilor sanitare 7,93 milioane, iar pentru funcţionarea instituţiilor de cultură şi pentru culte 29,46 milioane lei.

Rezervă la bătaie

Pentru că acest lucru este permis de legea finanţelor publice locale, consilierii judeţeni au votat şi folosirea fondulului de rulment - ajuns la 17,70 milioane lei - pentru finanţarea unor investiţii aflate în derulare, dar şi pentru refacerea unor drumuri afectate de inundaţii şi alunecări de teren.

Este vorba de modernizarea drumului judeţean DJ 767F Cetariu-Cauaceu (6,7 km), a DJ 108J Remeţi-Barajul Leşu (7,371 km), DJ 797A Bicaciu-Ianoşda (17,1 km), a DJ 763 Sudrigiu-Boga-Padiş (28,85 km), DJ 767B DN76 Tăşad-Copăcel-Şerghiş (22,14 km), DJ 768A Căpâlna-Ginta (14,03 km), DJ 190F Sânlazăr-DJ191 (5,6 km), DJ108I Bucea-Bulz-Vadu Crişului-Tileagd (53,18 km), DJ767A Uileacu de Criş-Bălaia-Burzuc-Sîrbi (25 km) şi DJ792A Beliu-Tinca-Leş (42,71 km).

În ceea ce priveşte drumurile cunde vor fi făcute reparaţii după alunecări de teren, pe anumite porţiuni, acestea sunt DJ709A Şoimi-Uileacu de Beiuş, DJ764 Roşia, DJ108K Remeţi, DJ191B Sacalasău-Derna şi DJ108I Bratca-Bălnaca.

Cincimea pentru primării

Tot în reuniunea de joi, consilierii judeţeni au votat şi repartizarea cotei de 20% din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, a cotei de 20% din sumele defalcate din impozitul pe venit, precum şi a sumelor rezultate din aşa-numitul grad de necolectare pe anul în curs (la acest din urmă capitol fiind vorba, evident, de ajustări negative ale situaţiilor, ca rezultat al scăderii încasărilor cauzată de criza economică).

Pe întregul judeţ, sumele defalcate din TVA sunt de 1,99 milioane lei, însă banii colectaţi efectiv sunt în sumă de numai 1,23 milioane.

Din impozitul pe profit, suma prognozată pe acest an era de 1,46 milioane lei, dar din cauza prăbuşirii activităţilor economice ale firmelor se încasează doar 891.000 lei. Aceşti bani vor fi distribuiţi pentru cele 101 primării din judeţ, însă sumele ce le revin prin împărţire variază de la zero la câteva sute de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON