URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2011, 14:10

Aleşii bihorenilor au refuzat cererea Prefecturii de a-şi revoca hotărârile de reorganizare a teatrelor

Aleşii bihorenilor au refuzat cererea Prefecturii de a-şi revoca hotărârile de reorganizare a teatrelor Liderii Sindicatului Ansamblului Crişana n-au reuşit să îi convingă pe consilierii judeţeni să renunţe la reorganizarea instituţiilor de cultură
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
La o zi după ce Prefectura Bihor a făcut public faptul că a cerut Consiliului Judeţean să-şi revoce HCJ 4, 5, 6 şi 7 din 27 ianuarie, privind înlocuirea celor două teatre orădene cu Instituţiile de Spectacole Iosif Vulcan şi Szigligeti Szinhaz, aleşii bihorenilor au refuzat solicitarea prefectului Gavrilă Ghilea, preferând să modifice actele administrative adoptate luna trecută.

„O crimă!"

După o scurtă opoziţie a consilierilor PSD Ovidiu Copil şi UDMR Szabo Odon de a retrage informarea privind solicitarea Prefecturii de pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CJ, preşedintele Radu Ţîrle a menţinut informarea privind demersul Prefecturii, astfel încât a fost necesar ca aleşii bihorenilor să se exprime prin vot dacă vor să-şi revoce hotărârile sau nu.

Înainte ca aceştia să treacă la vot, au luat cuvântul însă un fost organizator de spectacole al Teatrului de Stat Oradea, Florin Oprea, şi Petrică Popa, vicepreşedintele Sindicatului din cadrul Ansamblului Crişana, ansamblu ce ar urma să fie preluat de la Filarmonică de către „teatrul românesc". „Ceea ce faceţi este o distrugere, o catastrofă, o crimă", a tunat bătrânul organizator de spectacole, fiind urmat de Popa, care a afirmat că hotărârile din ianuarie nu vizează simpla reorganizare a instituţiilor de cultură, ci mai mult, pentru că 22 dintre colegii săi îşi vor pierde slujbele.

Chiţibuşarii de la PDL

Primii care au anunţat că se opun reorganizării au fost consilierii PDL, prin vocea liderului de grup, Ionel Avrigeanu. Acesta a afirmat că „înţelege dorinţa UDMR de a avea un teatru maghiar, şi poate că această dorinţă este cât se poate de corectă", dar el şi colegii săi vor vota împotrivă, după ce luna trecută doar doi dintre ei au făcut acest lucru, restul abţinându-se.

De asemenea, tot pentru a arăta că reorganizarea ar fi nelegală, Avrigeanu s-a „legat" de intenţia schimbării denumirii Instituţiei de Spectacole cu Teatrul de Stat Regina Maria, susţinând ba că o autoritate judeţeană nu are dreptul să înfiinţeze un teatru „de Stat", ba că CJ nu are acceptul folosirii numelui Reginei Maria de la Casa Regală a României. „Poate ne trezim cu cine ştie ce complicaţi...", a spus Avrigeanu.

Pe de altă parte, consilierul PSD Mihai Bar a criticat „făţărnicia" PDL. După ce a precizat că el va vota împotriva deciziei de menţinere a hotărârilor din ianuarie, deci implicit împotriva reorganizării instituţiilor de cultură, dar „din convingere", Bar a amintit PDL-iştilor că lor li se datorează influenţa decisivă pe care o are UDMR în Bihor, deoarece în trecut PD a fost primul partid care şi-a constituit majorităţile în CJ şi în Consiliul Local Oradea cu ajutorul UDMR, şi tot PD a satisfăcut pretenţiile politicienilor din UDMR.

„Mi-e greu să accept cum ştiţi să profitaţi acum de asemenea situaţii!", a spus Bar cu referire la iscusinţa PDL de a exploata etnic diversele acţiuni ale UDMR, după cum îi cer interesele de moment.

CJ, proces cu Prefectura?

Dat fiind că 24 de consilieri judeţeni s-au pronunţat pentru menţinerea hotărârilor adoptate în ianuarie şi doar modificarea lor (UDMR, PNL şi PSD), dar nu radical, în sensul eliminării nelegalităţilor semnalate de Prefectură. Doar 9 consilieri au votat împotrivă, mai exact aleşii PDL şi Mihai Bar de la PSD.

Actele administrative respective au fost amendate, prin urmare, conform propunerilor făcute de conducerea CJ. Principalele modificări vizează schimbarea denumirii Instituţiei de Spectacole Iosif Vulcan în Teatrul de Stat Regina Maria, precizarea că sediul acestuia, ca şi al Teatrului Szigligeti, va funcţiona în actualul sediu al TSO (Piaţa Ferdinand 4-6), precum şi chestiuni privind regulamentul de funcţionare, organigramele şi statele de funcţii.

Urmarea menţinerii în formă modificată a hotărârilor privind reorganizarea instituţiilor de cultură este că Prefectura va trebui să analizeze noua formă a acestora sau să ceară în instanţă de contencios administrativ a Tribunalului Bihor anularea lor, caz în care aplicarea actelor administrative se suspendă de drept în mod automat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
CRIS cel ABSENT
Debitezi, debitezi - visezi cu ochii deschis frate CRIS A. Parca am inteles totusi 'buna' intentie manifestata. Adica se naste noul purtator de cuvint al USL-UDMR. Nevasta-ta care se zice ca ar fi angajata lui Tirle-Voloseniuc-Kiss, nu se stie cu care din ei se 'intelege' mai bine, ce spune de viritul capului in triunghiul 'mortii'? Unul mai triunghi decit celalat. Ce te faci bre daca se cearta marea coalitie ca pace buna n-am vazut niciodata intre PSD si UDMR sau intre PC si PNL sau intre UDMR si PC sau ... astia cind s-or certa tu mai CRIS ADRIAN vei fi acolo sa-i impaci, ca roata se tot invirte.
Postat 24 Februarie 2011, 20:40 de Kung-fu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON